Milyen jogaim vannak ebben az esetben?
Tavaly augusztusban vettem egy használt autót, 15 éves Daewoo Lanost. Most 1 hónapja derült ki, hogy komoly motorprobléma van, eszi az olajat, de nagyon nagy mértékben ( 70 km alatt újra kellett töltenem, mert a min alá ment). A szervíz szerint egyértelmű a hiba mértéke alapján, hogy amikor megvettem már fennállt ez a komoly probléma.
Milyen jogi lehetőségeim vannak? Örülnék ha legalább a vételár egy részét visszakaphatnám (de leginkább az egészet...), hisz egyértelműen átvertek.
Gondolom 1 év garanciával vetted a 15 éves autót ha ez így egyáltalán megfordul a fejedben.
Ha esetleg mégsem, akkor:
Jogod van olajat utántölteni.
Jogod van szerelőhőz vinni, megcsináltatni.
Ugye nincs garancia rajta?
Akkor 7 hónap után már nincs jogod a volt tulajdonost zaklatni, és követelni pénzt tőle.
Milyen jogaid vannak? Amit előttem is leírtak.
Jogod van megcsináltatni szerelővel saját költségeden.
Jogod van bontóba vinni a kocsit
Jogod van olajat venni.
Egy hónap után olajcsere volt a szervízben amikor bevittem. Utána meg nagyon ritkán használtam, ezért először csak több hónap után jelentkezett a probléma, hogy felgyulladt a műszerfalon az olajszint jelző led. Még akkor sem rohantam a szerelőhöz, utántöltöttem. Amikor legközelebb megint láttam, hogy rohamosan fogy, akkor tudtam, hogy nagy a baj, és elvittem. Na, ezért nem derült ki rögtön.
Egyébként a kérdésem arra irányult, hogy van elvileg használt autó esetén egy "védelem", hogy ha fél éven belül jelentkezik egy olyan hiba, amiről kiderül, hogy már akkor is fennállt, akkor jogi úton kártérítést kérhetek. Egy ismerős mondta, hallott már arról hogy valaki így kapta vissza a pénzét... De ezek szerint ti még nem hallottatok erről ;)
Ja csak aprobetüs rész nincs itt már kinn. :D :D
Ott kezdődik az egész, hogy bizonyítsd be hogy a hiba tuti fennállt akkor is, és ahhoz nem elég hogy xy szerelő azt mondja, hanem hivatali személy kell hozzá, amit valószínűleg hivatalból küldenek ki. Aztán ha kiderül, hogy alaptalan volt a dolog vagy nem találnak semmit akkor az elado szépen be is perelhet... megéri? Döntsd el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!