Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Biciklizhetek a járdán?

Biciklizhetek a járdán?

Figyelt kérdés

évek óta városunk főutcája járdáján közlekedek,és tegnap ledudált egy rendőrautó,h takarodjak a járdáról,mert megbüntet.

nem kérdeztem vissza,lett volna mibe belekötnie(nincs első lámpám,se prizmáim)...

szóval csak ennyi a kérdésem,h jogos volt e?

egyébként egy nagyon széles járdáról van szó,simán kijelölhettek volna rajta egy bicikliutat...

L Békésm.

2011. aug. 11. 13:44
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
a KRESZ szerint kerékpárral szabad a járdán közlekedni max 10km/h sebeséggel
2011. aug. 25. 09:06
 12/14 anonim ***** válasza:
Én is mindig a járdán biciklizek és sohasem szóltak még rám. Lassan megyek, nem veszélyeztetek az égvilágon senkit, mintha ott sem lennék. Amúgysem tudnék az úttesten biciklizni, mert DH bringám van, ami nemigazán arról híres, hogy nagy tempót lehet vele hosszútávon tartani.
2011. aug. 25. 12:37
 13/14 anonim válasza:

Jogos,mert elvileg tilos járdán bringázni.

Én is sokszor megyek járdán,mivel vannak olyan útszakaszok,ahol nem szívesen megyek az autók között.Eddig még nem szólt még rendőr,pedig párszor összefutottam velük már.Szerintem látják,hogy nem 30-al megyek hanem gyalogos sebességgel,azért nem büntettek eddig.És sztm ezzel minden biciklis tisztában van,hogy igenis néha muszáj a járdán menni.

Van csengőm is,néha használom,bár a gyalogosok ahelyett,hogy arrébb mennének egy centit is,beszólnak,hogy ez nem bicikli út,mintha nem lennék ezzel tisztában.Olyan lassan megyek a járdán néha,hogy szinte eldőlök,direkt nem megyek gyorsan.Persze be kell szólnia annak az egy vagy 2 embernek,szóval nem is hogy tömött járdán mennék,hanem ahol egykét ember megy,simán elférnénk.Volt hogy bicaj úton is beszóltak már,vannak nagyon bunkók néha,ez van..

Aki nem megy bicajjal,úgysem fogja megérteni ezt,csak az ő szempontjából nézi.

Amúgy volt már olyan, hogy az úton mentem és gyalogos futott át előttem,persze lassítottam,mert észre vettem még időben,de akkor ennyi erőből,ők se tartóztassák az úton haladókat.

Na mindegy, ez mindig vita téma lesz szerintem.

2011. okt. 4. 14:20
 14/14 anonim válasza:
Ez a biciklis KRESZ szabály úgy s*ar ahogy van, az hogy az "úton a helye a biciklinek" a nagy lófa*zt. Idáig terjed a fogyatékos jogásznak az agya, aki ezt megalkotta, hogy a bicikli jármű, és akkor az útra való, ez elvileg nagyon szép és jó, csak gyakorlatba nem állja meg a helyét, mert hamarabb ütnek el egy forgalmas autó úton pl főút, mintha én a járdán elütnék valakit. És akkor a KRESZ-be oda van írva, h balesetmentesen közlekedjünk, na hát ha a járdán biciklizek 10-20-al ezzel a sebességgel kevesebb balesetet okozok, mint ilyen sebességgel lemenjek az útra, ahol az autósok 50 helyet már mindenki 60-70 -el megy, és ki se kerül ugye (1-1,5m) ezt se tartják be, aztán ha elbasznak a picsába lenyomorodsz hiába hivatkozhatsz a KRESZ-re, baszhatod, ha már tolókocsiba maradsz életed végéig. Szóval balesetmentesebben akkor fogsz tudni biciklizni ha a járdán mész!!. Szóval ez a kerékpárososra vonatkozó KRESZ szabály egy átgondolatlan, 0 gyakorlatiasság sincs benne. Arról nem beszélve, h egyre több hülyének oda adják a jogsit így még jobban veszélyeztetve vagyok az úton. A másik dolog, kresszben 1-1,5 m kell tartani a biciklis mellett eleve kb a 60%-a betartja, ha meg betartja, akkor lassítom a forgalmat, egy-két sávosnál mert ugye neki át kell kicsit menjen a másik sávba. Szóval, ha tegyük fel mindenki a biciklivel az úton menne egybe függően, akkor az autósok a teljes 2 sávból, 1,5 sávon mennek. Na ebből az jön majd, hogy szarok a biciklisre azt kicentiz. De hogy tegyük képesebbé a dolgot. Menjen mindenki vagy 10-20 km/h -ás tempóval, 10 km -t úton, 10 km-t járdán meglátja hol lesz a legkevesebb baleseti tényező? Megsúgom a járdán, ha normálisan mész a járdán nem csengetve elsőbbséget adva a gyalogosnak. Én ezt a KRESZ-t, úgy módosítanám, h nagy forgalmú útnál lehessen a járdán is menni. Amúgy a rendőrök is leszarják csomó gyalogos rendőr, rendész mellett mentem már el járdán, és soha nem szóltak, nyilván nem száguldoztam. A másik dolog inkább büntessenek meg pár ezerre évente, minthogy főúton lemenjek az autókhoz, mert ha életem végéig ott mennék 1x tuti elütnének, aztán ha olyan a dolog le is nyomorodhatok, gyalogosnak ha neki megyek 10-20 -al az nem csinál akkora maradandó sérülést. De a legjobb megoldás az lenne, hogy kötelezővé tenni, hogy minden főútvonal mellé bicikliutat kell tenni, vagy annyival kiszélesíteni a főutat.
2021. jún. 3. 16:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!