Hol állsz meg, ha stoptáblát látsz?
A szabály szerint a vonalnál kell, ha az nincs, akkor a kereszteződés előtt. Az, hogy a tábla vonalában kell megállni, már csak a vasúti átjáróra igaz. (Bár már elég ritka a stop táblás átjáró)
Ha rendőr van mögöttem, akkor eszerint járok el.
Egyébként meg nem állok meg, ha jól belátható és nem jön senki.
Én is a 3-as szerint cselekszem. Amerre dolgozni járok, viszont van olyan hely, ahol indokolatlan a stoptábla, és egyes autósokat össze is zavar. Ez egy körforgalomnál van. Egyik tengelyén a szokásos macisajt, másikon stop. Ezt nem indokolja a beláthatóság. És ha már ilyent kitesznek ide, pont a nagyobb forgalmú irányt állítja meg, valós ok nélkül.
És ami a fő gondot okozza: naponta szembesülök azzal, hogy a jobbról érkező (macisajt felé) azt hiszi, neki is elsőbbséget kell adni annak, aki a stop tábla irányából érkezik.
Az szerintem még az alapvetően szabálykövetőknél is lazaságra (?) adhat okot, ha nem érzékelhető a tiltás vagy korlátozás oka.
Mondom, én mindig megállok, ha kell kétszer is. Jő, nem nekem céloztad kifejezetten. Én is szoktam így fogalmazni, aztán a másik felkapja a vizet. A minap láttam egy videót, húsz kocsit vettek fel stoptáblánál. Szép, napos, tiszta idő, egyenes, jól belátható út.
A tábla a kereszteződéstől olyan 2-3 méterre lehetett, jó állapotú stopvonallal. Talán 3-4 vezető állt meg ott. Néhányan csak a kereszteződésnél, de legalább tízen még csak nem is lassítottak.
1-2 kemény fékcsikorgás is volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!