Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » A biciklit miért nyomják...

A biciklit miért nyomják annyira, amikor egy elavult közlekedési forma?

Figyelt kérdés

Sokszor politikai tőkét is igyekeznek ebből a témából kovácsolni.

A bicikli elavult.Azt váltotta a motorkerékpár.A lovaskocsit, hintót, pedig az autó váltotta.

Városi közlekedésre legideálisabb a motor,főleg a robogók.

Autó mellett, nekem is van egy.

Mivel,lakóövezetben lakom, ide nincs tömegközlekedés, nem hajthat be busz.

Itt elengedhetetlen az autó.

2016. máj. 5. 08:01
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
100%

Dehogy avult el. Sok esetben sokkal gyorsabb, mint az autó, hiszen a biciklit nem akadályozza egy nagyvárosi dugó. Fejleszti az egyensúlyérzéket, átmozgatja a testet.

Az sem mellékes, hogy egy gyereknek nem adunk motort a feneke alá, de biciklin megtanulhatja az alapvető kreszt.

2016. máj. 5. 08:14
 2/30 anonim ***** válasza:
100%

Mert:

- Olcsó

- Egészséges

- Tiszta, mert nem füstöl

- Városi környezetben gyors (sokszor gyorsabb, mint akár egy robogó és szinte mindig gyorsabb, mint a kocsi)

2016. máj. 5. 08:18
 3/30 anonim ***** válasza:
98%

- Nem szennyezi a levegőt, mint a robogó.

- Nem igényel külön üzemanyagot, mint a robogó.

- Kisebb a meghibásodás lehetősége, mint egy robogónál.

- Kevesebb karbantartást igényel, mint egy robogó.

- Könnyű, fel tudod vinni a lépcsőn, ellentétben egy robogóval.

- Öreganyám is tudja használni, ellentétben egy robogóval.

- A négyéves fiam is tudja használni, ellentétben a robogóval.

- Testmozgásnak, sportnak is kiváló, ellentétben a robogóval.

- Édesanyád is elavult, mégsem cseréled le egy fiatalabbra.

2016. máj. 5. 08:22
 4/30 anonim ***** válasza:
96%

Sehol sem elengedhetetlen az autó. A lakóövezeteknek is van vége valahol, ahol van buszmegálló, 300 méter gyaloglásba meg nem hal bele senki. A Marina-parton is megáll legalább a BKK-hajó :D

A bringa meg nem elavult, sőt csúcstechnológiás példányok is vannak. A múltkor csak lestem egy boltba, egy triatlonos haverom drágábban vett két kereket a bringájára, mint amennyibe az én négy gyári alufelnis Continentál gumim került a Hondára...

A bicikli egészséges, nem szennyezi a környezetet, városban ideális, gyors. Robogóval meg ugyanúgy sz--pás télen menni, mint bringával.

2016. máj. 5. 08:25
 5/30 anonim ***** válasza:
78%

A magyar társadalom súlyosan autómániás, sokan még WC-re is azzal mennének, csak ki ne kelljen szállni a kényelmes, hűtött, heremasszírozós ülésből. Ebből a szemszögből nézve a bicikli tényleg elavult.

Józan ésszel szemlélve viszont egyáltalán nem. Az, hogy valaminek megjelenik egy fejlettebb alternatívája, nem fogja automatikusan a múltba száműzni az őst. Jó pár ezer éve ismerjük a gyaloglás alternatíváit, ám sem a lovaskocsi, sem a kerékpár, sem a roller nem váltotta fel a legegyszerűbb helyváltoztatási formát, mert van, amikor az célszerű. Vagy te talán úgy gondolod, hogy a gyaloglás is idejétmúlt és mindenki pattanjon Segway-re?

Ugyanez a helyzet a kerékpár és a motorkerékpár viszonylatában is. A motorkerékpár nem igényel sokkal több teret, jóval gyorsabb, akár még kényelmesebb is lehet (bár esőben ugyanúgy megázol rajta), viszont nem tudja mindenhol felváltani a kerékpárt. A külvárosból 10-15 km-re dolgozni járni például telitalálat a motorkerékpár vagy a robogó: ha elég erős, fel lehet vele merészkedni a főútra, nem kell minden falun átmenni vele, gyorsabb is lehet, mint az autó, kisebb parkolóhely kell neki - majdnem tökéletes. De csak városon kívül tudsz érdemben gyorsabb lenni, mint a bicikli, a városban a pirosnál egymás mellett álltok és a következő kereszteződésig néha nem is tudod megelőzni. Ahol pedig használható kerékpárút van, sokszor irigykedve nézel utána, mert jobban tud haladni, mint a kétszer sok sávba beerőszakolt, autókból, motorokból, teherautókból, buszokból álló katyvasz, amiben próbálsz erőlködni. Ráadásul nem fogyaszt benzint, olcsóbb a fenntartása és nem bocsát ki káros anyagokat (már ha a kerékpárosok átkozódásait nem vesszük annak). Ha valaki csak városon belül közlekedne, annak jó alternatíva a kerékpár a motor helyett.

De ha már szóba hoztad a lovakat: azokat is használják a mai napig, hiába vannak autók. Meg kell csak nézni egy erdészeti fakitermelést valami jó meredek helyen, ahol még a lejtő is emelkedik. Ott bizony a mai napig bevetnek hidegvérű lovakat arra, hogy a rönköket kihúzzák a dűlőútig, ahol a gólyadarus, összkerekes KrAZ vagy KamAZ felemeli. Mert hiába a 6x6 meg az alacsony nyomású gumi, ha nem fér el az autó a két fa között, nem fog felmenni. De bizony a rendőrségen sem dísznek van a lovas alosztály: a jóféle alföldi homokbuckák között még a Lada Niva is feladná a harcot, mire eljut Erzsi néni tanyájára a hátsó úton, ahonnan a Kolompár rajkók szoktak érkezni tyúkért és krumpliért. Lóval viszont meg lehet közelíteni mindenféle eldugott helyet, ha ügyes az ember.

Ahogy a repülőgép nem váltotta fel a hajózást és a vasutat, az autó és a traktor nem tette elavulttá a lófogatot, úgy a motorkerékpár sem szüntette meg a kerékpározás értelmét. Csak míg nagyapám 40 km-re is nekiindult a Csepel Túrával, mert nem volt egyebe, amivel a szakmunkásképzőbe járhatott volna, addig én ilyen távra motorra vagy autóba ülök. De ha a polgármesteri hivatalba kell mennem, akkor én is ugyanúgy biciklire fogok pattanni, mint ő egykoron, mert feleslegesnek érzem, hogy városon belül egy 10 perces út kedvéért benzint égessek és hidegen nyüstöljem a motort.

Az már persze más kérdés, ha valaki a kerékpározásból politikai tőkét akar kovácsolni. Attól nekem is minden bajom van, mikor a kerékpárosból - korra, nemre, felekezetre és álláspontra való tekintet nélkül - azonnal zöld, újbaloldali, mindennel szemben ellenzéki, liberális, marihuána-legalizáló városi hippi vagy hipszter lesz. Akár a valóságban, akár a propaganda szintjén. De ezt sem kell a kerékpárosok nyakába varrni, ők csak közlekedni szeretnének a maguk módján, csak mindig vannak, akik mások hátán szeretnének politikai karriert építeni.

2016. máj. 5. 09:04
 6/30 anonim ***** válasza:
70%

Nem. Unod. Még?

Komolyan muszáj ezt hetente megkérdezned?

2016. máj. 5. 09:15
 7/30 anonim ***** válasza:
83%

Te beteg vagy. Városban sokkal gyorsabban és rugalmasabban lehet közlekedni biciklivel. Sokszor míg csoszogok autóval a piros lámpától piros lámpáig, látom, hogy a biciklis már árkon-bokron túl van. Én a munkám miatt és egészségügyi okokból is autóra vagyok szorulva, de én is úgy vagyok vele, hogy üljön csak biciklire aki teheti. Nálunk pl. a belváros egy részére be sem lehet menni autóval, rengeteg parkolóhelyet elvettek egy forgalmas utcából ami a belvároshoz közel van, ami megmaradt az mind fizetős.

A robogó sem rossz megoldás, de szerintem a bicikli annál rugalmasabb eszköz, mert robogóval ugyanúgy fel kell zárkóznod az autós közlekedéshez, biciklivel meg felmegyek a járdára ha beállt a forgalom, és máris haladhatok tovább.

2016. máj. 5. 09:45
 8/30 anonim ***** válasza:
2%

Tegnap(is) az autómból bámultam az egészséges kerékpározókat, amint környezetbarát módon, olcsón kerékpároztak a szakadó esőben... kimondottan élvezhették, főleg amikor betakarták oldalról is..

amúgy tényleg praktikus.

2016. máj. 5. 09:49
 9/30 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy valaki kerékpározik nem zárja ki, hogy amikor f0sch az idő akkor tömegközlekedik vagy autóba ül. Nyilván van, aki kemény és esőben és hóban is bringázik, de azért a legtöbben nem.
2016. máj. 5. 09:57
 10/30 anonim ***** válasza:
67%
#3 Remekül összefoglaltad, ment a kezecske :'D
2016. máj. 5. 10:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!