Gáz, hogy ilyen hibákba esek 2 éves jogsival?
2 éve vezetek napi szinten. Nem volt még egyelőre balesetem, majdnem balesetem volt de az se saját hibából. Többféle autót kipróbáltam már ezalatt az idő alatt. Kezdve a szgk-tól a kisteherig. Folyamatosan egyre magabiztosabbnak érzem magam az utakon, de ettől függetlenül nem szoktam vadulni. A forgalom tempóját felvéve szoktam közlekedni és mindenhol körültekintőbb vagyok.
Azonban tegnap beleestem egy olyan hibába, hogy egy lakott területen kívüli főútvonalon (90 a megengedett) kezdtem el előzni egy 60km/h-val közlekedő Jeep terepjárót. Előzés előtt természetesen ellenőriztem, hogy megfelel e minden feltétel az előzésnek. Távol volt egy kanyar, de annak nem kellett volna ekkora távon problémát okoznia. Szóval belekezdtem az előzésbe de elkövettem azt a hibát, hogy 60-nál felkapcsoltam az ötödiket még előzés előtt és így mentem bele az előzésbe. A kocsinak pedig 5-6 másodpercbe tartott kigyorsulnia 80-ra és megelőznie a Jeep-et. Volt olyan pillanat amikor azt hittem, hogy a Jeep szándékosan gyorsít, de mivel előzés után hirtelen le is maradt így elég nyilvánvaló volt, hogy egyenletes tempóban haladt. De azt hittem megszülök mire megelőzöm, ráadásul a kanyarból is kivágódott egy autó szemből aki tuti anyázva taposta a féket, hogy be férjek.
1.7-es turbódízelt vezetek egyébként, ismerem az autót (legalább is eddig azt hittem), így nem szokott ilyenekből probléma lenni, de hihetetlen, hogy 2 éve vezetek napi szinten és ilyen hibákba esek, hogy 1500-as fordulatszámról kezdek előzni egy 60Le-s turbódízellel.
Mit gondoltok erről?
Sose kezdtem eddig úgy előzésbe bele ha előttem 150-200 méterrel már láttam, hogy érkezik szembe autó mert sose tudni mennyivel közleledik a szemből érkező. Inkább kivárom vagy kések két percet, de most nem tudom mi történt. Pedig a fentebb említett kanyar se volt messzebb 150 méternél, de egy 60-al közlekedő autót eddigi tapasztalataim alapján bőven meg kellett volna tudnom előzni. (nyilván eddig 4-es fokozatba mentem bele ilyen előzésbe így 3 másodpercnél sose tartott tovább a folyamat)
60 lóerős turbódízel? biztos?
Gondolom Opel, az 68, 82, 75, 80 ilyesmik szoktak lenni.
Ha a 68 lovas motoros, avval vigyázz, nem nagyon szereti, ha pörgetik. Hajlamos a repedésre a hengerfej.
Lehet azokkal előzni, de nagyon be kell nézni előtte az utat.
Meg 20 éves rutinos rókák is belefuthatnak ilyenekbe :)
Nyugi, ezt most megjegyezted. Máskor óvatosabb leszel.
Pontosan, 15+ év után is becsúszik ritkán egy-egy elmulasztott visszaváltás előzés előtt.
Egy dolgot jegyezz meg: nem szégyen megszakítani az előzést, de nagyon figyelni kell az eredetileg mögötted haladók pozícióját visszatéréskor.
Nem gáz, megeshet bárkivel. A lényeg, hogy jól reagálj és lassíts vagy gyorsíts, hogy időben vissza tudj térni.
2 éves jogsival még félig kezdő vagy.
Egy hibát írtál le. De végig többesszámban írsz. Miket szoktál még eltolni?
Az szerintem nem gáz, hogy benézted a sebességet.
Az már inkább, hogy utána nem tudtál reagálni, hanem sodródtál a helyzettel és a másik két résztvevőre bíztad magad. Vagy gyorsít a Jeep, vagy beenged, vagy lefékez a szembejövő vagy nem.
Előfordul, hogy valaki ilyesmi hibát vét, de akkor észbe kell kapni és reagálni. Visszaváltani kettőt és padlógáz, vagy kis fék és visszasorolás mögé.
Köszönöm a válaszokat!
A fékezés, visszasorolás ebben a helyzetben nem volt szerencsés döntés mert egy Mercis folyamatosan tolt hátulról, ráment a Jeep-re, valamint ráhúzta az autót a felezőre.
#6 Szoktam eltolni dolgokat, pl nem mindig irányjelzem a kikerüléseket, néha ráhajtok a záróvonalra, tilosban parkolok ha nagyon nincs parkolóhely és csak egyperces dolgom van, STOP táblánál nem minden esetben állok meg, sebességem pedig általában a megengedett felett van 5-10-15-el (körülményektől függ)
Ilyesmit szoktam eltolni. Bár ebben van szándékosság is, nem úgy mint az előzésbe ami egy egyedülálló eset volt eddig.
Írt valaki lóerő kapcsán, hogy mennyi lehet. A 60-at azt körülbelüli értéknek írtam. Akkor 68 lesz az szerintem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!