Fuvarkör optimalizálás hálótervezéssel?
arról terveztem írni, hogy megérné-e egy ilyen szoftvert használnia a cégnek, ahol a szakmai gyakorlatomat végzem. ha több százezres/milliós nagyságrendről van szó, akkor valószínű, hogy elég sokára térülne csak meg. azt nem tudom, hogy egy jobbnak számító szoftver mennyi szempontot képes figyelembe venni, de valószínű, hogy ennél a kkv-nál nincs igény arra, amire egy multi cégnek szüksége van. tehát azért mondtam, hogy csak a leginkább alap funkciók azok, amik valóban a hasznukra lehetnek. ez alatt azt értem, hogy a lehető legrövidebb úton jussanak el a futárok a címekhez, úgy, hogy a szoftver figyelembe tudja venni az egyes fuvareszközök optimális helykihasználtságát, és prioritást tudjon adni azoknak a címeknek, ahova meghatározott időpontra kell odaérni.
az lehetséges lehet, hogy egy ilyen szoftver gyártó csak ezeket a funkciókat tegye elérhetővé a programban, amit a vevő megvesz/bérel?
Rosszul közelíted meg a kérdést szerintem.
Fel kellene térképezni a piacot, hogy milyen szoftverek vannak és melyek azok amik jók lehetnek. Szerintem ha már néhány 10 címet kell npaonta 3-4 autóval bejárni már akkor is megéri ilyet használni. Ha csak napi 50-100 km-t és 1-2 órát spórolsz összesen a 3-4 autón az már óriási előrelépés.
Az szerintem felejtős, hogy írsz egy e-mailt egy szoftverfejlesztő cégnek és majd adnak egy linket, hogy kipróbáld. Azért mondtam az egyetemet, mert ott elképzelhető, hogy van ilyen szoftver licenselve. Neked bőven elég lenne ha zárt környezetben, néhány szimulációt tudnál futtattni rajta. Nálunk az egyetemen olyan "demószerű" verzió volt, amivel lehetett játszani és a funkciókat megismerni.
Egyébként technikailag amiről beszélsz (több autó, több cím, időablak, raktérkihasználás figyelembevétele) már egy elég komplex megoldás. De alap szoftverárat fog adni szerintem a legtöbb forgalmazó, még ha csak közelítő is. Pl adnak egy csomag árat. Hardveres háttér (számítógép, szerver, gps-ek stb)+ telepítés, beüzemelés (adatbázis felvétele, paraméterek beállítása stb) dolgozók betanítása stb.
Akkor vedd fel a kapcsolatot a BME-vel, nem kizárt, hogy fognak segíteni. Amikor oda jártam elég normálisak voltak a Logisztikás tanszékeken.
Igen, alapvetően Gráfelmélet, de lehet akár más is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!