Létezik, hogy valaki alkalmatlan a vezetésre?
Pár hónapja szereztem jogsit. Egy hónapig vezettem, ezalatt majdnem 3-szor okoztam balesetet. Negyedszerre sikerült lennulláznom a kocsimat egy sárgalámpás kereszteződésben.
Egy ideig nem vezettem, vettem egy másik autót. Egészen egy hónapig vezettem ezt is, és megint lezajlódik az egész előről, annyi kivétellel, hogy a mostani autóm még egyben van.
Nem tudom mi a baj velem, de azt hiszem képtelen vagyok normálisan odafigyelni. Nem tudom sokszor hova nézzek, ha ismeretlen helyen vezetek. Ha valami rendkívüli van az utakon, mint a forgalomváltozás vagy a nem működő lámpa, akkor katasztrófa. Nem tudok döntést hozni hirtelen.
A jogsim is gyakorlatilag azért lett meg, mert az oktatóm bemagoltatta velem, hogy merre menjek, mit kell csinálni, stb... mindig mondta merre, mikor, hogyan manőverezzek, nem is kellett gondolkodnom.
Most nem az a gond, hogy egyáltalán nem vagyok képes vezetni. Az autót jól irányítom, de ha ismeretlen helyen vezetek, akkor szinte biztos, hogy valami nagy ballövés lesz a vége.
Pl. ma is szerencsém volt, mert nem vettem észre, hogy elsőbbségadás kötelező, de nem jött senki. Ha jött volna, akkor annyi.
Mikor megyek valahova, akkor Google mapson megnézem milyen táblák van, milyen forgalmi renddel találkozhatok. De ha ez változik, akkor nem tudom mi lesz...
Nem tudom mit csináljak. Nincsen senki aki beülhetne mellém.
Csak kéne valaki melléd. Én 20 évesen szereztem jogsit (most már elmúltam 50), de azt is úgy, hogy ráírták a papírra, egyedül ne vezessek... Szerencsére két "profi" segített utána, pár hét alatt belejöttem. Majdnem 30 évet vezettem és kimondottan szerettem. Ha csak az oktatón múlt volna, lehet, hogy feladom, mert nem tőle tanultam meg.
Egy ismerősöm vagy nyolcszor vizsgázott, mire sikerült átmennie, utána ő is jól vezetett.
Én mikor elkezdtem vezetni forgalmi órán és kimentünk a forgalomba, az oktatóm végig ordibált velem. Azt mondta "kib**zlak az autóból ha még egy baromságot csinálsz". Sokszor a fejembe vágta, hogy nem nekem találták ki ezt az autóvezetést. Aztán a 15. Óra körül annyira belejöttem a vezetésbe, hogy alig kellett az oktatónak beleszólnia. A vizsga előtti napokba pedig már el is mert aludni mellettem :D
Vizsga elsőre meglett, kb 1 év után már bárhol magabiztosan vezettem.
VISZONT
Én is ismerek olyat aki ötödjére ment át a vizsgán, de úgy, hogy már a végén a vb rábízta, hogy melyik parkolást szeretné kivitelezni. Megkapta a jogsit, első útján 10x fulladt le, egyszer pedig majdnem beletolatott az árokba. Ezután többet nem is vezetett. Megvan a jogsija de nem ül volán mögé.
Létezik. Van aki könnyen beletanul, van aki kevésbé, van aki menthetetlenül rossz sofőr és mégis vezet ami baromi balesetveszélyes sajnos. Akinek kevésbé megy jól de fejlődik annak sok gyakorlás kell egy kevésbé forgalmas helyen és fokozatosan lehet haladni. Barátnőm kis falucskában lakik a környező kisvárosban tanult meg vezetni, amikor jogsija lett akkor is csak a környéken vezetett. Amikor idejött a mi városunkba dolgozni hozzáteszem nagy város, itt a volán mögött teljesen megvolt lőve mert életébe nem vezetett olyan helyen ahol a főút 2 vagy 3 sávos és a körforgalmak többsége is minimum 2 sávos. A 3 sávos körforgalomban pánikrohamot kapott és csak azért nem volt baleset mert rajtunk kívül 2 autó volt összesen egy vasárnap esti napon. Nekem aki itt tanult meg vezetni, ebben nőtt fel csípőből megy, de aki csak képeken látott ilyet de a valóságban nem élte át még utasként sem az megvan lőve, hiába tudja a szabályokat, az nem elég, nem csak tudni kell hanem alkalmazni is!
Sok sok gyakorlás és menni fog. Barátnőm is beletudott jönni pedig neki nagy kihívás volt a nagyvárosi közlekedés, de mivel megtanulta így Budapest kellős közepén is sokkal nagyobb önbizalommal mer vezetni. Ha így megyünk valahova mindig ő vezet, én épp eleget vezetek a munkám miatt, meg egyéb magánügyi dolgom miatt. Ha ketten megyünk akkor ő vezet én megmondtam neki hogy ilyen kiruccanásoknál szeretném ha ő vezetné az autót nem mintha inni akarnék alkoholos italt és azért hanem mert nekem ez a munkám és örülök ha pihenni tudok az autóban ha úgy van. persze ha több órás útra megyünk akkor nyilván vezetek én is.
Eléggé rosszul hangzik ez az egész, de nem reménytelen! Ha nem vagy biztos benne, hogy neked van elsőbbséged, inkább menj lassabban. Egy táblát azért nem olyan bonyolult észrevenni, főleg, ha lassabban mész. De inkább állj meg, ha neked van elsőbbséged, mint ne állj meg, amikor nincs, és ,,elvigyen” egy kamion keresztből..
#10/11 Szerintem vegyél automata váltós kocsit, és akkor eggyel kevesebb dologra kell figyelni..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!