Nagyot hibáztam?
Kezdő sofőr vagyok, alig 2 hónapja rendelkezem vezetői engedéllyel. Ma este egy főút vonalon haladtam 50km/h-s sebességgel lakott területen belül, jött egy zebra, nyilván elvettem a gázt, de nem észleltem senkit így visszatettem rá a lábam. Azonban a következő pillanatban két bringás a biciklisútról eléggé nagy sebességgel ráfordult a zebrára én pedig azt hittem, hogy rá fognak hajtani ezért besatuztam, az autó sgge kilengett kicsit balra, a gumi pedig sistergő hangot adott ki. (mikor nedves útfelületen csúszik a kocsi)
Végül pont a zebra előtt álltam meg 1 milliméterrel nagyjából. Az egyik bringás intett, hogy bocs, de lehet helyesebb lett volna ha kiszólok, hogy én kérek elnézést. Nem gondoltam, hogy megállnak a zebra végén. Nagyot hibáztam? A szerencse az volt, hogy a kamion ami mögöttem jött, tartott kellő követési távolságot, mert akkor tuti ráfutásos baleset lett volna belőle.
Sőt, nagyon ügyesen megálltál. Hiába lett volna szabálytakan az eléd guruló bicikli, attól még köteles vagy minden lehetségeset megtenni a baleset elhárítására. Szóval jól csináltad, és szerencsére a kamionos is figyelt.
Jól értem, hogy valójában a biciklisek is megálltak, nem gurultak ki eléd? Jól tették, mert a zebrára tényleg nem hajthatnak rá a KRESZ szerint, és az életük védelmében is jól teszik, ha nem száguldanak oda a gyalogosok tempójánál 5x gyorsabban.
Persze arra is figyelni kellene, hogy ne rémisztgessük egymást. Nem mindig sikerül.
Köszönöm szépen a válaszokat :)
Akkor megnyugodtam, hogy nem hibáztam. Igazából csak azért vetődött fel bennem, mert hasonló eset történt a forgalmi órák alatt és az oktató lecseszett, hogy így nem állunk meg, ilyenkor minden esetben padlógáz, hogy minél hamarabb eltűnjünk a veszélyes zónából.
Egyébként besatuzott mindkettő biciklis de az egyik már kicsit felhajtott az úttestre és csak úgy tudott megállni. Gondolom túl becsülte a sebességet.
Dehát mégiscsak inkább a fékezésnél döntöttem mert azért egy ember élet csak fontosabb mint egy anyagi kár, azonban ha elütöm és túlélik akkor meg biztosan elvették volna a jogsim és jól megcseszegettek volna közúti baleset okozásáért, mivel tuti mindketten azt állították volna, hogy tolták a biciklit. Én meg egyedül hiába állítom az ellentetjét, nincs fedélzeti kamerám így nem tudom bizonyítani.
Kamionosnak meg tényleg köszönet amiért figyelt a követési távolságra. Pozitív tapasztalat, hogy olyan embereket raknak fel ilyen nagy gépekre akik tudnak is bánni vele és tisztába vannak a KRESZ szabályaival :)
Tehát az oktatód szerint, ha valaki kimegy eléd a zebrára, akkor padlógázt kell adni? :D
Amúgy ügyesen megálltál, így kell ezt csinálni. Vigyázni kell a kerékpárosokra, mert nagyon sebezhetőek és nem feltétlenül ismerik a szabályokat.
#5 Áhh, az oktatóm az nagy arc volt :D
Egy idős pali volt, de emlékszem, hpgy minden hétvégén ott ült a sarki kiskocsmába ami pont a házammal szemben van :D
Tehát mondhatni hétvégi alkoholista volt, ennek ellenére eszem ágában nem volt váltani. Vezetni végülis megtanított és emellett minden óra jó hangulatban telt :D
Néha előfordult, hogy lecseszett, de jogosan amit a végén egy poénnal zárt le. :)
Csak hogy tisztázzuk: a KRESZ nem tiltja, hogy a bringás áttekerjen a zebrán. De ilyenkor nincs elsőbbsége, mint a gyalogosnak. A bringás szempontjából a zebra olyan, mintha nem lenne ott, sima úttest. Azon pedig áttekerhet, ha megadta mindenkinek az elsőbbséget.
Aki ezt vitatja, attól kérem az ezt tiltó KRESZ paragrafust.
"Aki ezt vitatja, attól kérem az ezt tiltó KRESZ paragrafust."
Nem mindenre van KRESZ paragrafus. Nem tiltja például külön a KRESZ, a gyalogátkelőhelyen való megfordulást. "Autópályán, autóúton, vasúti átjáróban, egyirányú forgalmú úton és körforgalmú úton megfordulni tilos" Ebben nincs benne a zebra. De ha a zebra előtt is záróvonal volt, meg utána is záróvonal van, még te sem érzel ingert arra, hogy a zebrán megforduljál, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!