Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Használtautó vásárlás kapcsán...

Használtautó vásárlás kapcsán mennyibe került rejtett hiba miatt beperelni az eladót?

Figyelt kérdés

Hol kell ezt elinditani és mennyibe kerül? Ügyvédre nem költenék, az idevágó jogszabályt kigoogleztam. Magánszemély az eladó. Függ a perköltség attól az összegtől, amit én kapni szeretnék? 100 ezer forint a rejtett hiba összege, biztos vagyok a dolgomba, ezért nyugodtan kockáztatok, ha esetleg mégse nekem ítélnék a dolgot. Időm van rá, akár több év is, mert igy 0 Ft-ot látok viszont, úgymeg pár év múlva 100 ezret, meg ugye a lelki megnyugvás, hogy a rossz elnyeri méltó büntetését :-)

Megegyezni nem akar a fele összegre sem, azt mondja, hogy pereljek, ha nem tetszik, én meg szívesen perelnék, mert nem tetszik.

2018. máj. 3. 13:11
1 2 3
 21/27 D. Brasco ***** válasza:
Már csak azt nem tudom ha ennyire okos vagy minek jöttél ide kérdezni,de én itt akkor be is fejeztem!
2018. máj. 4. 11:28
 22/27 A kérdező kommentje:

Olvasd el a kérdés kiírását:

"Használtautó vásárlás kapcsán mennyibe kerül rejtett hiba miatt beperelni az eladót?"

Gyk: nem azt kérdeztem, hogy rejtett hiba-e vagy sem,

hanem hogy _mennyibe kerül_ és hogy _hol_ kell ezt intézni.

Ha lesz valami fejlemény, akkor frissitem a story-t.

2018. máj. 4. 11:46
 23/27 anonim ***** válasza:

a teljesítés időpontjában működött.

ennyit a törvényről.

2018. máj. 4. 12:31
 24/27 A kérdező kommentje:

"a teljesítés időpontjában működött."

Pont ez a csavar a dologban. Gondolom nem olvastad és értelmezted a korábban leírt kommentjeimet.

"ennyit a törvényről."

A törvénnyel semmi baj nincs.

2018. máj. 4. 12:39
 25/27 anonim ***** válasza:
nincs hát, a baj veled van ;)
2018. máj. 4. 13:51
 26/27 A kérdező kommentje:
:)
2018. máj. 4. 13:59
 27/27 anonim ***** válasza:

Ha 100.00 forintra perelsz, akkor 15.000 ezer forint az illeték.

3 millió alatt fizetési meghagyással kell indítanod. Ehheh a közjegyzőhöz kell menni.

Pár észrevételem van:

- egyrészt ezzel a sztorival, ha előállsz, tuti bukod a pert, mert magad ismered el, hogy a vásárlás pillanatában működött a klíma.

- másrészt, mivel magánszemélytől vetted, ezért neked kell bizonyítanod, hogy a hiba a vásárlás időpontjában is megvolt. Ez szakkérdés, tehát eleve kell majd előlegezned cca. 150 ezer forintot a szakértői díjra.

A legnagyobb probélma, hogy szakértői módszerekkel meghatározhazatlan, hogy egy alkatrész mikor ment tönkre. A szakértők döntő része pedig óvatos, nem fogja azt mondani, hogy ez a hiba a vásárlás pillanatában is megvolt. A bírók pedig még óvatosabbak, full bizonyítatlan keresetet nem fognak megítélni.

De ha még ezt a problémát sikerülne is megugrani, akkor még mindig ott van, hogy használt autót vettél, ahol nem rejtett hiba, ha a kocsiban a kocsi korára és futásteljesítményére tekintettel az elhasználódás a számítható mértéket jelentősen nem lépi túl. Ezz pedig szintént neked kell bizonyítanod, természetesen szakértői módszerekkel. Ha a másik fél kicsit is leleményes, simán kiszedi a szakértőből, hogy bizony ilyen hiba ilyen korú autónál előfordulhat, tehát lehet vele számolni.

Az egyetlen esélyed, ha a szakértő síkhülye (erre van esély) és bevállalja, hogy hibás volt az autó már akkor, vagy a bíró annyira naív, hogy az egyébként rendkívül sovány keresetednek helyt ad. Erre is van (minimális) esély, mert a polgári peres bírók döntő része nő, akinek fingja nincs az ilyen ügyekhez.

Summa summarum, ez egyáltalán nem biztos pozíció, sőt, alapvetően fullmák kell a nyeréshez.

2018. máj. 4. 20:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!