A sugárhajtásnak a légkeverőit mi hajtja megy? Mert értem hogy kell kerozin az égéshez de mi hatja a turbinát? :D
Ezen én is sokat agyaltam rég..de aztán felvilágosítottak!
Van benne egy sima elő kompresszor ami sűrített levegőt ad nagy mennyiségben és ettől kezd el forogni a turbina. Ezt hallani akkor amikor még áll a turbina,mégis süvítés van !
A folyamat a továbbiakban már önfenntartó amint kerozin kerül az égéstérbe.
1.30kor látni ahogy elindul a levegő,de sajnos csak egy pillanatig látható.
Az előkompresszornak ...hogy elektromos típusú... nem vagyok biztos hogy minden gépen elektromos ,mert itt pl vmi kerozinos légsűrítő állítja elő a beindításhoz szükséges extra levegőt. De kicsi vadász gépeken feltételezem elektromos.
Az egészen kis vadászgépeket külső segédberendezéssel, általában teherautóra telepített eszközökkel indítják, ilyenek voltak a nálunk is a régi MIG-ekhez:
A modernebb gépeken már van belső APU segédenergia forrás, ami biztosítja a hajtómű indításához a sűrített levegőt és az elektromos rendszerek áramellátását. Ez a hajtóműhöz hasonlóan szintén kerozinnal működik. Utasszállító gépeknél ez megfigyelhető a farokrészen, elég feltűnő az APU egység "kipufogója":
Ezen látszik maga az egység is:
Ugyanez megvan az összes ~1970 után gyártott nyugati harci gépben is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!