Illik borravalót adni taxisnak kártyás fizetés esetén?
„Nyilván ok nélkül ‘utálja’ mindenki a taxisokat”
Engem még taxis nem vert át, ellentétben a sarki zöldségessel, ő viszont már többször is. Sőt, volt egy cégem, ott az alkalmazottak nem egyszer átvertek, és megloptak, pedig egyik sem volt taxis.
„A számlára pedig visszatéve utolsó 10 utamból 1szer kaptam és mindegyiknél kértem. Ráadásul reptéri transzfer volt az összes.”
Egyrészt, ha kértél, és nem kaptál, akkor miért nem jelentetted be? Miattad léteznek ilyen taxisok, mert ugye néma gyereknek az anyja se…Ez az egyik, a másik, hogy a reptéri transzfereket kb. 4 éve eltörölték, úgy hogy nem tudom, hogy milyen taxival utaztál, de örülj, ha „csak” számlát nem adott.
„De most, hogy nincs uber a bkk ellen nem tüntettek? Elvégre az is konkurencia.”
A BKK? Konkurencia? Újabb 444 és Index olvasóval van dolgom, kedves hölgyeim és uraim.
Szerintem nagyon bántó ahogyan itt a taxisokról beszélnek egyesek. Én nagyon sokat taxiztam egy időben (céges költségen), soha semmi bajom nem volt. Normális társaságot kell kifogni.
Ahogyan írja valaki fentebb: a zöldséges, tanár stb. is lehetne ilyen alapon közutálat tárgya. Nem kellene ilyen negatívnak lenni.
Bejelentettem néhányat. De nem mindig van időm replülő indulás elött ezzel foglalkozni, utána pedig már nem érdekel.
"Ez az egyik, a másik, hogy a reptéri transzfereket kb. 4 éve eltörölték, úgy hogy nem tudom, hogy milyen taxival utaztál, de örülj, ha „csak” számlát nem adott. "
Értem, szóval akkor a reptérre nem jár már taxi én pedig csak úgy odakerültem miután hívtam a taxitársaságot aki kiküldött értem egy autót. Valószínűleg így volt ahogy te mondod. Ráadásul a raptér parkolójában sincs soha egyetlen taxi hiszen már nem járnak a reptérre 4 éve.
A 444, Index és társaival mellé lőttél. Én egyszerűn csak a saját tapasztalataimat osztom meg az általad olyan nagyrabecsült bűnözőkről. De mint láthatod nem vagyok egyedül aki hasonlóan vélekedik.
Akkor rosszul fogalmaztál. Már nem reptéri transzfernek hívják, régen hívták így, azt hittem, hogy konkrétan arra gondolsz, amikor fix árral kivisznek reptérre, vagy pedig „zóna” áron.
Egyébként, ha bejelentetted, akkor minden bizonnyal ki is vágták a taxist, mert ilyen NINCS, hogy megtagadod a számlaadást, és ne legyen következménye. Ilyen 1 perces késések miatt is már durva szankciók vannak, nem hogy egy számla megtagadás.
Nem becsülöm nagyra a „bűnözőket” (akkor elvileg én is bűnöző vagyok, habár soha senkit nem vertem át, de nyilván Te, meg az anonim netes felhasználók jobban tudják), csak szerintem nem az interneten fröcsögő emberekből kéne kiindulni. Nagyon sok történetet hallok taxisokról, hogy „így megverték az utast”, „úgy verték át a külföldit”, és hidd el, én belülről látom a dolgokat, és nagyon sokszor kiderül, hogy nem egészen úgy történtek a szituációk, ahogy az interneten valaki leírta, csak persze az igazság már a kutyát nem érdekli.
Volt az az eset, amikor „taxisok megverték” a szegény Uber sofőrt Pestszentlőrincen. Erre is 15 ezer ember elkezdett fröcsögni, de az már senkit sem érdekelt, hogy 1, nem taxisok voltak a garázdálkodók (ja de, 10 éve az egyik tényleg taxizott), 2, az Uber sofőr kezdte a balhét a gázspray-vel. De ugye ezek senkit sem érdekelnek, mert akkor nem lehetne fröcsögni a taxisokra.
Aztán volt az az eset, amikor a gonosz taxisok a Zugló-vasút állomáson megverték a „szegény” külföldi párt. Aztán amikor kiderült, hogy azt a szegény pár telefonokat lopkodott, és a taxist is meglopták, meg amúgy is rendőrségi eljárás folyt ellenük, akkor ez hirtelen megint senkit sem érdekelt.
A szigetes balhénál is ment a szájalás, hogy mocskos taxisok, aztán amikor kiderült, hogy még csak taxi engedélye sem volt az önjelölt hiénának, aki le akarta húzni a külföldi bulizót, senki nem kért bocsánatot a taxis „társadalomtól”.
Aztán ami nagy vihart kavart még, az a Tibi Atyás történet. Ott is ment a szokásos duma, meg hogy „megjelent a taxis maffia a Humbák Műveknél, mert az utast átverték, és nem akart fizetni, fúj, sz@r, szemét taxisok”. Az a „taxis maffia” az egész konkrétan két ~65 éves öreg volt, akik éppen arra jártak, és segíteni akartak a kollégájuknak, a másik, meg hogy amikor kiderült, hogy a diszpécsereknek hangfelvételük van arról, hogy nem történt átverés, hirtelen mindenki bekussolt, de bocsánatot megint nem kért senki a „szakmától”.
Amiket felsoroltam, ezek az elmúlt kb. másfél év nagy történetei. Mint mondtam, az igazság senkit sem érdekelt, ezek addig voltak jó sztorik, amíg lehetett fikázni a taxisokat.
Hogy milyen hülyeségeken tudtok ti vitázni :D
Legutóbb 2011-ben taxiztam, akkor 3 km-re kért a taxis 1000 forintot. Itt döntöttem el hogy soha többet nem ülök taxiba mert qrva drága.
35-ös
Hát akkor ne taxizz. Mit akartál, ingyen vigyen?
35-ös
Ha 2011-ben volt, pesten akkor lehet kicsit sok, még nagyon nyomottak voltak az árak. De a 2013-as rendelet óta pesten a tarifa:
Alapdíj 450 ft, távolság: 280 ft/km, idő (15km/h alatt és várakozásnál) 70ft/perc. Tehát matek: 450+3*280=1290 ft így a viteldíj 3km-re, de ekkor sehol nem kaptatok pirosat út közben.
Nálunk is hasonló a tarifa, így 3km egy ezresért nem sok. A taxi nem olcsó, de űzni a szakmát se olcsó. Kb 170 ft/hó a fix állóköltség, és gurulni is kell, illetve megélni is. Pesten a fix tarifa óta jól lehet keresni vele, mert vannak távolságok, de vidéken épp hogy el lehet karistolni taxisként.
Ja, csak a guruló költség kb 40 ft/km (nafta + autókopás), de nem minden km utassal van. Ezek akkor is ketyegnek, amíg megy ki érted ha hívod, illetve fuvar után megy vissza egy drosztra az autó. Szóval az, hogy te fizettél 3km-re 1000 ftot, abból elgurult kb 120 ftot a taxis amíg vitt, de amíg esetleg kiment érted, majd visszament a drosztra az még 120-150 ft guruló költség, marad kb 760 ft, de még abból is van költség, adók, stb. Ne folytassuk, utasként ezt sose látod meg
Összehasonlításképpen mondom, hogy pl. Düsseldorfban a taxi ára
Alapdíj 5 euro
Menetdíj 2,10 euro / km
Ebből kiszámolható, hogy egy 3 km-es út az 11,30 euro ami 3,479 ft.
Viszont a düsseldorfi taxisnak lesz rendesen nyugdíja, és a devizahiteles bank se viszi el a házát.
Ja, de ott ezt meg is bírják fizetni az emberek. Itt már a pesti rendeletnél is felhördülés volt, hogy mennyit drágul a taxi, a kinti árra meg itthon nem lenne fizetőképes kereslet.
Azt mondom, most a pesti az jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!