Mazsolát miért kell forgalomba vinni, amíg nem uralja az autót?
Van még oktatás a rutinpályán, de vizsgázni nem kell járműkezelésből. Ha az oktató úgy ítéli meg, hogy a tanuló nem közveszélyes, akkor megy vele gyakorolni az "éles" vezetést, forgalmi vizsgán pedig be kell mutatni valamilyen egyszerű járműkezelési gyakorlatot (párhuzamos parkolás, saroktolatás vagy bármi más, amit épp a helyzet hoz).
Bár az a pár óra a rutinpályán nem sokat ér, mint ahogy régen se sok haszna volt. Aki abszolút kezdőként érkezik oda, az a kötelező óraszám alatt nem tanulja meg, merre van az előre, a nagy mellénnyel érkező "faterral már több száz kilométert levezettem a határba' a fődúton, jobban vezetek, mint a szomszéd" okostojások pedig határtalan önbizalmukban sokszor úgy döntögetik a bójákat, mintha élőben nyomnák a GTA-t, mert marhára meglepődnek, hogy a rutinpályán - a főldúttal ellentétben - bizonyos korlátok között kellene tartani az autót.
Én sosem bántom őket, de gőzöl a fejem néha. De pont azért nem dudálom le, mert nem tehet róla, igazából az oktatóra haragszom kicsit mert tényleg kellene gyakorolni előtte, de ezért nem fogom a tanulót stresszelni.
1# Én pont szerencsés voltam, mert az a típus voltam, aki "faterral az erdőben" vezetett már aszfalton, bár nem 100km-eket, és az arcom legalább nem volt nagy, mert akkoriban a motorok mozgattak, az autót csak szükséges és hasznos dologként kezeltem. Akkoriban kötelező 4 óra volt és elvielg vizsga után mehetett az ember forgalomba, ennek ellenére az oktatüm kivitt. Elindultunk hogy megyünk körbe körbe a pályán szokni a kocsit. Alső kör után kérdezi, hogy vezettem már? Ő... nem... Fostam megmondani. Ok. Akkor gyakoroljunk.
Csináltuk a gyakorlatokat. A 2. foglalkozás után mondja hogy menjünk ki. Kimentünk a város szélére a nyulait megetetni. Be voltam tojva de ment.
Ma már nem használnak rutin pályát, vagyis nagyon kevés oktató veszi igénybe. Forgalomba addig nem engedi a "mazsolát", amíg nem tudja biztonságosan kezelni az autót.
Ezt a békát sajnos be kell nyelni. Amíg a "mazsola" nem jön bele, nem szerez annyi rutint, hogy magabiztosabb legyen, addig nem fog normál tempóban kanyarodni! És lássuk be, inkább totyogjon a kanyarban, mintsem egy baleset történjen előtted!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!