Ha egy gyalogos a zebrán megy át, akkor az autónak nem szabadna áthajtani előtte, ugye?
Nem, de ez már kismilliószor ki lett tárgyalva: közlekedési kultúra szinte nincs is Magyarországon.
Ezt mindenkinek meg kell értenie, járókelőknek, kerékpárosoknak, autósoknak és a többi közlekedőknek is!
Mögötte miért ne szabadna áthajtani? A KRESZ csak arról rendelkezik, hogy elsőbbsége van, követési távolságról nincs szó!
:D
Igen nincs gyalogos kultúra sem !Sőt ha lenne fejükbe akkor tudnák mérlegelni hogy egy autónak nehezebb megállni mint neki fél perc-cel később átérni az úton.
Inkább meghalnak....A törvényhozó is elgondolkodhatna ha az autós betartaná amit előírt akkor milyen dugók lennének!
Úgy tudom, hogy az új KRESZ szerint a zebránál mindig a gyalogosnak van előnye. Ha már a zebra szélénél áll a járdán, a gépjárműnek át kell őt engedni és csak akkor mehet tovább, ha meggyőződött róla, hogy átment, vagy nem is szándékozik átkelni!
Úgy tudom, ez EU-s előírás.
"ha meggyőződött róla, hogy átment, vagy nem is szándékozik átkelni!"
Ez így nagyon szép, csak éppen mi a frásznak ácsorog a gyalogos az út szélén, ha nem akar átmenni? Az ilyet legszívesebben kivasalnám. Álljon arrébb 1 lépést és ott nézelődjön.
Amúgy nehéz dolog ez az egész. Nem lenne szerintem túl nagy baj, ha a gyalogosok nem viselkednének annyira eltérően egymástól. Az egyik megy a legnagyobb forgalomban is keresztül az úton (nem csak zebrán), a múlt héten voltam tanúja, hogy a felezővonalon állt meg és bámult mint borjú az új kapura, gyorsan áttessékeltem, mert igencsak veszélyesnek tűnt. A másik meg csak bámul és nem mer lelépni a gyalogátkelőhelynél sem... Volt már erre is jópár példa, lassítok, villantok, az meg csak néz, már kézzel lábbal kapálózok, odaérek hozzá természetesen megállok neki és elindul. Egy fiatal nő, nem is valami vénasszony, akit szinte át kell kísérni. A másik amitől agyf*szt kapok, azok az idős bácsikák, megállok neki, hogy átbattyogjon és aztán elkezd integetni, hogy menjek csak... A nagy lósz*rt! Azért álltam meg hogy vonszold át a szottyos valagad, mostmár menjél! Egyszer az anyósülésről beszólt a cimborám amikor épp farkasszemet néztem egy ilyen bácsival, hogy "nem akar átmenni, menj csak", elindultam és a mögöttem jövő autó után átsétált... Vagy az is nagyon "vicces" amikor átengedem a népet és 1 kivételével mindenki átmegy az meg csak néz, hogy vajon őt is látom-e és nem fogok véletlenül direkt elindulni és elgázolni. Néha már az egyént bámulva csak vigyorgok kínomban. Szó se róla azért az olyan autósok se tudom hova tették az eszüket, akik elhúznak a gyalogosnak megállt autó mellett. Ilyenre is volt már jópár példa. Aztán ha baleset van belőle, nem csak a saját meg a gyalogos napját cseszi el, hanem az enyémet is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!