Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Miért nem tudják megoldani,...

Miért nem tudják megoldani, hogy az autók ne a zebrán várakozzanak kanyarnál?

Figyelt kérdés

Eleve is nem kéne a zebrán álldogálnia az autónak, mert az a gyalogosé. Tegyük fel, nem tudja megoldani máshogy, mert ha hátrább áll meg, nem látja, jön-e valami jobbról, balról. Miért nem tudták még mindig megoldani ezt és akár a zebrát a olyan helyre tenni, ahol ez a probléma nem léphet fel? Elég sok tapasztalat felhalmozódhatott már, a technika is elég fejlett, már megoldhatták volna a közúti közlekedés történelme során ezt a problémát.

A gyalogos akarna átmenni a zebrán, de nem lehet, mert ha az út közepéig eljut, ott álldogál egy autó, ami arra vár, hogy elfogyjanak a kollégák jobbról és balról.

2019. febr. 21. 20:49
 1/10 anonim ***** válasza:
51%
A KRESZ-t se ismerik sokan az a baj
2019. febr. 21. 21:09
 2/10 A kérdező kommentje:

Egyébként szabályos, a zebrán így állnia autónak? Nem tudom, mert nem vezetek. De ha máshogy nem tud állni, mert csak így látja, jön-e valami, akkor a zebra van rossz helyen.

Más kérdés, sokszor indokolatlanul a másik autó mögé áll autó a zebrán, pedig szabadon hagyhatná, ilyet is láttam.

2019. febr. 21. 22:37
 3/10 anonim ***** válasza:

Azért írta az első, hogy sokan a KRESZT-t sem ismerik "vagy ismerik, csak nem tartják be), mert nem az a probléma, hogy hol van a "zebra", - az többnyire a járda meghosszabbitásának vonalában van, tehát jó helyen -a "zenrán" álló jármű vezetője szabálytalan, akadályozza a gyalogost az átkelésben, akinek "megkülönböztetett elsőbbsége" lenne ami azt jelenti, hogy zavarni sem szabad.

"Zebra" előtt álló jármű mellett megállás nélkül tovább hajtani még a másik sávban is tilos - amit szintén hajlamosak figyelmen kivül hagyni.

A gyakorlatban persze nem csak a szabályok vannak, hanem a többi közlekedő is, és bizony megesik, hogy a többi autós hajszolja fel a másikat a "zebrára", ami persze nem mentesíti, de annyit a gyalogos is elviselhet, ha netalán az autó orra rálóg a felfestésre, de nem állja el az utat...

2019. febr. 22. 05:17
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha a zebra előtt nem adott a megfelelő rálátási háromszög, akkor mi is lenne a kérdező által elvárt megoldás arra, hogy a gyalogos se legyen akadályozva, de a tőbbi jármű számára is megadható legyen az elsőbbség?

Régebben egyébként sok helyen a kereszteződéstől kb 5 méterre eltolva festették fel a zebrákat, de a gyalogosok érthető módon nem kerülgettek annyit, ráadásul beépített környezetben a kanyarodó járművek vezetői nem is láttak rá kellőképpen a zebrára. Ennél azért jóval kisebb probléma az, ha a később odaérő gyalogost akaratlanul is, de akadályozza egy kikanyarodni készülő autó.

Az egyetlen komoly rizikó itt az, ha a forgalmi okból álló autót megkerülve kerül gyalogos a mellékútra rákanyarodó jármű elé. De ez ugye akkor is letező probléma volt, amikor sok zebrát a kereszteződéstől pár méterrel távolabb jelöltek ki.

2019. febr. 22. 06:17
 5/10 Alex Fly ***** válasza:
84%
Tény, hogy nem szerencsés az eset, de alapvetően nem sérül a gyalogos elsőbbsége: azt ugyanis a zebrára ráhajtás előtt kell megadni a részére. Ha a gyalogos akkor kíván átkelnib amikor az autó már a zebrán tartózkodik, akkor nincsenek elsőbbségi viszonyban...
2019. febr. 22. 06:48
 6/10 anonim ***** válasza:
70%

"Eleve is nem kéne a zebrán álldogálnia az autónak, mert az a gyalogosé. "

A zebra nem a "gyalogosé", a zebra az úttest része amit autós-gyalogos ugyanúgy használ. Az elsőbbség is megszűnik, pont ugyanúgy, mint ahogy a másik autós sem megy neki a másiknak mintha ott sem lenne.

Fél perc türelmet mindenkinek tanúsítania kellene, sokkal nyugodtabb lenne a közlekedés.

2019. febr. 22. 10:38
 7/10 A kérdező kommentje:

Fél perc? Az rengeteg idő. Az autósok 3 vagy 5 másodperc miatt morognak, akkor mit szóljon a gyalogos, aki sokkal lassabban halad, többet számít neki az idő? Most ott dekkoljak fél percet a járda szélén, amíg autó elvtárs kiálldogálja magát a zebra közepén, és ez még szabályos is? Az elég gáz.

Vannak olyan helyek is, ahol zebra nincs, de semmi más közlekedési lehetősége nincs a gyalogosnak továbbhaladásra, mint egyenesen, és csak egy nagyon kicsi mellékutca szakítja meg a zebrát. Ilyenkor is sok autós tök lazán beáll oda és a gyalogos útján elállva kiböjtöli, hogy a kollégák eldörgessenek a nagyobb úton, hogy ki tudjanak hajtani. Itt az autós azért messzebbről is látja, ha jön a gyalogos, és a gyalogos értelemszerűen más irányba nem is mehet, tehát nem kéne elé állni.

2019. febr. 22. 10:49
 8/10 anonim ***** válasza:
Nem igazán értem a hőbörgésedet. Engem gyalogosként egyetlen esetben zavarnak az autók a zebrán, az pedig az, amikor többsávos úton úgy csorognak rá a zebrára, hogy minden sávban elfoglalják, sőt még a kereszteződésben is bent ragadnak az utolsók. Na ilyenkor gáz, mert ha tovább tudnak csorogni, te meg közben őket kerülgeted többedmagaddal, az már elég balesetveszélyessé válhat, ha valamelyik autós nem figyel. Egyéb egyszerű esetekben meg ugye van lábam és ki tudom kerülni az autót a zebrán. Főleg, ha én csak utána érek oda.
2019. febr. 22. 12:01
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Az utolsóval értek egyet, nem értem mi ez a hiszti mindig a gyalogosoktól, hogy elfoglalják a zebrát (max fél percre).

Ti nem tudjátok kikerülni az autót? Én simán ki tudom meg sokan mások is.

Felesleges az ilyen hülyeségekből problémát csinálni.

2019. febr. 22. 14:22
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Én se értem, mi a probléma.

Oké, ha egy csuklós busz vagy egy kamion álldogál a zebrán, az kínos, de egy személyautót megkerülni azért nem olyan nagy gyalogtúra.

Csak úgy lehetne ezt elkerülni, hogy a gyalogosoknak egy nagy félkört kellene megtenni, mert hátrébb lenne a zebra, de felesleges lenne, meg legfőképpen a gyalogosok lennének miatta felháborodva.

Egyébként a KRESZ semmilyen vonatkozásban nem tiltja a zebrán forgalmi okból való megállást. Az áthaladó gyalogosnak meg kell adni az elsőbbséget, de ha nincs éppen gyalogos, akkor rá lehet hajtani a gyalogosátkelőre. És ha éppen nem lehet kimenni a másik útra, mert jönnek, akkor ugyan mit lehetne tenni, mint várakozni a zebrán?

2019. febr. 22. 17:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!