Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Használtautó vásárlás kapcsán...

Használtautó vásárlás kapcsán mennyibe került rejtett hiba miatt beperelni az eladót?

Figyelt kérdés

Hol kell ezt elinditani és mennyibe kerül? Ügyvédre nem költenék, az idevágó jogszabályt kigoogleztam. Magánszemély az eladó. Függ a perköltség attól az összegtől, amit én kapni szeretnék? 100 ezer forint a rejtett hiba összege, biztos vagyok a dolgomba, ezért nyugodtan kockáztatok, ha esetleg mégse nekem ítélnék a dolgot. Időm van rá, akár több év is, mert igy 0 Ft-ot látok viszont, úgymeg pár év múlva 100 ezret, meg ugye a lelki megnyugvás, hogy a rossz elnyeri méltó büntetését :-)

Megegyezni nem akar a fele összegre sem, azt mondja, hogy pereljek, ha nem tetszik, én meg szívesen perelnék, mert nem tetszik.

2018. máj. 3. 13:11
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:

Biztos vagy abban, hogy valóban rejtett hibának minősíthető?

Sokan tévedésben vannak, a használt autón lehetnek javításra szoruló elemek, amelyek nem rejtett hibák.

2018. máj. 3. 13:26
 2/27 D. Brasco ***** válasza:
51%
Még mielőtt nevetségessé teszed magad halljuk már mi ez a rejtett hiba??
2018. máj. 3. 13:27
 3/27 anonim ***** válasza:
Ez így nem tiszta , mi a teljes történet ?
2018. máj. 3. 13:27
 4/27 anonim ***** válasza:

Nehéz bizonyitanod hogy rejtett-e vagy nem.

HA az eladó azt mondja hogy már pedig ő nem tudott a hibáról, akkor sajna nem tudsz mit tenni.

Ráadásul te át nézted vásárlás előtt.

2018. máj. 3. 13:29
 5/27 anonim ***** válasza:

Ha nem vagy járatos a dolgokban akkor ügyvédre lesz szükséged. Az ügyvéded első körben egy hivatalos levéllel megkeresi az eladót, amiben rögzítitek a követelésetek. Amennyiben az eladó erre nem reagál akkor bíróságra adja az ügyet az ügyvéd. Úgy tudom, hogy nem szokták ezeket az ügyeket évekig húzni. De pár dolgot jobb ha tudsz:

- Mivel Te kezdeményezed az eljárást, ezért az eljárás minden költsége téged terhel mindaddig, amíg az eladót el nem ítélik.

- Mivel nagyon megugrott mostanában az ilyen jellegű perek száma, kialakult egy olyan bírói gyakorlat, hogy ha nem bizonyítható 100%-ig a rejtett hiba jogossága, akkor a bíróság nem hoz ítéletet és lezárja az eljárást. A felek ekkor kifizetik a saját ügyvédjüket és vége az eljárásnak.

(hozzáteszem, hogy ezeket hallomásból tudom, az ügyvéded tud megfelelő jogszerű tájékoztatást adni. De azt nem tudom, hogy ügyvéd nélkül meg lehet e oldani valahogy)

2018. máj. 3. 13:30
 6/27 A kérdező kommentje:

köszi a válaszokat!

A klimakompresszort és a klimahűtőt kell cserélni, mert a klimahűtő ereszt, a kompresszor meg csapágyas. 10 éves kocsi. Vételkor ki lett próbálva, de azon a 2 percen nem jelentkezett a hiba. A hazafele úton már elment a gáz, és elkezdett morogni a kompresszor.

Az a véleményem, hogy nem az a baj, ha 10 éves a komresszor, hanem az, ha nem működik. Márpedig eladáskor sem működött, csak nem derült ki.

2018. máj. 3. 15:29
 7/27 D. Brasco ***** válasza:
69%
Na ismét egy nagy okos aki csak ezt tudja hajtani hogy rejtett hiba,meg feljelent meg beperel.......amugy szinte a kerdes olvasásánál biztos voltam benne,hogy ilyen jellegű "rejtett hibáról" lesz szó,viszont ki kell ábrándítsalak ez nem az......hiba a te készülékedbe van mert nem nézted át elég alaposan!ennyi.......
2018. máj. 3. 15:43
 8/27 anonim ***** válasza:

szóval kipróbáltad, működött. megvetted.

aztán hazaúton párszor kiforgattad tiltásig, az volt az utolsó csepp a 10 éves kompresszornak. hol volt a rejtett hiba, ha kipróbáltad a klímát?

2018. máj. 3. 16:31
 9/27 A kérdező kommentje:

@D. Brasco

Hiába beszélsz lekezelően, nem attól lesz igazad.

Milyen érvekkel támasztod alá, hogy nem rejtett hiba? Ha meggyőzöl, akkor jövök egy sörrel, mert akkor nem indítom meg a pert és spórolsz nekem sok pénzt.

"mert nem nézted át elég alaposan"

Én, mint vevő, elvárt alapossággal néztem át. Nem várható el, hogy apró darabokra szedjem szét a kocsit, hogy minden kiderüljön. Kipróbáltam, működött, fújta a hideg levegőt. Hazafelé már kicsit kerregett a kompresszor. Másnap már csak langyosat fújt, és nagyon kerregett a kompresszor. Ekkor vittem el klímáshoz, aki mondta, hogy valószinűleg közvetlen eladás előtt belefújtak gázt, ami rövid idő alatt elillant a klimahűtő repedésein.

Ez szerintem olyan, mikor 1 óra alatt jön be egy weboldal. Működni, végülis működik, mert 1 óra alatt, de bejön a weboldal, de normál használatra alkalmatlan, azonnali javitás szükséges.

Mert ugye nem tölthetem kétnaponta a klimagázt a kocsiba, azaz igy nem használható. Nem az a baj, hogy 10 éves a klima, hanem az, hogy nem működik (az én értelmezésemben a kétnaponta töltendő klima az nem működő klima)

"szóval kipróbáltad, működött. megvetted."

Igen, de ez, szerintem, nem zárja ki a rejtett hiba lehetőségét. A rejtett hiba az, amikor a vevő kellő alapos vizsgálatával sem derül fény a hibára, de már az eladás pillanatában fennállt.

"aztán hazaúton párszor kiforgattad tiltásig"

Ha majd betöltöd a 30. évet, rájössz, hogy egy használt autó vásárláskor nem az az első, hogy tiltásig forgatod a motort. Ha az ember már elmúlt 40, akkor az üzembiztonság az egyik legfontosabb dolog, nem akarja már felszaggatni az aszfaltot, csak a családot szeretné A-ból B-be eljuttatni.

"az volt az utolsó csepp a 10 éves kompresszornak"

Ha a vásárlás után nem sokkal megy tönkre a 10 éves kompresszor, akkor így jártam. Én azt állítom, hogy már az eladás pillanatában sem működött. Az eladó szerint semmi baja nem volt az eladás előtt, rendszeresen használta. A bíró meg majd megmondja, hogy szerinte mi az igazság.

2018. máj. 4. 07:45
 10/27 anonim ***** válasza:

"Én azt állítom, hogy már az eladás pillanatában sem működött."

Így fel sem merülhet a rejtett hiba, hisz a vásárláskor már nem müködött :-)

2018. máj. 4. 08:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!