Baromi nem szeretem mások zsebébe turkálni, és azt sem szeretem ha az enyémben teszik. De egy Németországból hazajött ismerősöm, ledöbbent. Hogy normális az, hogy valaki egy ~21 millió benzines MB GLE Coupe-t kupét kap érettségi ajándékba?
A srácot amúgy egy közepes, vagy talán kicsit jobb egyetem, de csak levelezőtagozatára vették fel azzal az érettségi eredménnyel. Most oda jár ezzel az autóval.
Mondom mint jelenségről, és társadalmi hatásairól érdekel a véleményetek, nem a konkrét esetről. Ja hozzáteszem a srác eddig nulla napot dolgozott, és kinéz vagy 16 évesnek.
Ne foglalkozz mással, annál kevesebb időd marad magadra.
Ezt ne értsd rosszul, segíts másnak ha megteheted, de ne más életében turkálj, a gondolataidat is lefoglalja és le is húz az ilyen.
Szóval hanyagold a srácot, inkább próbáld meg megtervezni az életedet és ne pazarold el azt a segítséget amit kaptál, sokan hosszú évekig küzdenek azért amivel te a rajthoz álltál. ;)
Amúgy nem is foglalkoztam volna ennyit ezzel, ha nem éppen egy "A kezdetek" című projekten dolgoznék éppen, a suliban.
Meg hasonló hibáktól félnék, hogy elkövetek. Mert én már anyagilag független vagyok.
Meg tényleg féltem, hogy mi lesz így vele, de csak mint a családja egy távoli ismerőse, nagyapám például igen jobban volt apjával.
Meg hálás is vagyok azért amit kaptam, és szerintem én vagyok a szerencsésebb, mert egy már jól kereső ember is vagyok, kettő ráneveltek a pénz értékére, imádom amit tanulók, annyira, hogy előre is vagyok rohanva benne. Persze nekem is jó és fontos a családi visszajelzés.
(Jó amikor a srác suliban van hétvégén én akkor dolgozom.)
Nagybátyámat - aki felé apai tiszteletem van - például megkérdezem ha valami igazán drága dolgot veszek. Ő beszélt le az új F10-es 550xi-ről, mert a 2011-es kiváló állapotban van és jól karban van tartva, és egy normális embernek a két autója közül az egyik volt, így kb. felét futotta a korához képest. És valószínű igaza is lesz nagybátyámnak így.
#22 Hát igen, valami ellen pontként akartam megjelölni, meg volt a bohóckodó troll.
Amúgy meg én sem vagyok jobb mint a srác, mert képes voltam sorban venni, egymás után két 3-as kombit, elsőt "visszafogottan", másikat meg azt sem tudva hány hengeres is motor. Jó nem egész félmilliót buktam rajta, mert volt aki átvette és ismert. Ja mind a kettőt más. Meg szerencsémre most itt van a karácsony, és a másodikat arra vette meg ismerős női hozzátartózójának.
Van egy ismerősöm, 20 évig dolgozott Németországban vezető beosztásúként. Mostanában települt telejesen vissza. Mondanom sem kell, hogy nagyon jól keresett, még a német átlaghoz képest is. De még ő sem engedhet meg magának egy ~21 millió benzines MB GLE Coupe-t.
Biztosan meg tudná venni, vagy még jobbat is, de ez nem jelenti azt, hogy megengedheti magának. Ez nagy különbség. A németes mentalitás ilyen.
A magyar mentalitás az, hogy olyan autót vesz, ami a énzéből még éppenhogy kitelik. Ha így nézzük, akkor most 3 millió másik magyar is megvehetne egy ilyen autót. De akkor ez lenne az összes vagyona.
Az imént írhattam volna terminátorosan, hogy I'm back, mert visszatértem még pár gondolatra.
Az előző válaszomban volt néhány elírt szó, de ettől még bizonyára érthető.
Újabb választ írok, ugyanis az eltelt időben megnéztem egy ilyen autó árát és azt kell írjam, csak az alapmodellnek az induló alapára 21 millió. A legdrágább 40 millió és még biztosan lehet tovább extrázni. Nem tudom. Drága, ez tény. De ennek még a fenntartása is nagyon költséges dolog. Sok ember ha ingyen nyerne egy ilyet, adómentesen, akkor is eladni kényszerülne, mert nem tudná fenntartani.
Elmondhatom én is, hogy meg tudnék venni egy ilyet. Állami és pályázatos megrendeléseket teljesítek. Aki tájékozott ezekben az ügyekben, az tudja, hogy ebben nagy összegek vannak. Mégsem engedhetnék meg magamnak egy ilyen járművet, mert realista vagyok.
De a többség nem így gondolkozik:
Azt gondolom, hogy az egy magyar társadalmi jelenség, hogy próbáljuk a nyugati színvonallal tartani a lépést, még ha bele is szakadunk anyagilag.
Mi, magyarok, a magyar havi átlagfizetésből veszünk iPhone telefont, hogy nekünk is legyen. Ez azt jelenti, hogy vannak olyanok is, akik több hónapig spórolnak rá. Egy telefonra.
Az összes összegyűjtött pénzünkből autót veszünk, vagy még ennél is drágábbat, hitelfelvétellel. A fenntartási költségekkel nem foglalkozunk.
Megvesszük a drága és szép lakást, házat, eladósodunk és fizetjük rá a sok évi hitelt, csak hogy tartsuk a lépést.
Ezt jól meg lehet figyelni. Mi sok esetben az első, amikor egy hazánkfia elmegy külföldre dolgozni? Az ott megkeresett pénzéből, az összesből, vesz egy drága Audit, BMW-t, vagy Mercedest.
De hogy szóljunk a kérdésben említett 18 éves fiatal úrról, és a vele bőkezű családjáról is. Nem tudhatjuk, hogy a szóban forgó családnak mekkora a tényleges vagyona. Lehet, hogy sokkal jobb az anyagi helyzetük, mint azt mutatják, és az egyéb módon szerzett vagyonukat titkolják. Vannak ilyen családok ebben az országban, nem kevesen.
A látszólagos vagyoni helyzetükhöz képest lehet, hogy túlzásnak tűnik ez az autó, de a valóshoz képest még az is előfordulhat, hogy kis összeg.
Az eredményei sem lényegesek, mert ha csak egy kettessel végzi el a főiskolát, az már azt jelenti, hogy elégséges a tudása ahhoz, hogy például mérnök legyen. A szülők különben sem eszerint mérlegelnek. Lehet, hogy diplomaosztó után majd kap a szülőktől egy 100 millió forint értékű lakást Budapesten. 22 évesen lesz egy drága lakása egy jó helyen, egy 4 éves, még mindig aránylag fiatalnak számító luxusautója, egy nagyon szép kis barátnője és akkor még mindig lehet, hogy semmit nem dolgozott.
Így van ez, nem mindegy, hogy hová születünk.
Off: Tény, hogy magyar gomba módra növő vállalkozások - Nem úgy mint a nagyapámé ami 60+ évre nyúlt, és nyúlik vissza. Kisiparnak, meg minek is kellett nevezni? - Na másik típusnak első dolga két luxus terepjárót venni. Amivel azért rendszeresen oda is kell állnak a cég elé. Ezekkel nem szabad semmilyen hosszútávú szerződés kötni.
Ő dolguk: De a másik, "hogy ezer, meg egy" magyarnak az autója sokszor az összvagyonának irtózatosan nagy részét teszi ki - a német még bérlakás mellett sem szalad így így el jellemzően. És most nem a nyolc, vagy főleg öt millió alatti autókról beszélek. De erről már írtunk, autó kutusz negyven évvel le vagyunk maradva a németek mögött ezzen a hullámon.
Ja Kft-k: Persze csődbe ment villám KFT-sek, minimális összegért kivásárolják már a csőd eljárás előtt, és tönkre menetel megelőzően a luxus terepjárókat. Hogy úgy mond kitudják fizetni a dolgozok, visszamarad bérnek töredékét. - ez utóbbi erkölcstelen, és így finoman szólva.
#27 A vicces ebben egybe vág a török, és a összes balkáni nép mentalitás magyarral Németországba menve. Jó kompország. - de részemről ő döntésük.
Off: És a több mint bő 3/4-e a vevőnknek, vagyis ügyfeleiknek akik nálunk rendelnek egyedi bútort, és nem kis lakásokba a mennyiség alapján, kis lányuknak vagy kisfiúknak ha egyetemista van egy 1-es BMW-je, A3 AUDI-ja, Golf-ja. Miközben a faternak nem egyszer a saját, és nem céges autója is akár S-Klasse, vagy 7-es BMW például. Jó ennyire más a német mentalitás.
Nálam minden autóm össz értek összvagyonom, messze tíz százaléka alatt van. Jó mondhatják szerencsés hogy így áll, de mielőtt megkerestem a második tíz millióm is, nem is volt dárga autóm, és örökségem visszacserélném a 86 éves örökbe hagyóra, meg a nem sokkal fiatalabb nejére is, az apai nagyira is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!