Szerinted az autosnak jobban kéne figyelni a gyalogosokat, az átjárokat és a bicikliseket és kevesebb lenne a baleset száma?
Szoktam, persze. De a sok hülye biciklisnek kéne inkább, akik egyszerűen leszarják a kreszt. Nem igaz, hogy nem ismerik, a piros lámpát csak ismerik és simán áttekernek rajta. Meg elsőbbségadás tábla, aztán persze mikor befordulok előttük, ott pofáznak... Olyan alapok nincsenek meg bennük, hogy az valami hihetetlen. Nem azt mondom, hogy minden szart tartsanak be, pl. zebrán mindig szálljanak le, az egy baromság, közlekedjen úgy aki kitalálta, de ilyen, hogy piroslámpa, addig közlekednek a bringások az autókkal, míg pirosra nem vált a lámpa, ők simán áttekernek rajta..
A gyalogosokkal nekem inkább csak péntek-szombat esténként van bajom a belvárosban. A sok hülye részeg marhával, akik meg úgy futkosnak a piroson, mintha zöld lenne..
Na igen, a KRESZ alapelveit meg kellene tanítani mindenkinek, főleg bicikliseknek. Pl jobbra tartás, annak a felmérése, hogy láthatóak vagyunk-e biciklivel egy autós számára különböző helyzetekben. Beültetni a biciklist egy akár álló autóba, és megmutatni neki, hogy lehet olyan helyre állni az autó mellé biciklivel akár 20 cm-re az autótól, ahol a tükörből egyáltalán nem látszódik a bicikli, és hátrafordulva is csak nehezen. Ilyen helyből még rengeteg van, az oszlopok holttereit is be lehetne mutatni nekik. Sokan rácsodálkoznának, hogy akár egy egész autó is el tud tűnni a vezetőülésből nézve mondjuk az A oszlop holtterében.
Még régebben majdnem elütöttem egy nénit körforgalomban. Érkeztem a körforgalom bejáratához éppenhogycsak gurul az autó, nézek jobbra nem jön semmi, hajtanék be. Mellettem barátnőm felkiált, hogy vigyázz, biciklis. Fékezek, nézek rá, hogy ugyan hol?? Hát nem ott megy szépen lassan a nénike BELÜL a körforgóban?? Írd és mondd, SEMMIT sem láttam belőle az A oszlop miatt, mivel szorosan a korforgó közepe mellett ment, tehát a képzeletbeli sáv abszolút bal oldalán. Nyilván, ha jobbra tartott volna, rögtön látom. Ha pedig barátnőm nincs mellettem simán elkaszálom, és utána már mindenki csak a "bunkó fiatal srác elütötte szegény öreg nénit" részét látta volna a dolgoknak. Senki nem hitte volna el, hogy a néni közlekedett rossz helyen, és esélyem sem volt meglátni őt...
Ezért kellene valami oktatás mindenkinek.
Mindenkinek jobban kéne figyelnie! Persze az autósnak leginkább, mert neki van papírja róla, hogy tud figyelni, meg ő a legerősebb és legveszélyesebb. De a gyalogosok és a bringások is művelnek néha hajmeresztő dolgokat, de ők inkább csak saját magukat veszélyeztetik.
A KRESZ-tanítást cseszhetjük, kiskorában mindenkinek elmagyarázták, hogy piros = tilos, aztán mégis tojnak bele. De az autósokat sem kell félteni, gyakran ők is keresztbe sz*rnak mindent, amiből valaha vizsgáztak.
Persze mondhatunk itt bármit, attól az emberek még nem lesznek figyelmesebbek. A szabályok szigorúbb betartatása segítene, érezhetőbb (közlekedési) rendőri jelenlét. Amíg ez nincs, addig marad az (amúgy érezhetően, de lassan fejlődő) magyar közlekedési morál, figyelj mindenki helyett, közlekedj defenzíven, akkor jó eséllyel épségben hazaérsz, még ha pár perccel tovább is tart.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!