Miért nem mehetnek a biciklisek egymás mellett egy sávban?
Nem értem az autósok felháborodását ez ügyben. Ha egymás után mennek a biciklisek az út szélén, attól ugyanúgy létezik oldaltávolság. Tehát ha egy robogós jön szembesávból, az út szélén, én pedig szintén egyedül megyek az út szélén biciklivel egy autó nem kerülhet ki akkor amikor pont egymás mellett vagyok a robogóssal, mivel nem képes megtartani azt az oldaltávolságot, amire szükség lenne, ezért mindkettő ember életét veszélyezteti?
Értelmetlen felháborodás a vezetők részéről, mivel ha egymás után mennek a biciklisek úgy is át kell mennie szinte teljesen a szembesávba a megfelelő oldaltávolság miatt, ha egymás mellett mennek akkor pedig "rá van kényszerítve" hogy átmenjen.
Azok az autósok akik életükben nem ültek biciklin, életük végéig egy ülésben meresztik a seggüket valószínű nem tudják hogy milyen egy biciklisnek ha úgy kerülik ki hogy szinte súrolja a kezük az autó oldalát előzés közben.
Viszont aki nem egész nap az ülésen kényelmeskedik hanem esetleg elmegy egy kisebb biciklitúrára az biztos tudja milyen frusztráló érzés amikor hallja hogy mögötte 150km/h -val jön egy autó, és inkább lemegy az egész úttestről mivel már megszokott dolog hogy baszik mindenki az oldaltávolságra, leszarja hogy esetleg meginoghat a biciklivel.
És ezek az emberek vannak felháborodva hogy hogy merészelnek a biciklisek egymás mellett menni biciklivel?
Várom a véleményeket/meglátásokat.
Te még mindig ezen pattogsz, gumimaci? :D
Szeretem, amikor valaki véleményeket kér, aztán kb. mindenkinek beszól, aki mást mert mondani.
Besétálsz ide mert betojtál az autótól, aztán kiosztasz mindenkit. Most gyorsan visszanézve megvolt szlory, előtte AlexFly - gondolom én jövök mindjárt. Sebaj, mindenki hülye, de te okos és művel vagy KRESZ-ből. :D
Művelt KRESZ tudásoddal a szent oktatód leírta: szemben jön autó, bicikli megy az út szélén, motoros nem előzheti, hiába férne el mellette...
...ezt felhasználva, atomtudás kitalálni, hogy ha kerékpár mellett nem lehet a motor a sávban - akkor pont így nem lehet mellette másik kerékpár sem. Mert biza tilos.
És hogy azok a bunkó sofőrök, akik riogatnak, ezt számonkérik rajtad? Megtehetik, ha vagy olyan gyökér, hogy szabályt sértesz. Vagy hogy legyen? Menjek el lopni, mert hát mások is lopnak? Az úgy frankó? Francokat.
Ha ennyire fűt a vendetta, fogod a pénztárcádat, veszel kamerát, biciklizel, felveszed az esetet, besétálsz a yardra és feljelentést teszel. Tudod, ez a rendes módja.
Akármennyire tahó az adott autós, véleményem szerint joggal háborodik fel mások szabálytalanságán. Maximum nem erkölcsös felháborodnia, de tükörbe úgysem fog nézni.
Sajnos biciklire bárki ülhet, autóhoz meg az idegbeteg is kap jogsit. Viszont soha nem működött semmiben a másikra mutogatás. Mindenki saját portáján tartson rendet, az általános tisztogatás pedig a rendőrség feladata, mind biciklisek, mind autósok részéről.
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__kozlekedesbiztons..
Szerintem fölösleges volt az ellen pöfögnöd, aki egyetértett veled (ld. Dreddbírókat és a másik kérdést).
Ha betojsz az úton, ülj autóba. Sokan ezért autóznak. Nem is gázolják el őket. Engem többször is, pedig nem engedem meg magamnak a szabálytalankodást. (Figyelmetlenségből történik ilyen, mint mindenki mással, de egyik balesetnél sem ez volt a háttérben.) Persze sem ezt nem kell elhinned, sem azt, hogy egy 200km-es kört sem a focipályán, hanem országúton tekerem. És biztos csak akkor ültem kerékpáron, egyszer, hátszélben, azért is lett ilyen hosszú az út.
Részemről eljött a lezárás. Te majd kitalálod, mit kezdj a helyzettel és az élettel, nekem nyilván mindegy.
Annak idején (2006-ban) én úgy tanultam KRESZ-tanfolyamon, hogy egy nyomon haladó nem előzhet két nyomon haladót sávon belül, tehát a motorosnak és a biciklisnek át kell mennie a másik sávba, amikor megelőz egy autót (ha gyorsan mész biciklivel, az autó meg lassít, akkor nyilván meg tudod előzni), de a két nyomon haladó sávon belül is megelőzheti az egy nyomon haladót, tehát autóval nem kötelező átmenned a másik sávba, sávelhagyás nélkül is megelőzheted a biciklist és a motorost.
Egyébként ha annyira tisztában vagy azzal, hogy szabálytalanul közlekedsz, akkor tényleg mi a f...ért vagy kiakadva azon, hogy mások be akarják tartatni veled a KRESZ-t. Nem az ő dolguk, hogy betartassák veled, de attól még figyelmeztethetnek.
Az is való igaz, hogy a biciklisnek nem kell ismernie a KRESZ szabályait, de attól a KRESZ szabályai a közlekedés minden résztvevőjére érvényesek, és a szabályok nemismerete nem mentesít a szabályok betartása alól. Tehát az egy dolog, hogy a biciklis nem ismeri a KRESZ-t, de a ha megszegi, akkor szabálysértést követ el, tehát a rendőr megbünteti, ha egyáltalán észreveszi.
Kiskoromban én is úgy bicikliztem, amikor anyukámmal mentünk valahova, hogy én az út szélén tekertem, ő meg mellettem, de amikor jött egy autó, akkor ő szépen besorolt mögém, hogy az autó normálisan elférjen. Ennyi az egész. Tehát tőlem tekerhetsz te a másik mellett, de legyen már annyi eszed, hogy elengeded az autót. Egy időben kettő munkatársam reggelente mindig úgy ment munkába, hogy egymás mellett tekertek, és a belső súrolta a felezővonalat, én meg átmentem a másik sávba, és egyszer úgy is alig tudtam kikerülni, mert a csaj az út széle mellett (tehát az út szélétől majdnem egy méterre) kicsit bekacsázott, a srác meg már a másik sávba is átment, én meg majdnem lehajtottam az útról, hogy el ne üssem a szerencsétlent.
Különben meg ott vannak azok az okos biciklisek is, akik úgy kanyarodnak balra, hogy nem is néznek hátra. Ma reggel egy nyomorult az út jobb oldalán haladva integetett balra, és hátra sem nézett, aztán kanyarodott is, én meg olyan három méterrel voltam mögötte. Eleve már meg akartam előzni, át is mentem a másik sávba, mert bőven volt hely, és megkezdtem az előzést, mert akkor még nem jelezte, hogy kanyarodni akar, csak simán lassan tekert, tehát meg akartam előzni, a nagyeszű meg bevágott elém. Az volt a szerencse, hogy satufékkel meg tudtam állni, de ő is csak a kerékcsikorgásra állt meg. Aztán még ő volt kiakadva. Legszívesebben kiszálltam volna, és jól megvertem volna. Ilyen esetben én biciklivel mindig is azt csináltam, hogy először hátranéztem, és ha közel volt egy autó, akkor nagyon lassan mentem, néha meg is álltam, és szépen megvártam, hogy elmenjen mellettem, és csak utána kanyarodtam el balra.
A biciklisekkel az a legnagyobb probléma, hogy nem ismerik a KRESZ-t, és úgy gondolják, hogy az rájuk nem is vonatkozik, és mindig az autós a hibás. Ahol nincs bicikliút, ott az autó nem élvez elsőbbséget, mert a biciklisnek is tekernie kell valahol, de biciklivel sokkal könnyebb megállni, mint autóval, biciklivel sokkal könnyebb kanyarodni, mint autóval, biciklivel sokkal körültekintőbben lehet közlekedni, mint autóval. Az autósnak mégiscsak több dologgal kell foglalkoznia közlekedéskor, mint a biciklisnek, pluszban az autó sokkal erősebb, mint a bicikli, és egy baleset esetén az autós talán meg sem sérül, a biciklis meg szörnyethal, tehát én úgy gondolom, hogy a biciklis ne akarjon arcoskodni, hogy az övé a világ, hanem figyeljen oda, ahogy az autós is. A közlekedés erről szól. Mindig figyeljünk egymásra, és ne okozzunk balesetveszélyes helyzetet, valamint tartsuk be azt a ki.....tt KRESZ-t.
Te, kérdező, te betartod a KRESZ-t? Nem. Akárki akármit írt, mindenen csak kiakadtál, és azt állítottad, hogy mindent jobban tudsz. Eleve tanulj meg magyarul, mert több mondatodnak nem volt értelme, szinte analizálni kellett a szöveget. De ha már autót is szoktál vezetni, akkor nagyon jó tudod, hogy rengeteg gyengeelméjű van az utakon. Amióta én rendszeres vezetek, azóta még gyalog is próbálok mindig úgy közlekedni, hogy figyelek az autósokra, mert autóban hiába reagálsz azonnal egy zebra előtt, és hiába nyomsz satuféket, az autó nem áll meg azonnal, hanem elüti a gyalogost. Tehát a zebrán sem úgy megyek át, hogy szét sem nézek, hanem megvárom azt az alkalmat, amikor biztonságosan át tudok menni, mert nagyobb távolságból az autó nyugodtan meg tud állni, és át tud engedni. De amúgy is nagyon sokan eleve átengednek a zebrán, és ilyenkor egy intéssel ezt mindig megköszönöm. Ebből az intésből én azt szűrtem le, hogy az elengedést többnyire azok köszönik meg, akik nem úgy mennek át a zebrán, hogy szét sem néznek, hanem körültekintően közlekednek, tehát jó eséllyel van jogosítványuk is. De ez csak az én személyes tippem.
Tehát te igazából egy olyan okostojás biciklis vagy, akinek van jogosítványa, szokott is vezetni, de biciklivel közlekedve nem tartja be a KRESZ-t, és még neki áll feljebb, aztán ha mondanak neki valamit, az nem is érdekli, csak a saját igazát hajtogatja, vagyis valami súlyosan egoista balf..z.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!