Használtautó vásárlás kapcsán mennyibe került rejtett hiba miatt beperelni az eladót?
Hol kell ezt elinditani és mennyibe kerül? Ügyvédre nem költenék, az idevágó jogszabályt kigoogleztam. Magánszemély az eladó. Függ a perköltség attól az összegtől, amit én kapni szeretnék? 100 ezer forint a rejtett hiba összege, biztos vagyok a dolgomba, ezért nyugodtan kockáztatok, ha esetleg mégse nekem ítélnék a dolgot. Időm van rá, akár több év is, mert igy 0 Ft-ot látok viszont, úgymeg pár év múlva 100 ezret, meg ugye a lelki megnyugvás, hogy a rossz elnyeri méltó büntetését :-)
Megegyezni nem akar a fele összegre sem, azt mondja, hogy pereljek, ha nem tetszik, én meg szívesen perelnék, mert nem tetszik.
Biztos vagy abban, hogy valóban rejtett hibának minősíthető?
Sokan tévedésben vannak, a használt autón lehetnek javításra szoruló elemek, amelyek nem rejtett hibák.
Nehéz bizonyitanod hogy rejtett-e vagy nem.
HA az eladó azt mondja hogy már pedig ő nem tudott a hibáról, akkor sajna nem tudsz mit tenni.
Ráadásul te át nézted vásárlás előtt.
Ha nem vagy járatos a dolgokban akkor ügyvédre lesz szükséged. Az ügyvéded első körben egy hivatalos levéllel megkeresi az eladót, amiben rögzítitek a követelésetek. Amennyiben az eladó erre nem reagál akkor bíróságra adja az ügyet az ügyvéd. Úgy tudom, hogy nem szokták ezeket az ügyeket évekig húzni. De pár dolgot jobb ha tudsz:
- Mivel Te kezdeményezed az eljárást, ezért az eljárás minden költsége téged terhel mindaddig, amíg az eladót el nem ítélik.
- Mivel nagyon megugrott mostanában az ilyen jellegű perek száma, kialakult egy olyan bírói gyakorlat, hogy ha nem bizonyítható 100%-ig a rejtett hiba jogossága, akkor a bíróság nem hoz ítéletet és lezárja az eljárást. A felek ekkor kifizetik a saját ügyvédjüket és vége az eljárásnak.
(hozzáteszem, hogy ezeket hallomásból tudom, az ügyvéded tud megfelelő jogszerű tájékoztatást adni. De azt nem tudom, hogy ügyvéd nélkül meg lehet e oldani valahogy)
köszi a válaszokat!
A klimakompresszort és a klimahűtőt kell cserélni, mert a klimahűtő ereszt, a kompresszor meg csapágyas. 10 éves kocsi. Vételkor ki lett próbálva, de azon a 2 percen nem jelentkezett a hiba. A hazafele úton már elment a gáz, és elkezdett morogni a kompresszor.
Az a véleményem, hogy nem az a baj, ha 10 éves a komresszor, hanem az, ha nem működik. Márpedig eladáskor sem működött, csak nem derült ki.
szóval kipróbáltad, működött. megvetted.
aztán hazaúton párszor kiforgattad tiltásig, az volt az utolsó csepp a 10 éves kompresszornak. hol volt a rejtett hiba, ha kipróbáltad a klímát?
@D. Brasco
Hiába beszélsz lekezelően, nem attól lesz igazad.
Milyen érvekkel támasztod alá, hogy nem rejtett hiba? Ha meggyőzöl, akkor jövök egy sörrel, mert akkor nem indítom meg a pert és spórolsz nekem sok pénzt.
"mert nem nézted át elég alaposan"
Én, mint vevő, elvárt alapossággal néztem át. Nem várható el, hogy apró darabokra szedjem szét a kocsit, hogy minden kiderüljön. Kipróbáltam, működött, fújta a hideg levegőt. Hazafelé már kicsit kerregett a kompresszor. Másnap már csak langyosat fújt, és nagyon kerregett a kompresszor. Ekkor vittem el klímáshoz, aki mondta, hogy valószinűleg közvetlen eladás előtt belefújtak gázt, ami rövid idő alatt elillant a klimahűtő repedésein.
Ez szerintem olyan, mikor 1 óra alatt jön be egy weboldal. Működni, végülis működik, mert 1 óra alatt, de bejön a weboldal, de normál használatra alkalmatlan, azonnali javitás szükséges.
Mert ugye nem tölthetem kétnaponta a klimagázt a kocsiba, azaz igy nem használható. Nem az a baj, hogy 10 éves a klima, hanem az, hogy nem működik (az én értelmezésemben a kétnaponta töltendő klima az nem működő klima)
"szóval kipróbáltad, működött. megvetted."
Igen, de ez, szerintem, nem zárja ki a rejtett hiba lehetőségét. A rejtett hiba az, amikor a vevő kellő alapos vizsgálatával sem derül fény a hibára, de már az eladás pillanatában fennállt.
"aztán hazaúton párszor kiforgattad tiltásig"
Ha majd betöltöd a 30. évet, rájössz, hogy egy használt autó vásárláskor nem az az első, hogy tiltásig forgatod a motort. Ha az ember már elmúlt 40, akkor az üzembiztonság az egyik legfontosabb dolog, nem akarja már felszaggatni az aszfaltot, csak a családot szeretné A-ból B-be eljuttatni.
"az volt az utolsó csepp a 10 éves kompresszornak"
Ha a vásárlás után nem sokkal megy tönkre a 10 éves kompresszor, akkor így jártam. Én azt állítom, hogy már az eladás pillanatában sem működött. Az eladó szerint semmi baja nem volt az eladás előtt, rendszeresen használta. A bíró meg majd megmondja, hogy szerinte mi az igazság.
"Én azt állítom, hogy már az eladás pillanatában sem működött."
Így fel sem merülhet a rejtett hiba, hisz a vásárláskor már nem müködött :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!