Hogyhogy ilyen kevés ember viszonyul "kritikátlanul" az egyre jobban terjedő egyéni motorizációhoz (autózáshoz)?
Majd ha az ember végre felnyitja a szemét és rájön, hogy a kapitalizmus nem a jövőbe vezető út, akkor - és csak akkor - jöhet el az, hogy az egyéni tulajdon imádata és bálványként tisztelése helyett a közösre is sajátként tudjunk tekinteni.
Egyelőre ez még nagyon messze van, jelenleg a közös lónak még túrós a háta...
Rendben, köszönöm, mentek a pozitív jelek.
Viszont. ha valaki azt mondja, hogy szeret vezetni, az ugye belátja, hogy végül is ugyanezt mondhatja jogosan mindenki más is. Tehát itt dől egy kicsit az egész, hogy a kevés autó még bele is férne, csakhogy már minden 20 év körüli ismerősöm szeretne, ez pedig nem vet jó fényt a jövőre. Ha mindenki autózhat, sokan fognak, ha senki, akkor pedig sajnos valamennyire mindenkinek le kell mondania róla (hacsak nem lesz valami kvótarendszer).
Nem is értem miért jön ide a kapitalizmus vs. szocializmus kérdés...
Az autónak rengeteg előnye van, és státuszszimbólum. Ezt lehet tagadni, de az emberek 99%-ának az. Nem azzal van a baj alapvetően, hogy sok autót akarnak az emberek birtokolni. A használatot kell ésszerűsíteni. Ehhez meg értelmes tömegközlekedés, P+R stb stb kellene, hogy legyen alternatívája az autózásnak.
"Nem is értem miért jön ide a kapitalizmus vs. szocializmus kérdés..."
Ez szomorú, de sajnos jellemző a mai generációra. Mindig csak a birtoklás, ész nélkül, mert státuszszimbólum.
Mennyivel más lenne a világ, ha az intelligencia lenne a státuszszimbólum, meg hogy ki mennyit tett a közösségért, az emberi fajért, a haladásért! De sajnos ezt mindenki leszarja, az ember csak akkor érzi magát embernek, ha nagyobb, több és drágább van neki... bármiből.
Egy ideális világban nem lenne saját autód, mert minek? Egy ideális világban az autó közlekedési eszköz, nem műtárgy, nem péniszhosszabbító.
Egy ideális világban ha el akarsz jutni A-ból B-be, nem feltétlen SAJÁT TULAJDONÚ közlekedési eszköz kell hozzá, ott áll a közös, beleülsz, közlekedsz.
Ha pedig azt akarod érezni, hogy te mekkora májer vagy, lehet gyűjteni mást is, nem feltétlen olyan tárgyakat, amik kvázi élhetetlenné teszik a világot.
Nem is én kevertem ide a szocializmust.
Én arra próbálok rávilágítani, hogy a kapitalizmusban az autó sokaknak kizárólag státuszszimbólum, nem közlekedési eszköz, ami az eredeti célja lenne.
Az pedig azt hiszem nem engem minősít, hogy ha a kapitalizmus negatívumait említem, egyből a bukott kommunista diktatúrákra asszociálsz, mint egyetlen lehetséges alternatíva.
Valóban, az ember jelenlegi mentalitása mellett nehezen elképzelhető a közös tulajdon, de ettől még lehet egy elképzelhető lehetséges jövő.
De valahol olvastam erről magyar vonatkozásban is, csak akárhogy kerestem nem találom a cikket pedig asszem TC-s volt, ami szintén azt taglalta, hogy az országban is egyre kevesebben tesznek le jogsit. Mondjuk ezt én is látom ismerősi körben. Pl 7-en voltunk osztálytársak erről a településről, 5 fiú 2 lány, és ebből nekem van jogsim és egy lánynak, holott jelenleg 26-27 évesek vagyunk mind.
És ez csak egy ksi település, nagyobb városokban, főként Bp-en ahol van tömegközlekedés rendesen, ott elvileg még kevésbé érzik szükségét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!