Zebra elött miért kell megállni autóval?
utolsó:
és suttyó korodban hol nőttél fel?
Mert mutatok én pesten Neked nem egy olyan zebrát, hogy kint van a tábla két oldalon, előjelezve útburkolati jelekkel, ehhez képest ha arra vársz hogy az autósok átengedjenek, hát bizony elég sokáig kell ott álldogálnod.
Ha 2 évig voltál sorkatona, akkor bizony az már legalább 15-20 éve volt. Akkor még jóval kevesebb autó volt az utakon, de pláne jóval kevesebb elmebajos mint most.
De ahogyan az előbb is írtam, ez a zebra dolog minden máshoz képest energia szempontból gyakorlatilag nulla. Sokkal komolyabb problémák vannak itt, a teljesség igénye nélkül:
- a már említett felesleges légkondi üzemeltetés
- sokan nem ismerik a villanykapcsolót, de legalábbis nem használják
- az autógyárak még mindig nem hajlandóak normális autót gyártani (értsd: 800kg, kis benzinmotor, 3 literes fogyival), helyette a hibrid baromságot erőltetik
és ma már a legkisebb autó is legalább 1,2 tonna
- a magyar állam tűzzel vassal irtja az alternatív
energiaforrásokat (napelem, szélkerék, stb...)
- sok gyár milliós spórolása miatt utána milliárdos károk keletkeznek (tiszai cián, vörösiszap, soroljuk még?)
- az energiafelhasználáshoz ugyan csak áttételesen, de kapcsolódik a felesleges szatyor használat (most ez már csökken hála a zacsi díj bevezetésének)
Mielőtt ilyen hülyeségeken gondolkoztok, először inkább a saját magatok háza tája körül nézzetek szét (saját ökológiai lábnyomot lehet-e csökkenteni, valóban mindent megtesztek-e a kevesebb energiahasználatért). Ha ez megvan, utána majd esetleg beszélgethetünk ilyen eszement dolgokról...
"
Ahol fontos tegyenek lámpát ahol nem ott figyelmesen kell átmenni!
"
Egy lámpás kereszteződése ideális esetben, alsóhangon 5 millió ft, és ebben még nincsen benne az éves üzemeltetési költsége. Sok helyen nem is lehetne megoldani, mert egyszerűen nincsen annyi hely. Ha már spórolás akkor éppen a lámpa az, ami pont szembe megy a spórolással. Gondolkodni luxus mi?
A zebra pontosan azt jelenti, hogy a gyalogos amikor szeretne, szépen átmegy figyelmesen. A KRESZ is úgy szól, hogy a gyalognak figyelmesen kell lelépnie, és áthaladnia, az autós elé nem ugorhat, és nem is ijesztheti meg az autóst. A zebra "csupán" arra való, hogy felhívja az autósok figyelmét hogy " figyelj oda, mert itt esetenként gyalogos jöhet, és ha már lelépett engedd el".
A kérdésre válaszolva: azért kell elengedni, mert ha nem állnál meg a gyalognak, akkor kb sohasem jutna át, akármilyen figyelmes is. Lsd. pl. Krisztina krt.: szinte mindig jönnek az autók két sávban, még a zebrán is életveszélyes átjutni. Gondold el ha itt nem lenne zebra...
Milliókat keres, hagyjuk már. Az előbb vezettem le, hogy 100km-en kb 2 deciről beszélgetünk. Ennél sokkal többet vesztesz a lábaddal, ebben szinte biztos vagyok (jó vezetéstechinikával a sofőrök 90%-a legalább 1 litert tudna spórolni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!