Használtautó vásárlás kapcsán mennyibe került rejtett hiba miatt beperelni az eladót?
Hol kell ezt elinditani és mennyibe kerül? Ügyvédre nem költenék, az idevágó jogszabályt kigoogleztam. Magánszemély az eladó. Függ a perköltség attól az összegtől, amit én kapni szeretnék? 100 ezer forint a rejtett hiba összege, biztos vagyok a dolgomba, ezért nyugodtan kockáztatok, ha esetleg mégse nekem ítélnék a dolgot. Időm van rá, akár több év is, mert igy 0 Ft-ot látok viszont, úgymeg pár év múlva 100 ezret, meg ugye a lelki megnyugvás, hogy a rossz elnyeri méltó büntetését :-)
Megegyezni nem akar a fele összegre sem, azt mondja, hogy pereljek, ha nem tetszik, én meg szívesen perelnék, mert nem tetszik.
Olvasd el a kérdés kiírását:
"Használtautó vásárlás kapcsán mennyibe kerül rejtett hiba miatt beperelni az eladót?"
Gyk: nem azt kérdeztem, hogy rejtett hiba-e vagy sem,
hanem hogy _mennyibe kerül_ és hogy _hol_ kell ezt intézni.
Ha lesz valami fejlemény, akkor frissitem a story-t.
a teljesítés időpontjában működött.
ennyit a törvényről.
"a teljesítés időpontjában működött."
Pont ez a csavar a dologban. Gondolom nem olvastad és értelmezted a korábban leírt kommentjeimet.
"ennyit a törvényről."
A törvénnyel semmi baj nincs.
Ha 100.00 forintra perelsz, akkor 15.000 ezer forint az illeték.
3 millió alatt fizetési meghagyással kell indítanod. Ehheh a közjegyzőhöz kell menni.
Pár észrevételem van:
- egyrészt ezzel a sztorival, ha előállsz, tuti bukod a pert, mert magad ismered el, hogy a vásárlás pillanatában működött a klíma.
- másrészt, mivel magánszemélytől vetted, ezért neked kell bizonyítanod, hogy a hiba a vásárlás időpontjában is megvolt. Ez szakkérdés, tehát eleve kell majd előlegezned cca. 150 ezer forintot a szakértői díjra.
A legnagyobb probélma, hogy szakértői módszerekkel meghatározhazatlan, hogy egy alkatrész mikor ment tönkre. A szakértők döntő része pedig óvatos, nem fogja azt mondani, hogy ez a hiba a vásárlás pillanatában is megvolt. A bírók pedig még óvatosabbak, full bizonyítatlan keresetet nem fognak megítélni.
De ha még ezt a problémát sikerülne is megugrani, akkor még mindig ott van, hogy használt autót vettél, ahol nem rejtett hiba, ha a kocsiban a kocsi korára és futásteljesítményére tekintettel az elhasználódás a számítható mértéket jelentősen nem lépi túl. Ezz pedig szintént neked kell bizonyítanod, természetesen szakértői módszerekkel. Ha a másik fél kicsit is leleményes, simán kiszedi a szakértőből, hogy bizony ilyen hiba ilyen korú autónál előfordulhat, tehát lehet vele számolni.
Az egyetlen esélyed, ha a szakértő síkhülye (erre van esély) és bevállalja, hogy hibás volt az autó már akkor, vagy a bíró annyira naív, hogy az egyébként rendkívül sovány keresetednek helyt ad. Erre is van (minimális) esély, mert a polgári peres bírók döntő része nő, akinek fingja nincs az ilyen ügyekhez.
Summa summarum, ez egyáltalán nem biztos pozíció, sőt, alapvetően fullmák kell a nyeréshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!