Mit gondoltok erről a sok Polgárőrről?
Nem vagyok polgárőr.
De nálunk pl komoly polgárőr szervezet működik, rengeteg taggal. Érdekes módon semmi ilyesmi attrocitás nem volt, persze lehet általánosítani és utálni mindenkit aki felettünk áll a közigazgatásban (és hasonlókban) de ez így elég kisstílű dolog
Képzeld, a polgárőrség alapkoncepciója pontosan arról szól, hogy emberek önkéntes alapon szerveződve figyelnek a szűkebb közösségük közrendjére, mintegy kiegészítve az állam erőszakmonopóliumát békeidőben megtestesítő rendőrség tevékenységét. Magyarul ezek az emberek önkéntes rendőrök, csak épp nem a kifejezés 1960-as évekbeli értelmében.
Természetesen van, aki pénzt csinál belőle, van, aki túlértékeli a szerepét és arrogáns módon fékezget az autópalya belső sávjában, szóval messze nem tökéletes emberekről beszélünk. Egyszer velem is szívóztak, mert nagyon megnéztek és mondtam nekik, hogy ne nézzenek. Van ilyen. De ennél ezerszer fontosabb e szervezetek visszatartó ereje (a kisstílű bűnözők inkább mennek oda, ahol nem zavarják járőrök a "munkajukat") és faluhelyen közössegépítő funkciójuk is van.
Tapasztaltam hasonlót már én is. De nem csak polgárőrök, rengeteg az ilyen - olyan security, és valóban, van aki afféle önkéntes rendőrnek képzeli magát.
Egyszer mentem egy keskenyebb mellékúton, nem volt túl jó minőségű, de egyenes, forgalom alig. Ment előttem egy pick up, az út közepén. Piros festésű volt, rajta logó, valamilyen biztonsági cég kocsija.
Nem jött senki szemből, semmi akadály nem volt az út szélén, egy darabig vártam, azt hittem, van valami ok, hogy így hajt, kikerül valamit, hasonló.
De nem, olyan, 75 - 80 - nal "krúzolt" az út közepén. Én menetem volna, rádudáltam, de akkor is csak egy 10 centit húzódott jobbra, de nekem ez már elég volt, egy 3. a Hondának és már el is húztam. A tükörben láttam, hogy ugat a gyerek, de nagyon.
Azóta sem tudom mi baja volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!