Miért nem törlik el a stop táblákat?
#10: Az érvelésed alapján akkor elsőbbségadás kötelező táblára sincsen szükséges, hiszen úgy is meg kell állni a kereszteződésben, hogy be lehessen alaposan látni.
Fordítsuk meg az érvelést és tulajdonképpen el is magyaráztad vele magadnak, hogy miért van szükség a STOP táblára. Vannak helyek, ahol nem evidens, hogy miért van kitéve a STOP tábla, miért kellene megállni. Pont ezek miatt van szükség rá. Nálunk nemrégiben kitették a 30-as táblát a főút egy kis szakaszára, ment is miatta hőbörgés, mert így indokolatlan, úgy indokolatlan, aztán az újságban olvastam, hogy azért tették ki a 30-ast, hogy a közeli kereszteződésben a kamionoknak legyen ideje kikanyarodniuk (ami az 50-es tábla mellett nem valósult meg).
Sokáig én egyébként meg sem álltam az olyan STOP tábláknál ahol biztonságosan belátható az útszakasz. Azonban egyszer jól megbírságoltak érte.
Na azóta vasfegyelemmel kezelem őket :D
Talán azóta csak biciklivel nem állok meg teljesen előttük.
"Így is úgy is meg kell állni a keresztőzésben hogy be lehessen alaposan látni, ha stop tábla van ha elsőbbségadás tábla"
Elsőbbségadás táblánál NEM kell megállni, ha meggyőződtél róla hogy továbbhajthatsz biztonságosan, elég erre az időre lelassítani. Csak a STOP táblánál kell megállni.
De azt nem akarod megérteni, hogy ha nem lenne tábla, akkor egy csomóan nem állnának meg. Izomból, mert úgy érzi, hogy neki van elsőbbsége!
Kizártnak tartom, hogy 40 éve vezetsz!
Értem a felvetést, hogy egy EAK-tábla esetén is ugyanúgy megadnád az elsőbbséget, és megállnál szükség esetén.
De azért van STOP és nem csak macisajt, mert ha egy ismeretlen helyen vezetsz, akkor a helyszín felé közelítve nem tudhatod, mennyire látható be az adott kereszteződés. A nyolcszögletű táblát viszont már messziről látod, és fel tudsz rá készülni, hogy egy fokozottan veszélyes, csak közelről belátható hely következik, és mindenképpen meg kell állnod. Sima EAK esetén azt gondolhatná az ismeretlen utazó, hogy lassan megy, aztán szükség esetén majd megáll. És esetleg csak egy fél másodperce lenne rájönni, hogy itt bizony gurulás közben nem tud szétnézni, és ez a fél másodperc nem lenne elég egy gyakorlatlan sofőrnek, hogy meg is álljon időben egy közeledő jármű előtt.
Azzal mondjuk nem értek egyet, hogy mindig indokolt a STOP, sok esetben semmi értelme nincs, mert jól belátható a hely. Pl. itt a faluból kivezető főúton közlekedőnek kell megállnia egy szinte teljesen forgalom nélküli, hepehupás faluszéli út előtt:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!