A villamosnak vagy az autóknak van itt elsőbbsége?
Itt villamos sínek kanyarodnak rá zárt pályáról egy főút vonalra, kinek van elsőbbsége? Hátrébb van a főút tábla és emiatt szerintem az autóknak, valaki el tudná magyarázni, hogyan is van ez? :) Egy maps képet linkelek ide:
A zárt pályáról az úttestre ráhajtó villamosnak az úttesten közlekedő járművekkel szemben - a villamossal azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveket ide nem értve - elsőbbsége van.
idézet a KRESZ-ből
És asszema villamosnál a jobbkéz szabály sem érvényes
Vgayis ha nincs főútvonal tábla vagy elsőbbségadás kötelező tábla, akkor a villamosnak a jobbról és ballról érkező autokkal szemben is elsőbbsége van...
Szerintem:
A jobbról érkező villamosnak elsőbbsége van (jobbkézszabály).
A szemből balra kanyarodó villamossal szemben neked van elsőbbséged. (kanyarodási szabály)
Ha a másik másik irányból jössz (Palota felől), akkor meg nem kerülsz elsőbbségi viszonyba a villamossal.
Valószínűleg igazad van:
Hacsak ez nem egy villamosközlekedésben használt egyéb jelzés, ami mondjuk a felsővezeték valamilyen tulajdonságára utal. Nem elég jó a kép.
Az biztos, hogy jól el van dugva, az autós nem fogja észrevenni, hogy itt neki van elsőbbsége.
Keresgéltem a neten, a Kreszprofesszor szerint az a gyakorlat, hogy ilyen helyzetben vagy az autóknak, vagy a viliknek kirakják a macisajtot. Tehát ha az autós nem lát táblát, akkor valószínű, hogy neki van elsőbbsége. (Csak hát, ugye, valószínűségre nem lehet alapozni, hogy biztos nem fog felborítani a sárga veszedelem...)
"A zárt pályáról az úttestre ráhajtó villamosnak az úttesten közlekedő járművekkel szemben - a villamossal azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveket ide nem értve - elsőbbsége van."
KRESZ szerint igen, valóságban legtöbbször vagy macisajt van kitéve, vagy fedezőjelzőt tesznek ki. Pont a balesetek elkerülése végett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!