Kötelező lesz az intelligens sebességszabályozó?
#1: Európai Bizottság irányelve, és az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) által támogatott javaslat.
#3: Már kaphatók ISA rendszerrel személyautók, de a jelenlegi formájában kikapcsolható, pillanatnyilag nem kötelező a használata. Ezeknél talán előfordulhat padlógáz esetén, hogy lebutul a rendszer.
Amennyiben valóban a kiiktathatatlan rendszerek kerülnek bevezetésre, magyarországi használatuknál több probléma merülne föl. Az egyik, a munkavégzés miatt kitett 30km/h sebességkorlátozó tábla, munka nem folyik, és nincs utána feloldótábla.
Egy kertvárosi részen autóbehajtót készítenek, a behajtó kész három hete. De, ha dolgoznának is, feloldótábla hiányában a szabályozórendszer mindaddig nem engedné a gyorsabb haladást, amíg feloldást nem érzékelne ...
Életveszélyes, ha a sofőrön kívül más is beleavatkozik a vezetésbe. Mi lesz ha pont egy előzés közben dönt úgy, hogy leszabályoz?
Fel fog menni az értéke az olyan öregebb autóknak, amikben még a gyújtáskapcsolón kívül más nem veheti el a gyújtást, és a gázpedál egy bowdennel nyitja a fojtószelepet, és ebbe a fojtószelepállásba semmiféle szoftvernek semmilyen beleavatkozási joga nincs.
Ha bármilyen baleset történik egy rosszul működő program miatt, ki lesz a felelős? A "vétkes" tulajdonosnak emelkedik a kötelezője, ezt majd a gyártó visszatéríti neki? Ha már csak ilyen kocsik lesznek, a legelső dolgom lesz az egzész fasságot valami hozzáértő hackerrel kiüttetni belőle. Az én autómat rajtam kívül senki nem vezetheti, ha én ülök a kormánynál. Nem döntheti el egy automata vészfékasszisztens, hogy én most szerinte előzés közben túl közel mentem az előttem haladóhoz, és nem nyomhat váratlanul satuféket- Ez utóbbit már átéltem, borzalmas élmény.
A feloldó tábla hiánya már most sem okoz problémát ennél a rendszernél. Az én autómban van táblafelismerő kamera és ha van egy 30-as korlátozás a városban, és a következő kereszteződésben nincs 30-as tábla, azután újra 50-es sebességhatárt mutat a rendszerem. Gondolom a navigáció térképéről tudja, hogy elhagytam egy kereszteződést.
Amúgy a térképekben is el van tárolva, minden útszakasz sebességséghatára, különben nem tudná megmondani a navigáció, hogy mikor fogsz célba érni.
Veszélyesnek tartom.
Igazából a fekete dobozt tenném kötelezővé minden autóba.
GPS log, gyorsulásmérők.
Aztán igazoltatásnál a rendőr tudja kiolvasni, meg balesetkor.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!