Ha elütök személyautóval egy állatot akkor mit kell tenni?
Ma sikerült elütnöm egy macskát lakott területen bellül.
Ilyenkor mit kell csinálni?
A keréknek szaladt oldalról így nem lett kár az autóban, a döglött állatot az út szélén helyeztem el. Biléta és nyakörv se volt a macskán.
Nagyon érdekelne, ha ilyen eset történik bel illetve külterületen akkor mit kell tenni, illetve mi van akkor ha anyagi kár keletkezik a gépjárműben?
:(( bszki.
Megnézted, tuti, h elpusztult?
Különben nálunk a kerületben nagyon sok sünt elütnek, és egyszerűen nem értem hogy lehetnek ennyire vakegér emberek.
Egy sünt észre lehet venni még este is ha valaki tényleg az utat figyeli. Na meg nem kéne 70-nel száguldani. A minap egy buszos is megállt előttem mert látta, hogy egy sün van előtte. Kiszállt a sofőr és megnézte, hogy valóban kiment-e a sün a busz alól, nehogy elcsapja. Ott álltunk és néztük ahogy elsétál, senki sem hőbörgött. Normálisan is lehet közlekedni, és nem is nehéz dolog.
Semmit, mert ha sokat buzogsz, még te leszel a hibás. Az út a járműveknek készült, én is szeretem az állatokat, kikerülöm, ha tudom, de árokba menni N fogok egy macska miatt.
Kb. Másfél éve elcsaptam egy őzet, kihívtam a zsarukat, vadőröket, majdnem én lettem a hibás. Nem tudsz jó lenni, mindenhol kint van a vadveszély tábla, ha 30 - cal mész, akkor is te vagy a hibás.
Amíg vártam a fakabátokat, megállt és odajött két vén állatbarát .icsa nyavalyogni, mintha nem lett volna elég gondom.
Háziállatnál az állat gazdája a hibás. Ha komolyabb kárt okozott az autóban, akkor érdemes rendőrt hívni, megkeresni a gazdáját.
Vadállatnál a legjobb, ha bedobod az árokba és elhajtasz (vagy ha lenullázta a kocsit, akkor elvontatod és saját költségen javíttatod meg az autót), mert ha van kint szarvasos tábla, akkor még te fizethetsz a mocsadék vadászoknak.
Ez nem teljesen van így, esetleg akkor lesz problémád vadelütésnél, ha rád lehet bizonyítani a gyorshajtást.
Tavaly utánanéztem a dolgoknak, mert telente sokat autózok sötétben vadveszélyes részeken, és azt találtam, hogy az az álláspont, hogy a vadgazdálkodás is meg az autóvezetés is veszélyes üzem, és két veszélyes üzem találkozásakor mindkét fél állja a saját kárát. Ha véletlenül egy olyan helyen történik a dolog, ahová elfelejtettek Vadveszély táblát kitenni, akkor tudod esetleg a vadásztársaság biztosítóján behajtani a kárt. (De erre vigyáznak, Záhonytól Letenyéig nagyjából mindenhol ki van rakva.) A képviselők 90 %-a vadászik, nehogy már valami felelősségük legyen.
A kutyák mostanában már chipelve vannak, a kárt rá lehet verni a gazdira, de a macska gazdáját soha nem fogod megtalálni, ha károd keletkezett. Ha megállsz, és úgy tűnik, hogy nem tört össze a kocsid, akkor esetleg előkerül a szomorú gazdi, és letöri a tükrödet, mert állítása szerint a macska csak elfutott, te meg hatalmas gonoszságodban utánamentél a kocsival az akácfára, csak hogy elüthesd.
Én is egyszer ütöttem el macskát, a jobb hátsó kerék bakkant át rajta, én bizony csak a tükörből néztem vissza. Nagy macskabarát vagyok egyébként, de mivel nem mozgott, legfeljebb csak nyúlpörköltnek vihettem volna haza, más értelme nem lett volna megállni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!