Biciklizhetek a járdán?
évek óta városunk főutcája járdáján közlekedek,és tegnap ledudált egy rendőrautó,h takarodjak a járdáról,mert megbüntet.
nem kérdeztem vissza,lett volna mibe belekötnie(nincs első lámpám,se prizmáim)...
szóval csak ennyi a kérdésem,h jogos volt e?
egyébként egy nagyon széles járdáról van szó,simán kijelölhettek volna rajta egy bicikliutat...
L Békésm.
Igen, jogos.
A járda a gyalogosoknak, kerekesszékeseknek, babakocsiknak stb. van.
A kerékpár közlekedési eszköz, és mint ilyen, az útra való.
Járdán tilos kerékpározni! Kivétel ez alól a 12. évnél fiatalabb gyerek, mivel f útvonalon még
nem kerékpározhat, így a párhuzamos járdán haladhat, legfeljebb 10 km/h sebességgel.
Lakott területen csak akkor szabad a járdán kerékpározni (legfeljebb 10 km/h-val), ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan (például földút). A hivatalos értelmezés szerint az, hogy az úttesten nagy a járm forgalom, vagy tábla tiltja az úttesten a kerékpáros közlekedést, még nem jelenti, hogy szabadna a járdán tekerni.
A KRESZ jó okkal tiltja a járdán való kerékpározást: a járda a gyalogosoké. A gyalogosok mozgása (f leg a gyerekeké és id seké) gyakran kiszámíthatatlan, így veszélyhelyzetek sokasága adódik. Emellett a kapualjakból kihajtó autósok nem számítanak a járdán nagy sebességgel közleked biciklisre. A mellékutcák keresztezése szintén veszélyes a járdáról lehajtva ugyanezen okból. Külföldi tanulmányok szerint a járdán biciklizni 2-3-szor veszélyesebb, mint az úttesten.
Ne járdázz!
Hidakon és felüljárókon, ahol gyors az autóforgalom, és keskenyek a sávok, a tilalom ellenére érdemesebb és biztonságosabb a járdán közlekedni. Csak lassan, hogy ne zavarjuk a gyalogosokat!
Hát én gyakran rakom járdán, de nem azért mert élvezem, hanem sok helyen nem szeretném feltartóztatni az amúgyis zsúfolt autóforgalmat. Mindig körültekintően megyek, sarkoknál kihúzódok külső ívre hogy előbb tudjak cselekedni, a gyalogosokat igaz kerülgetem mint az állat, de arra törekszem hogy ne vegyenek észre, mert akkor elkezdenek félreugrálni aztán azért van a baj :D
A kezem folyamatosan a féken van, bármi olyat látok hogy kifutnak elém vagy valami előre fékezek. Ha úgy van hogy az egész járdát elfoglalják akkor a hátsóváltómmal csettegek nekik aztán wtf fejjel arrébb állnak :D De emiatt ne engem ítéljetek el, mert rengetegszer előfordul hogy gyalogok mennek a bicóúton, ami sokkal veszélyesebb mint fordítva...
Utolsó:
Huh, tényleg, szörnyű, hogy a gyalogosok az egész járdát elfoglalják.
Már bocs, de szerintem gáz, amit csinálsz, és csak égeted a bringásokat vele. No és megutáltatod őket a gyalogosokkal, amivel alighanem többet ártasz, mint hinnéd.
Mérhetetlenül bicikli-szimpatizáns vagyok, de azt nem szeretem, amikor majdnem elütnek, mert a buszmegállóban várakozva fel-le ténfergek, vagy kirakatokon bámulok be, s nincs hátul szemem.
ezeket nem tudtam,köszönöm:S
én se szívesen megyek a kocsik közt....
Elolvastam az egészet.
1. Hogy nem azért mész a járdán, mert élvezed, az sajna baromira nem érdekes a kérdés szempontjából.
2. A bicikliúton menő gyalogosokkal "takarózni" szintén butaság. Mi közöm nekem ahhoz, hogy vannak, akik ott mennek? Az pont annyira gáz, mint a biciklis a járdán. Ők tehát pontosan annyira "hibásak", mint Te. De más hibája nem jogosít fel senkit ugyanarra...
+1. Alapvetően a gondolat sem szimpatikus, hogy inkább riogatod a gyalogosokat, mint hogy az autósnak várni/kerülni kelljen. Majd megoldja. Illetve ha egy átlag városi forgalmi tempót nem tudsz felvenni bringával, akkor ne közlekedj vele!
Akkor hajrá, tekerj csak végig a Szent István úton... Figyu, inkább nem kockáztatom az életem mert valaki véletlen nem vett észre. Amúgy meg utoljára a házunk előtt ütöttem el egy bácsit kb 7évesen, azóta semmi ilyen incidens nemvolt, és nem is ugrálgatnak félre az emberek.
Nincs országúti bicóm (még) mert nincs rá pénzem hogy felújítsam, de ha lenne akkor talán megpróbálnék menni az úton.
Amúgy meg rohadtul le szokták szarni hogy ott megyek, eddig senki sem szólt be :DD
Eléggé bicikli fanatikus felfogás az hogy ezzel lejáratom a bicikliseket. Én sem ítélem el az összes gyalogost csak mert a bicóúton mennek, vagy nem a zebrán kelnek át...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!