Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ha már megkezdtem az előzést,...

Ha már megkezdtem az előzést, és valaki elém kanyarodik akkor mi van?

Figyelt kérdés

Van mondjuk egy 3 autóból álló kocsisor, az első lassan megy, a másik 2 meg nem előzi meg, hanem a seggébe vannak. Én, mint érkező negyedik, látom, hogy meg tudom előzni őket, ezért nekiállok az előzésnek, de az első autó gondol egyet, kirakja balra az indexet és nekiáll kanyarodni.

Neki is meg kellett volna győződni arról, hogy nem-e kezdtem már meg az előzést, de nekem is arról, hogy nem-e kanyarodik, mert balra indexelőt ugye nem előzünk.

Ha én belemegyek, kit hoznak ki hibásnak?

2018. aug. 2. 08:21
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

8-as, Magyarországon nem tilos folyamatos kocsisort előzni - más kérdés, hogy kockázatos.

Kérdező, mivel a hazai joggyakorlat az előzést egy kimondottan kockázatos manőverként kezeli, nagyon fontos, hogy a megkezdése előtt tényleg minden feltétel meglétét ellenőrizni kell. Ugyan a KRESZ nem tesz ilyen értelemben hierarchikus különbséget a kanyarodás és az előzés szabályai között, a joggyakorlatban előbbi egy elkerülhetetlen manőver, utóbbi csak egy lehetőség, ami ráadásul nagy sebességkülönbségű ütközések okozója lehet hiba, szabálytalanság esetén.

2018. aug. 2. 11:57
 12/18 anonim ***** válasza:
#8-as, ez hová van leírva...?
2018. aug. 2. 11:59
 13/18 anonim ***** válasza:
Csak úgy halkan megsúgom, hogyha kocsisort előzöl, nyilván neked nem kell tudnod, hogy a legelső mit csinál, hisz honnan tudnád. A te dolgod, hogy úgy kezd meg az előzést, hogy 100%-ra tudd, hogy azt biztonságosan be is tudod fejezni. Ha az első gondol egyet és kiteszi az indexet és eléd kanyarodik, és te belemész, ő lesz a hibás, ugyanis nem hiába van visszapillantó tükre, abba kanyarodás előtt bele kell nézni, pont azért, nehogy előzzenek és bekanyarodj elé. Ez annyira alap, nem is értem mitől kérdés.
2018. aug. 2. 14:11
 14/18 anonim ***** válasza:
másképp: előzni is akkor kezdhetsz egy másikat, ha tudod, hogy másik autó nem kezdte meg a te autód előzését, ergó belesasolsz a tükörbe, nem csak kivágod az indexet és beletaposol.
2018. aug. 2. 14:12
 15/18 anonim ***** válasza:
Ez bizony egy nagyon érzékeny téma, az ilyen esetekből szoktak nagy viták kialakulni.
2018. aug. 2. 14:20
 16/18 A kérdező kommentje:
Megoldás lenne a következő: egyenesen haladónak illetve a jobbra kanyarodónak az út jobb szélére húzódva kéne haladnia, a balra kanyarodónak pedig a bal szélére. Így látná a hátsó is hogy kint az index.
2018. aug. 2. 22:50
 17/18 anonim ***** válasza:
Mmmm... Elméletileg, ez most is így van (jobbratartás, ill. balra kanyarodás szabályai, besorolás balra kanyarodáshoz).
2018. aug. 3. 04:52
 18/18 anonim ***** válasza:
Előzés megkezdésének feltételei: 20 km/h sebességkülönbség; engem nem előznek; nincs előzésben, akit előzni akarok; az út belátható, a visszatérés helye biztosított. Balra csak akkor kanyarodhatok le, ha meggyőződtem róla, hogy engem nem előznek. Ha már kiraktam az indexem és elkezdtem a kanyarodást, közben rámelőznek és belém jönnek, nyilván az előző a hibás. Ha látom a tükörben, hogy előznek és ennek ellenére kanyarodok, én vagyok a hunyó. Halad legelöl egy lassabb jármű, többiek követik csökkentett követési távolsággal, akkor hivatalosan nem előzheted meg, mert az előzés a követési távolság féktávon belüli csökkentésével már megkezdettnek számít, nem onnantól számít előzésnek, hogy kiraktad az irányjelzőt, ergo olyan járműre előztél rá, ami már előzésben volt, ami szabálytalan. Ez így leírva minden szép és jó, csak ezeket bizonyítani szinte lehetetlen.
2018. aug. 3. 09:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!