Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Használtautó vásárlás kapcsán...

Használtautó vásárlás kapcsán mennyibe került rejtett hiba miatt beperelni az eladót?

Figyelt kérdés

Hol kell ezt elinditani és mennyibe kerül? Ügyvédre nem költenék, az idevágó jogszabályt kigoogleztam. Magánszemély az eladó. Függ a perköltség attól az összegtől, amit én kapni szeretnék? 100 ezer forint a rejtett hiba összege, biztos vagyok a dolgomba, ezért nyugodtan kockáztatok, ha esetleg mégse nekem ítélnék a dolgot. Időm van rá, akár több év is, mert igy 0 Ft-ot látok viszont, úgymeg pár év múlva 100 ezret, meg ugye a lelki megnyugvás, hogy a rossz elnyeri méltó büntetését :-)

Megegyezni nem akar a fele összegre sem, azt mondja, hogy pereljek, ha nem tetszik, én meg szívesen perelnék, mert nem tetszik.

2018. máj. 3. 13:11
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:

"Így fel sem merülhet a rejtett hiba, hisz a vásárláskor már nem müködött"

Nem tudom viccnek szántad-e.

A rejtett hiba 2 feltéte:

- ne derüljön ki vásárláskor (ne legyen rajta az adásvételin, mint ismert hiba.) Kivülről ne legyen látható, tehát ha be van nyomva a motorháztető, akkor az nem rejtett hiba, hiába nem vetted észre. A vevőnek a tőle elvárt módon át kell néznie az autót

- a hiba az eladás pillanatában fennálljon

2018. máj. 4. 09:18
 12/27 D. Brasco ***** válasza:
A 11-es leirasod alapjan ezek szerint egy kiégett izzó is tejtett hiba,ami utan szét lehet perelni bárkit......nézd amugy ennek az egesznek ertelme nincs mert láthatóan fingod nincs erről,hogy mi az a rejtett hiba,de pökhendi módon a hatósággal azonnal tudsz fenyegetőzni........amugy pereld be nyugodtan az eladót csinalj magadból még a mostaninál is nagyobb bohócot,illetve herdálj el erre a mutatványra egy valag pénzt.........az gondolom eszedbe sem jutott hogy veszel egy bontott klima hűtőt meg kompresszort meg feltölteted a rendszert azt kb 50ezerből kész van es évekig nincs rá gondod,amugy is ha hibatlan autot keresel akkor a szalomba kell menni,ott vannak nulla kilometeresek!
2018. máj. 4. 09:33
 13/27 A kérdező kommentje:

"A 11-es leirasod alapjan ezek szerint egy kiégett izzó is tejtett hiba"

Az nem rejtett hiba, mert azt át kell nézned, tőled elvárható módon, ki kell próbálnod a kocsi összes funkcióját.

Bekapcsolod a lámpát világit, nincs benne rejtett hiba lehetősége. Meg ugye gyakorlati szempontból ezer forintos tételről beszélünk,

a klima meg 100 ezer forintos tétel.

"mert láthatóan fingod nincs erről"

Itt lenne a lehetőséged elmagyarázni, hogy hogyis működik ez, mondom, örülnék neki, ha rávilágitanál, hogy hol és miért nincs igazam,

ezzel spórólnál nekem egy csomó pénzt és másnak is, aki később rákeres itt erre a témakörre.

"de pökhendi módon a hatósággal azonnal tudsz fenyegetőzni"

Szerintem nem tudod, hogy mit jelent az a szó, hogy pökhendi.

Hogy érted, hogy "azonnal"? Először elvittem felmérni a hibát, árajánlatot kérni, ezután az eladóhoz fordultam,

majd miután ő nem hajlandó egy kompromisszumos megoldásra (egy felesbe fizetős megoldást elfogadnék), ezután keresek jogi lehetőséget.

"csinalj magadból még a mostaninál is nagyobb bohócot"

Barátom, nem tudom, mi ez a sok rosszindulat benned.

"az gondolom eszedbe sem jutott hogy veszel egy bontott klima hűtőt meg kompresszort meg feltölteted a rendszert azt kb 50ezerből kész van es évekig nincs rá gondod"

Az a helyzet, hogy egy kerék-, pollenszűrő-, meg olajcserét meg tudok csinálni, de nem értek a klimához. Nem tudom nyomáspróbázni a csöveket, nincs hol szerelnem (panelban lakok),

szerszámom sincs túl sok, tapasztalatom sincs.

"amugy is ha hibatlan autot keresel akkor a szalomba kell menni"

Ezt sosem állitottam, hogy hibátlan autót keresek, de eladáskor az autó összes fő funkciójának működnie kell, ha nem akkor az alku tárgyát képezheti, de mindeképpen kerüljön szóba,

ne hallgassa el, pláne ne szándékosan titkolja el (előtte feltölti gázzal, hogy eladáskor ne derüljön ki)

Ha elmúlt a rosszindulatod, akkor szivesen veszem - és gondolom a többiek is - ha elmagyaráznád, hogy ez miért nem rejtett hiba. Köszönöm!

2018. máj. 4. 09:47
 14/27 anonim ***** válasza:

a kopott fékbetét megna lógó gömbfejek miatt fél év múlva megint nekiállsz fenyegetőzni?

a használt autó lutri. ha van 600 ezred autóra, akkor két lehetőség van. 400-ért veszel, majd 200 ért rendberakatod. vagy 600ért veszel, és letámasztod valahova, mert nem tudod használni. eladás előtt nem fog senki százezreket rákölteni, mert a vevő nem ad érte többet.

ahogy előző is írta, ha hibátlan autó kell, meg garancia, akkor tessék szalonba fáradni. én is ezt tettem.

2018. máj. 4. 09:48
 15/27 A kérdező kommentje:

"a kopott fékbetét megna lógó gömbfejek miatt fél év múlva megint nekiállsz fenyegetőzni?"

Az nem rejtett hiba, mert azt át kell nézned, tőled elvárható módon, ki kell próbálnod a kocsi összes funkcióját.

Fékbetét és a gömbfejek ellenőrizve voltak.

"eladás előtt nem fog senki százezreket rákölteni, mert a vevő nem ad érte többet."

Nem kértem, hogy eladás előtt költsön rá százezreket.

Az ismert hibáit mondja el, alkudjunk rá.

"ahogy előző is írta, ha hibátlan autó kell, meg garancia, akkor tessék szalonba fáradni"

Ahogy előbb is irtam, nem hibátlan autó kell, meg garancia, hanem az, hogy az eladás pillanatában a fő funkciók működjenek, az ismert hibáit mondja el, alkudjunk rá.

2018. máj. 4. 10:05
 16/27 A kérdező kommentje:
Nem te vagy az első, aki a "fenyegetőzni" szót használja. Mielőtt feleslegesen csúsztatnátok, olvassátok vissza, amit írtam.
2018. máj. 4. 10:06
 17/27 A kérdező kommentje:

"fél év múlva megint nekiállsz fenyegetőzni"

Nyilvánvaló, hogy se te, se az előtted hozzászóló nincs tisztában az ide vonatkozó jogszabályokkal. Nem lehet akármikor bejelenteni a rejtett hibára vonatkozó igényt. A rejtett hibát az észrevételekor azonnal irásban jelezni kell az eladó felé.

Sajnos sokan nicsenek tisztában a jogaikkal, lehetőségeikkel, csak a "pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el" szlogent, meg a "vegyél új autót" tudja mondani, ahelyett, hogy kicsit utánanézne a dolgokanak.

2018. máj. 4. 10:08
 18/27 A kérdező kommentje:

"600ért veszel, és letámasztod valahova, mert nem tudod használni."

Vagy van a harmadik lehetőség, hogy keresel egy korrekt eladót, amilyen pl én is lennék, aki elmondja a hibáit, erre alkudtok, és kész is a dolog. Ennyire egyszerű.

2018. máj. 4. 10:15
 19/27 D. Brasco ***** válasza:
Figyelj szerintem ne fárasszuk itt egymást,mert láthatóan sehova sem fogunk jutni!Ha neked ugy jobban esik akkor jelentsd fel/pereld be vagy csinalj amit akarsz,de ez tovabbra sem rejtett hiba főleg miután azt nem lehet értelmezni kopó/fogyó alkatrészekre mint pl a klimakompresszor es tarsai!A rejtett hiba az az amikor az ajtó aljára felhúznak egy lavór gittet majd lefestik,hogy most lett megcsinaltatva címen,aztan mikor otthon erősebbe becsapod az ajtót leesik a 3kiló glett allatta meg ott van szétrohadva meg kilyukadva minden......vagy masik példa,ha már a haza fele úton a második kilométernél összefossa magát az automata váltó(bár ennek az esetében is valamilyen mechanikai hibáról beszélünk és nem arról,hogy mondjuk elszakad a testkábele)
2018. máj. 4. 10:25
 20/27 A kérdező kommentje:

@D. Brasco

"azt nem lehet értelmezni kopó/fogyó alkatrészekre mint pl a klimakompresszor es tarsai"

Ezt még nem hallottam, hogy a klimakompresszor a kopó/fogyó alkatrész lenne.

A kopó/fogyó alkatrészek közé tartozik pl: fékbetétek, szűrők, olaj, ablaktörtlőlapát, de a klimakompresszor semmiféleképpen nem.

Az, hogy mi számít rejtett hibának, nem az igazságérzeted határozza meg, hanem a törvény.

Azon van a hangsúly, hogy alapvetően meghatározza a dolgot, hogy valami idős vagy nem működik.

Ha idős, de működik, akkor az rendben van. De ha nem működik, pedig elvárhatóan működnie kell, az a rejtett hiba.

De ideirom neked a jogi szöveget, mert a jog betűje számit, nem az igazságérzeted.

fome.hu /kategoria/7/autovasarlas-ból idézem:

(Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete)

6:157. § [Hibás teljesítés]

(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

Mikor beszélhetünk hibás teljesítésről?

A PTK. 6:123. §-a az alábbiakat rögzíti a szolgáltatás minőségével kapcsolatban:

(1) A szolgáltatásnak a teljesítés időpontjában alkalmasnak kell lennie a rendeltetése szerinti célra, így

a) alkalmasnak kell lennie a jogosult által meghatározott célra, ha azt a jogosult a szerződéskötés előtt a kötelezett tudomására hozta;

b) alkalmasnak kell lennie azokra a célokra, amelyekre más, azonos rendeltetésű szolgáltatásokat rendszerint használnak;

c) rendelkeznie kell azzal a minőséggel, és nyújtania kell azt a teljesítményt, amely azonos rendeltetésű szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a jogosult elvárhat, figyelembe véve a kötelezettnek vagy - ha nem a kötelezett állítja elő a szolgáltatás tárgyát - a szolgáltatás előállítójának és ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó nyilvános kijelentését;

d) rendelkeznie kell a kötelezett által adott leírásban szereplő vagy az általa a jogosultnak mintaként bemutatott szolgáltatásra jellemző tulajdonságokkal; és

e) meg kell felelnie a jogszabályban meghatározott minőségi követelményeknek.

2018. máj. 4. 11:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!