Mennyvel mehetek biciklivel városon kívül ill. Városban?
Lakott területen: 40 km/h
Lakott területen kívül: 50 km/h (fejvédősisakkal és ha utast nem szállítasz!) és 40 km/h, ha fejvédőt nem viselsz.
Kerékpárúton: 30 km/h
Gyalog- és kerékpárúton: 20 km/h
Olyan lakott területen lévő járdán, ahol ezt a KRESZ lehetővé teszi: 10 km/h
Kötelező felszerelések:
Fehér színű első lámpa
Piros színű hátsó lámpa
Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma)
Két, egymástól független fék
Csengő
Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken
Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak a látási viszonyok)
Én úgy tudom, hogy ma már városon kívül kötelező a sisak. A mellény is városon kívül kötelező, de csak szürkületben meg este.
Más kérdés, hogy nagyon érdemes felvenni, mert tény, hogy ronda, de napközben is már sokkal messzebbről lát az autós.
Ahogy fent leírtam, a sisak használata lakott területen belül NEM kötelező. Lakott területen kívül - ha 40 km/h-nál nem akarsz többel menni, akkor NEM kötelező, ha viszont 40-nél többel akarsz kerekezni és ki akarod használni az ott megengedett max. 50 km/h-s sebességet, akkor a sisakot használnod kell.
Az más kérdés, hogy fejvédőt minden esetben célszerű használni, mert életet menthet, de a szabály az, amit leírtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!