Mi a véleményetek ezekről az 50 kilométer per órás sebességre képes elektromos rollerekről?
Remélem, nem a járdán száguldoznak vele?
Emellett védősisak viselésére kötelezném őket.
minden guruló járműt le kell tiltani a járdáról.
Kivéve a gyerek lábhajtós motort, bicajt és a
babakocsit.
Miért mindig a tiltás és kötelezés jut először az eszébe mindenkinek?
Szerintem rendben van, ha valaki ésszel használja.
Ez eyéni felelősség, ne lehet szabályozni.
Nekem biciklisként a legtöbb majdnem-balesetet a bicikliúton portyázó gyalogosok okozták.
Tiltsuk le őket onnan?
Ugyan már...
Ha kultúráltan mennének rajta és nem kézenfogva, vagy a kellős közepén, akkor nem lenne baj.
Az utakon miért ne közlekedhetne bármi?
Az út szélén gyalogolhatsz is, ha indokolt, illetve ha szabályosan teszed.
@4: nem közlekedhet bármi. Vannak bizonyos előírások egyrészt arra, hogy mi az ami az utakon közlekedhet (KÖHÉM-rendelet) illetve arra is, hogy azokkal hogyan kell közlekedni (KRESZ).
A gyalogos közlekedésnek is megvannak a szabályai...
Rosszul fogalmaztam.
Úgy értettem, hogy attól, hogy valami nincs benne a szabályokban, még közlekedhet.
Vannak kizáró tényezők, például a köbcenti ilyen.
Dongómotoros járműnél például nincs műszaki, bárhogy van megépítve, mehetsz vele.
Elektromos rollerrel szerintem hasonló a helyzet, ahogy az elektromos kerékpárral is.
Rosszul. És rosszat.
Az elektromos kerékpárnak is megvannak a műszaki feltételei - talán a legfontosabb, hogy a pedálozást maximum 300 Watt teljesítményű motor segítheti. Ami ennél nagyobb teljesítményű, az 4,5 kW-ig és maximálisan 45 km/h tervezési sebességig segédmotoros kerékpár, afelett motorkerékpár. Az viszont jó meglátás, hogy ezt lehetne alkalmazni a villanyosrollerekre is...
Határértékek vannak, műszaki feltételek nincsenek.
nem szabják meg a gyengébb járműveknél, hogy milyen felszereltséggel rendelkezzenek.
nincs megszabva tudtommal, hogy milyen lehet a fék, a pedál, a segédmotort hova lehet tenni, és hasonlók, amiet egy autónál például elég szigorúan vesznek.
Bármit összetákolhatsz, ha gyengébb, mint a határérték.
Szerintem inkább az embereknek kéne normálisan használni az eszközöket és nem túlszabályozni mindent.
@8: hogyne lennének műszaki feltételek. A már említett rendelet pont erről szól:
6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet
a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről
Ez tartalmazza az általad említett fékekre, a világító berendezésekre, fényvisszaverőkre, stb vonatkozó előírásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!