Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Jelenleg meddig érvényes a...

Jelenleg meddig érvényes a jogsi? Próbálok keresni szabályokat, de nagyon eltérőeket találok.

Figyelt kérdés

Valaki tudna linkelni vagy leírni, pontosan milyen korban meddig érvényes?

Én csak azt tudom, hogy állandóan variáltak vele, de nem tudom, végül változtattak-e a szabályokon.

De olyat is találtam, hogy a korosztályi besorolást is lejjebb hozták, és már csak 40 éves korig kap az ember 10 évre? Ez igaz?

Valami nem oké, mert elvileg még lenne 1 évem, ehhez képest kaptam egy emailt, hogy lejár.

ma 11:23
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Rá van írva a jogsidra, hogy meddig érvényes.

Amúgy 1. csoportban (úrvezető):

50-ig: 10 év

50-60: 5 év

60-70: 3 év

70+: 2 év

2. csoportban (hivatásos):

60-ig: 5 év

60+: 2 év

Ami változott, hogy mettől számítják az x évet.

Először a vizsgálattól számolták.

Aztán a vizsgálat előtti szülinaptól számolták.

A legújabb pedig az, hogy a vizsgálat utáni szülinaptól számolják az x évet.

ma 11:34
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Az #1-es jól leírta! Ez a tuti válasz!
ma 12:27
 3/6 A kérdező kommentje:

"A legújabb pedig az, hogy a vizsgálat utáni szülinaptól számolják az x évet."

kösz, de ez pontosan mikor változott? elképzelhető, hogy az elmúlt 1 év során?

nekem az a nagyon fura, hogy az előlapon 2025 van, de a hátlapon meg 2026. ez hogy lehetséges? nem az előlapinak kellene tovább érvényesnek lennie, mint azonosító okmány?

+1 kérdés: meg tudom ezt nézni valahol az EESZT-ben?

ma 12:31
 4/6 anonim ***** válasza:

A hátlapon tuti, hogy nincs 2026. Ott csak az évszám két utolsó számjegye szerepel.

Szerintem valamely hó 26.-án jár le. A hátlapon fordítva van a dátum, leghátul az év.

ma 12:40
 5/6 anonim ***** válasza:
2021-ben.
ma 12:57
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

3-as kommentre:

– a 2016. december 31-ig végzett alkalmassági vizsgálatok esetén a vizsgálat napjától számították az időt*↓;

– a 2017. január 1.–2021. június 30. időtartam alatt végzett alkalmassági vizsgálatok esetén az időt a vizsgálatot megelőző születésnaptól számították*↓;

– a 2021. július 1-től végzett alkalmassági vizsgálatoknál 1. alkalmassági csoport esetén a vizsgálat napját követő első születésnaptól, 2. alkalmassági csoport esetén a vizsgálat napjától számítják az időt*↓.

*↑ 2 évet meg nem haladó időtartam esetén soha nem volt születésnaphoz igazítás; mindig az alkalmassági vizsgálat napjától számították és számítják az időt.

Jól értelmezed a hátlapi dátumot?

ma 13:05

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!