Mikor van elsőbbsége a mentőautónak?
Nemrég történt velem egy eset. 23 óra fele járt már az idő, zöld jelzést meglátva indultam meg a kereszteződésbe, amikor is egy balról közeledő mentős kezdett rám dudálni, akit csak akkor vettem észre. Szirénája nem volt, csak megkülönböztető fényjelzés ment. Úgy voltam vele, hogy a kereszteződés közepén mégsem fogok megállni, ezért amint kimentem belőle félre húzódtam és elengedtem. Viszont mindeközben végig dudált. Ezért lenne az a kérdésem, hogy mikor van pontosan elsőbbsége. Mert a KRESZ úgy fogalmaz, hogy ha a megkülönböztető jelzéseit- vagy is a szirénát és fényhidat egyszerre- használja, akkor elsőbbsége van.De ebben az esetben csak a fényhíd működött. Ilyenkor is elsőbbsége van és tényleg én voltam a hibás, vagy a mentősnek lehetet rossz napja, és ezért feleslegesen dudált le?
(Friss még a jogosítványok, ezért vagyok dilemmában. Nem hinném hogy én vagyok a hibás, mert az én értelmezésemben, nem volt elsőbbsége, de kész vagyok elfogadni, hogy hibáztam és máskor sokkal jobban oda kell figyelnem)
2-es, kissé vehemens a hozzászólásod - csak sajnos hibás.
A KRESZ 42.p.1. értelmében csak a megkülönböztető hang- és fényjelzés egyidejű használata esetén kell biztositanod a jármű akadálytalan továbbhaladását. Kivételként a konvojban közlekedést említi a jogszabály, ott elég, ha a köztes járművek csak fényjelzést használnak.
Teljesen helyesen jártál el, amint észrevetted, a lehetőségekhez képest mielőbb félrehúzódtál. Ha szirénát is használ a fény mellett, akkor akár a kereszteződés közepén is megállhattál volna, mert a sziréna figyelmezteti a többi közlekedőt, hogy fennforgás van. Így viszont helyes volt, hogy csak a kereszteződés után húzódtál félre, mert a kereszteződésben megállva a keresztben érkező neked mehetett volna, ha valamiért nem belátható a kereszteződés, és egy zöldhullámban gyorsan halad.
Az biztos, hogy a mentős nem volt tisztában a munkájával kapcsolatos KRESZ-szabályokkal, és azt hitte, köteles vagy azonnal félrehúzódni, mint mikor szirénázik.
Még akkor is köteles tilos jelzésen csökkentett sebességgel átmenni, és fokozottan figyelni, ha a sziréna szól. Köteles meggyőzödnie arról, hogy szabad utat kapott.
A duda nem értelmezhető.
Le leszek pontozva, de elmondom mi történt: A mentős nem akarta éjjel felriasztani a lakosságot a szirénával, ezért működtette csak a fényhidat. Ilyenkor eleve kihaltak az utak, nem feltétlenül szükséges, hogy üvöltsön valami. Te jöttél, látta, hogy ki akarsz menni, ezért rád dudált, hogy észrevegyed... Akár fel is kapcsolhatta volna egy pillanatra a szirénát, ugyanazt érte volna el.
Különben hollandoknál direkt ez miatt van egy külön úgynevezett éjszakai sziréna mód, ami halkan szól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!