Jelenleg meddig érvényes a jogsi? Próbálok keresni szabályokat, de nagyon eltérőeket találok.
Valaki tudna linkelni vagy leírni, pontosan milyen korban meddig érvényes?
Én csak azt tudom, hogy állandóan variáltak vele, de nem tudom, végül változtattak-e a szabályokon.
De olyat is találtam, hogy a korosztályi besorolást is lejjebb hozták, és már csak 40 éves korig kap az ember 10 évre? Ez igaz?
Valami nem oké, mert elvileg még lenne 1 évem, ehhez képest kaptam egy emailt, hogy lejár.
Rá van írva a jogsidra, hogy meddig érvényes.
Amúgy 1. csoportban (úrvezető):
50-ig: 10 év
50-60: 5 év
60-70: 3 év
70+: 2 év
2. csoportban (hivatásos):
60-ig: 5 év
60+: 2 év
Ami változott, hogy mettől számítják az x évet.
Először a vizsgálattól számolták.
Aztán a vizsgálat előtti szülinaptól számolták.
A legújabb pedig az, hogy a vizsgálat utáni szülinaptól számolják az x évet.
"A legújabb pedig az, hogy a vizsgálat utáni szülinaptól számolják az x évet."
kösz, de ez pontosan mikor változott? elképzelhető, hogy az elmúlt 1 év során?
nekem az a nagyon fura, hogy az előlapon 2025 van, de a hátlapon meg 2026. ez hogy lehetséges? nem az előlapinak kellene tovább érvényesnek lennie, mint azonosító okmány?
+1 kérdés: meg tudom ezt nézni valahol az EESZT-ben?
A hátlapon tuti, hogy nincs 2026. Ott csak az évszám két utolsó számjegye szerepel.
Szerintem valamely hó 26.-án jár le. A hátlapon fordítva van a dátum, leghátul az év.
3-as kommentre:
– a 2016. december 31-ig végzett alkalmassági vizsgálatok esetén a vizsgálat napjától számították az időt*↓;
– a 2017. január 1.–2021. június 30. időtartam alatt végzett alkalmassági vizsgálatok esetén az időt a vizsgálatot megelőző születésnaptól számították*↓;
– a 2021. július 1-től végzett alkalmassági vizsgálatoknál 1. alkalmassági csoport esetén a vizsgálat napját követő első születésnaptól, 2. alkalmassági csoport esetén a vizsgálat napjától számítják az időt*↓.
*↑ 2 évet meg nem haladó időtartam esetén soha nem volt születésnaphoz igazítás; mindig az alkalmassági vizsgálat napjától számították és számítják az időt.
Jól értelmezed a hátlapi dátumot?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!