Hogy vannak ezek az intercity járatokon?
Az IC pótjegyet meddig válthatom vissza, ha fél órát késett a vonat?
A másik ami nagyon érdekelne, hogy a jegykiadásnál a pénztáros tudja, hogy hova adja a jegyem, vagy valami gép adja meg, mert mindig a legrosszabb helyekre ülök és hátha lehetne kérni, hogy mondjuk ne menetiránnyal hátnak ültessenek vagy ilyesmi.
Köszi
jegyet nem ugy adnak h na neked menetiránnyal hátnak kell ülnöd...
ugy ülsz ahogy akarsz
akár fejenállva iss.. (nahjóazértnem)
Az InterCity-pótjegyet a vonat érkezésétől számított 24 órán belül válthatod vissza.
A pénztáros pedig nem tudja, hová adja a jegyet, neki dob egy számot a gép, azt adja neked. Egyébként is: az IC-kocsik eltérő ülésezése miatt hiába egy számhoz többféle hely is tartozik (pl. menetiránnyal szemben és menetiránynak háttal is ülhetsz ugyanazon számú helyen, ez csak a kocsi kialakításától függ).
fél igazság mindkettö. tudom mert ÉN évekig ültem az IC kocsikban kiadandó helyjegyeket szabályzó egyik számitogép mögött. igazság az, hogy lehetne ugykiadni jegyet amit az utaskér. csak én NEM voltam a pénztárosokkal közvetlen kapcsolatban. és ök csak kézzel irt helyjegyel tudnák kiadni az utas által igényelt helyjegyet. feltéve, ha a kezelö elötte megnézi, hogy szabad-e a kért hely. de lehet hogy közben egy másik pénztárnak már kiadta a sz.gép. ilyenkor nem lehet már odakérni a helyjegyet, még a kezelö sem "szedheti ki". nem engedi a gép. amugy a szgép mindig az elsö 2.osztályú kocsi 63. ülöhelyével kezdi kiadni a jegyeket. és aköré adja ki a többit. elöször lefelé adja ki 62 -> 11ig, majd 64-> 112 helyig. amikor elfogy egy kocsira a 70-140 darab jegy (kocsifüggö), akkor lép át a következö kocsira a szgép. a pénztáros azért nem tudja, h. éppen a jegy menetirányilag hová szol. mert ö nem tudja, hogy fizikailag a kocsi hogyan "áll", hogyan van besorolva a szerelvénybe. vagyis a számozás eleje, vagy a hátulja van-e a mozdony felé (vagyis elöre nézve). (remélem érthetö vagyok még.) amikor azt mondja a pénztáros, h. nincs helyjegy mert elfogyott. akkor a gép zárolja a jegykiadást. de ezt csak a kezelö látja, és akkor különbözö fönökségekre kell telefonálni a kezelönek, hogy legyen kocsi, mert lehet, hogy fizikailag a vonaton van, de azt le is kapcsolhatják. röviden ennyi. ha még kérdés van szivesen vélaszolok.
o és az igazság amit a többiek irtak:
igen. a késett IC helyjegyet a vonat beérkezésétöl számitva 24 órán belül lehet visszaváltani. feltéve, HA!!! a pénztáros igazgatósági ENGEDÉLYT kapott az IC helyjegyek visszaváltására. amugy más esetben NEM válthatja vissza, mert akkor a pénztáros saját zsebéböl kell kifizetnie a vasut részére.
további jo utazást kivánok!
egy volt vasutas.
köszönöm a választ és még egy kérdés:
a pótjegyet csak annak az állomásnak a pénztára adja vissza ahova utaztam, amikor késett a vonat? Ahol vettem az nem?
köszi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!