Nagyobb sebeséggel haladt a karambolozó autók közül az, amelyiken nagyobbak a sérülések?
Egyikőtöknek sem.
Annyiban neked, hogy törés szempontjából tök mindegy, hogy melyik autó jött gyorsabban vagy lassabban, mert egy modellezett ütközésnél elnyelődik az energia. Ha az egyik autónak nagyobb az energiája, mint a másiknak akkor az továbbhalad és "megtolja" a kisebbet.
De ez egyrészt a valóságban kb. sosincs így, másrészről pedig az energia nem csupán a sebességből fakad. Egy 5 tonnás IFA energiája 50 km/h-val jóval nagyobb, mint egy 800 kilós szuzukinak 100-al.
A valóságban az, hogy melyik autó mennyire törik össze sokkal inkább függ az autó felépítésétől, a gyűrődési zónáitól, az ütközés szög(ei)től és a környezettől, mint attól, hogy melyik jött gyorsabban.
Ez két kb egyforma nagy személyautó volt. Nem ugyanaz a márka. De ha feltételezzük, hogy két teljesen egyforma kocsi ütközik ugyanazon a ponton, mondjuk a jobb ill bal fényszórón, akkor mindkettőn ugyanakkora a törés, függetlenül attól, hogy melyik jött gyorsabban, igaz? Mert akkor mégis csak nekem volt igazam.
Következő kérdés, melyik a hibás, aki nem adta meg az elsőbbséget, vagy amelyik túl gyorsan ment? Szerintem leginkább a látási viszonyok, mert a szabályosan parkoló autó a sarkon nagyon beszűkíti a látószöget (Bp, Pozsonyi út - Balzac u).
Elméletben igen, ha két tökéletesen egyforma autó tökéletesen lemodellezett balesetben megegyező ponton ütköznek akkor ugyan annyi lesz a kár - de ezt még lemodellezni is nehéz, a valóságban totálisan kivitelezhetetlen, a szót is kár rá pazarolni.
Én nem mondanám, hogy neked volt igazad (nem is értem ezt miből szűrted le), csak azt, hogy a barátod totális hülyeséget mondott.
A hibás az, aki nem adta meg az elsőbbséget. Az, hogy milyenek voltak a viszonyok érdektelen a balesetben. Ha nem megfelelően belátható az útszakasz akkor ennek megfelelően (nem) kanyarodok ki a KRESZ szerint. Nem lehet egy balesetet arra fogni, hogy nem láttam ki a parkoló autótól....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!