Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha kanyarodó főútvonalra...

Ha kanyarodó főútvonalra akarok ráhajtani mellékútról, de fizikialag egyenesen megyek, kell e irányjelzést használni?

Figyelt kérdés
2020. márc. 8. 20:26
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
79%
29 és 31 paragrafusok
2020. márc. 9. 00:03
 12/35 anonim ***** válasza:
18%
#10 Fogalmam sincs, de az oktatóm azt mondta, hogy ha nem irányjelzőzök ilyen esetben akkor választhatok, hogy fej vagy gyomor... Ezért tanultam meg, de nem igazán szoktam használni ilyen esetekben, max nagyon ritkán. Viszont az előfordult már, hogy irányjelzőztem ott ahol nem kellett volna. Ugyanez a helyzet csak én haladtam a főútvonalon és ahogy követtem balra, azzal párhuzamban irányjeleztem is.
2020. márc. 9. 00:03
 13/35 anonim ***** válasza:
16%
Sokan nem olvasták el figyelmesen a leírást: A kérdező mellékútról megy tovább egyenesen a kereszteződésben, csak éppen pont úgy jön ki az érkezés, hogy a túloldalt az már egy kanyarodó főútnak az elkanyarodott szakasza. Természetesen nem kell indexelnie.
2020. márc. 9. 01:22
 14/35 anonim ***** válasza:
17%
Emberek, figyeljetek a kérdésre! A kérdező mellékútról térne rá kanyarodó főútvonalra és nem forditva. Fizikailag egyenesen halad. Teljesen egyértelmű , hogy nem kell indexelnie, hiszen sem a szabály nem ír ilyet, sem pluszinformációt nem nyújtana (sőt...)
2020. márc. 9. 03:38
 15/35 anonim ***** válasza:
20%
Egyik útról másikra. Tessék már elolvasni a rendeletetet!
2020. márc. 9. 06:12
 16/35 anonim ***** válasza:
33%

Melyik szerencsétlen pontozza le a helyes válaszokat?

Irányt változtatsz? Nem. Főútvonalról letérsz? Nem.

A terelővonalat illetve úttest képzeletbeli felezővonalát jobbról becsatlakozó kanyarodó főútvonal esetén átléped, de ez esetben megtévesztő lesz az irányjelzésed!

KRESZ 29.p.

"(1) Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.

(2) Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is. A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet."

2020. márc. 9. 06:46
 17/35 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Igen, kérdésem nem kanyarodo foutvonal elhagyasarol szol,hanem kanyarodo foutvalra valo rahajtasrol.
2020. márc. 9. 07:52
 18/35 anonim ***** válasza:
53%

A gyengébbek kedvéért a kérdés kép formájában:

[link]

Aki továbbra is jobbra irányjelezne ebben a szituációban az legyen szíves adja le a jogosítványát!

2020. márc. 9. 15:17
 19/35 A kérdező kommentje:
Nikolas 👍😁
2020. márc. 9. 16:54
 20/35 anonim válasza:
36%

Mennyi hulye van itt.

Kell indexelni mert felhajtasz a foutra. A korforgalom pl egy vegtelenitett egyenes. Az utak fizikai iranya nem mervado. Az szamit hogy melyik a fout melyik a mellekut.

2020. márc. 13. 06:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!