Illetlenség lassan menni miután megelőztem valakit?
Attól függ, mi a mögöttes ok.
Én országúton pl 100-110-es tempót szoktam felvenni óra szerint, ez azért érezhetően több sok másik autós 80-90 körüli preferált tempójàhoz képest. Így megelőzöm őket, de időnként van olyan helyzet, hogy mondjuk előzés után pont jön egy 60-as korlátozás. Azért abba belemenni 110-zel necces, fékezek 70-75-ig. Ha a megelőzött autó 90-nel ment addig és szarik a 60-as táblára, akkor igen hamar a seggembe mászik és gesztikulál erősen... aztán persze többnyire jön a feloldás és ott hagyom, de tuti nem értik. Viszont emiatt nem hagyom ki az előzési lehetőséget akkor sem, ha látom/tudom előre a 60-as limitet.
A kérdező esetében nem biztos, hogy kigyorsításkor látszik , milyen utazótempót vesz majd fel, csak az adott pillanatban észlelt lassú tempó miatt előznek. Ez nem bunkóság ebben a formában, szerintem, csak érthető információhiàny. Majd visszaelőzöd.
Eleve alkalmatlan a vezetésre, aki normál útviszonyok mellett 80-nal poroszkál a főúton. Ezek már nem Trabantok, meg 100-as Skodák, hogy 80-as utazóval kell menni.
Kisbuszt nem, de platóst mindig igyekszem megelőzni, mert sokszor találkoztam már azzal, hogy 70-nel, spórolósan megy lakott területen és külterületen is.
# 5
Szerintem meg az az alkalmatlan a vezetésre, aki 80 fölött halad abban az esetben is, ha a képességei alapján csak 80-ig lenne biztonságos.
Mivel se a KRESZ, se semmilyen más jogszabály nem tiltja a lassú haladást (amennyiben oka van, pl. képességek hiánya), ezért semmi gond nincs velük, ha amúgy normális módon haladnak, pl. nem gyorsítanak bele, amint utolértem őket.
Én inkább azokat lőném ki a távcsövessel, akik a józan ész határain felül száguldoznak, előzgetnek, cikáznak a többi autó között. Meg akik erre alkalmatlan helyen előzik meg a 80-nal haladókat, a szemben jövők életét kockáztatva.
Kérdező: akkor nem te előzöl, hanem téged előznek. Igen, illetlen dolog. Is lehet.
De ha mondjuk telefonálsz vezetés közben, és emiatt lelassítasz 70-re (lehet, hogy te pont nem, de sokan csinálják ezt), aztán megelőz egy nyugdíjas 80-nal, akkor az nem illetlenség, hanem teljesen rendben van, mert nem tudja, hogy telefonálás után 90-nel óhajtasz haladni.
Jajj, 9-es, te tényleg soha nem vezettél még:
- teljesen idegen környezetben, keresve a helyes útvonalat
- törékeny árut szállítva
- friss sportsérülést szenvedett, érzékeny utassal a jobb egyben
- általad ismert módon kiemelten vadveszélyes szakaszon
- vagy bármilyen olyan élethelyzetben, amikor a 80 bölcsebb döntésnek tűnt, mint a 90(-100-110...)?
Én komolyan nem hiszem el, hogy mindenki minden egyes pillanatban ugyanazt az egy, a KRESZ tankönyvben rögzített maximális tempót tekinthetné biztonsagos sebességnek.
A közutakat használók képességei és információi akkor is mindig rendkívül változatosak maradnak, ha te erről nem akarsz tudmàst venni. Lehet így is vezetni, csak akkor tényleg agyérgörcsöt fogsz kapni ötpercenként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!