Kamionoknál sebességváltó alsó sorba használnak felezőt, vagy teszik 1-sbe vmikor is?
Legtöbb esetben nincs is szükség a felezőre, főleg ha soksebességes kamionról van szó, mint például 12 vagy 16 sebességes kamionok. Viszont egy 8 sebességes kamionnál már gyakrabban szükség lehet a felezőre, például emelkedőn, vagy éppen lejtőn haladva szükség van a motorfékre, és olyankor lehet pont egy fél sebesség az ideális.
1-esbe pedig azért nem teszik soha a kamionokat, buszokat, mert extrém rövid fokozat, viszonyításképpen egy kamionon kb a 3-mas van olyan, mint autóban az 1-es. 1-esre mondjuk egy nagy emelkedőn való elinduláskor lehet szükség, de még akkor se nagyon.
A nyáron egy bontó szökevényt használtam. Annál kellett felezgetnem is. De egy rendes gépnél nem nagyon kell.
Amikor vezeted úgyis érezni fogod, hogy kívánja-e. Sőt a barátod lesz, mivel elő tudod választani és elég egy gyors kuplung. :)
Ha olyan a raksúly/út akkor használnak alsó sorban is.
Az egyest általában csak extrém esetekben használják, pedig nagy súllyal szűk helyen forgolódni kuplungkímélőbb mint magasabb fokozatban.
Vannak vontatók amikben az 1-es alatt van még kúszófokozat/felezhető kúszófokozat is.
Alsó sorban akkor is jól jön a felező, amikor még csak kis súly van az autón,de a magasabb sebességből már kínzás indulni, viszont később tudsz többet is váltani, mint 1 egész fokozat. Pl: fél3 > 4 > fél6> fél7 stb..
"Legtöbb esetben nincs is szükség a felezőre, főleg ha soksebességes kamionról van szó, mint például 12 vagy 16 sebességes kamionok."
Ez a mondat így értelmetlen. A 12 vagy 16 sebességes kamionok 3-4 alapsebességgel rendelkeznek, a felezővel és sorváltóval lesz belőlük 12 vagy 16 sebesség.
"Viszont egy 8 sebességes kamionnál már gyakrabban szükség lehet a felezőre,"
A 8 sebességes felezős autó az már 16 sebesség :D
" "Viszont egy 8 sebességes kamionnál már gyakrabban szükség lehet a felezőre,"
A 8 sebességes felezős autó az már 16 sebesség :D"
Pontosan! :D
Az enyém is ilyen volt. Ráadásul még a "pofozós" fajta. Átlagos terhelés mellett 4 fél, vagy 4 egésszel indultam, majd egyből 6 félbe tettem (az 5-et olyan hangokkal vette, hogy azt inkább nem erőltettem), utána végig félben hagytam és csak a nyolcadikban tettem egészbe.
De ahogy fentebb is említettem. Próbálgatni kell, hogy mit szeret a gép.
2-es vagyok
Arra gondoltam, hogy régebben voltak olyan gépek is (konrétan MAN-nal láttam), hogy alapból 16 sebesség, és még ahhoz jön a felező. Na ott nem volt már értelme a felezőnek szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!