Ha nappali időben jók a látási viszonyok, akkor közlekedés közben milyen fényt kell használni?
Városba egyik sem kötelező , lakott településen kívül tompitott vagy nappali menetfény használható.
:)
Pl. Dániába városba is kötelező a tompitott.
Lakott területen kívül nappali menetfényt vagy tompított fényszórót kötelező.
Nekem nincs nappali menetfényem, viszont ki se kapcsolom a tompítottat, ahogy indítok, felkapcsol. Anno nekem 2003ban azt mondta az oktató az a legtutibb, ha a tompított mindig megy
Hát azért az jelent pár deci benzin többlet fogyasztást egy régebbi autónál, ha folyamatosan tompított fényszóróval kell közlekedni nappal jó látási viszonyok mellet is, a lakott területen kívül.
Régi autókon nincs nappali menetfény mint az új, pár éves kocsikon. Nekem egy régebbi autóm van. Ez azért kicsit környezet szennyező, meg jobban megterheli az vezető pénztárcáját, üzemanyag költségben, hogy használni kell a tompítottat lakott területen kívül, nappal jó látási viszonyok mellet is.
Nappal, jó látási viszonyok között nem azért kell a tompított, hogy láss, hanem hogy téged észrevegyenek. Ha vezettél már életedben, tapasztalhattad, hogy vannak olyan színek, amelyek szinte elvésznek. Fekete, szürke autót pl. nehezebben veszed észre, mint a rikító neonsárgát.
Egyébként vannak a magyartól eltérő szabályok is. Pl. az osztrákok azt mondják, felnőtt ember az autós, ő dönt. Még pályán sem kötelező világítani nappal (ha jól tudom), de ha ebből baj lesz, keményebben büntetik. Más országokban, meg mindig kötelező vagy a nappali, vagy ha az nincs, akkor a tompított.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!