Ha már megkezdtem az előzést, és valaki elém kanyarodik akkor mi van?
Van mondjuk egy 3 autóból álló kocsisor, az első lassan megy, a másik 2 meg nem előzi meg, hanem a seggébe vannak. Én, mint érkező negyedik, látom, hogy meg tudom előzni őket, ezért nekiállok az előzésnek, de az első autó gondol egyet, kirakja balra az indexet és nekiáll kanyarodni.
Neki is meg kellett volna győződni arról, hogy nem-e kezdtem már meg az előzést, de nekem is arról, hogy nem-e kanyarodik, mert balra indexelőt ugye nem előzünk.
Ha én belemegyek, kit hoznak ki hibásnak?
8-as, Magyarországon nem tilos folyamatos kocsisort előzni - más kérdés, hogy kockázatos.
Kérdező, mivel a hazai joggyakorlat az előzést egy kimondottan kockázatos manőverként kezeli, nagyon fontos, hogy a megkezdése előtt tényleg minden feltétel meglétét ellenőrizni kell. Ugyan a KRESZ nem tesz ilyen értelemben hierarchikus különbséget a kanyarodás és az előzés szabályai között, a joggyakorlatban előbbi egy elkerülhetetlen manőver, utóbbi csak egy lehetőség, ami ráadásul nagy sebességkülönbségű ütközések okozója lehet hiba, szabálytalanság esetén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!