Forgalmi vizsgán, ha a busz az öbölből már indexel ki akkor, ha nagy fékezésre kényszerülök akkor is ki kell engednem?
Igen.
De, ezt mondania kellett volna az oktatódnak, nekem már többször is mondta, hogy ha indexel, akkor kiengedjük, ja, és LASSÍTUNk, mert sok ember a busz mögött lép ki hirtelen.
Ilyesmi szitukban én eleve lassítok, mert igaz, elviekben nem mehet át egy úton gyalogos, de gyakorlatban megteszik. Lehetőleg a busz elejénél.
Amikor lassítok, egy-egy féklámpa villanással jelzem ha mögöttem van valaki, hogy lehet, satufék is előfordulhat.
Lassítasz addig ok, de ha akkor teszi ki amikor már közel vagy, nyílván nem kell satufékkel megállnod. A buszosok úgy vezetnek, hogy nyomják a busz ajtó zárását jelző csengőt, közben kiteszi az indexet. Az ajtó bezáródik, tükröt még nézi a buszos. Utána néz csak balra, hogy mehet-e. Tehát az index kitétele és a busz valós indulása között eltelik azért jó néhány mp, vagyis tök értelmetlen hirtelen nagyot fékezned.
Egyébként a kresz-ben valahogy így van (fejből nem biztos hogy pontosan idézem:)
Lakott területen belül, párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton a menetrend szerint közlekedő busz indulását a buszmegálló öbölből akár megállással is segíteni kell, HA EZ HIRTELEN FÉKEZÉS NÉLKÜL megtehető.
Nyílván a KRESZ sem ír elő olyat, hogy adott esetben veszélyhelyzetet idézz elő, márpedig a hirtelen satufék az. Én ha VB lennék hamarabb vágnék meg valakit a hirtelen fékezés miatt, mintha inkább elmegy mellette.
zavart a tudat hogy nem pontosan idézek.
Íme a pontos idézet:
"
IV. RÉSZ
A járműközlekedésre vonatkozó szabályok
I. fejezet
A járműközlekedés általános szabályai
Elindulás
(3) Lakott területen belül a járművek vezetői kötelesek az elindulási szándékot jelző, menetrend szerint közlekedő autóbusznak és trolibusznak a megállóhelyről való elindulását (a jobb szélső forgalmi sávba való besorolását) - ha ez hirtelen fékezés nélkül megtehető - lassítással, szükség esetén megállással is lehetővé tenni. Az autóbusz, illetőleg a trolibusz vezetője azonban ilyen esetben is csak akkor indulhat el, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről.
"
tegnap 22:40!
Ugyan már pontosítottál, de hátha valaki csak az első bejegyzésedet olvassa el: nem csak buszöbölből való induláskor kell kiengedni a buszt, hanem minden olyan esetben, amikor a busz az adott forgalmi sávban nem tud továbbmenni. (Pl. autók parkolnak előtte)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!