A magyar KRESZ-ben, nincs benne, hogy ilyen esetekben a kisebb járműveknek kell tolatni?
Erdélyi vagyok, és 2014ben szereztem CE jogsit Romániában, de azóta már Magyarországon dolgozom. Még a mégrégebbi B kategóriás tananyagban határozottan emlékszem arra a szabályra, hogyha két jármű nem fér el egymás mellett egy szűk úton, akkor a kisebbiknek kell tolatnia, hogy utat biztosítson a nagyobbnak.
Heti rendszerességgel járok egy 2 kilométeres szakaszon, ahol az út szélessége kb csak másfél sáv, és két kicsi autó is csak úgy fér el egymás mellett, ha jobb oldali kerekek a porban haladnak. Ezen a 2 kilométeres szakaszon vannak olyan helyek is, ahol egy kamion és egy kisautó már egyáltalán nem fér el egymás mellett, és valakinek tolatnia kellene egy olyan szélesebb pontig, ahol elférnek. Ilyenkor rendszerint a szembejövők megállnak előttem az út közepén, és várják, hogy a 40 tonnás nyerges szerelvénnyel én tolassak.
1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól – azaz a KRESZ – hatályos szövegéből:
„32. § (2) Olyan keskeny úttesten, amelyen a járművek egymás melletti elhaladása nehéz vagy lehetetlen, a járművekkel meg kell állni és az elhaladást az útpadkára húzódással vagy hátramenettel kell lehetővé tenni. Hátramenni azzal a járművel kell, amelyikkel ez – a járművek adottságait és a körülményeket figyelembe véve – könnyebben megtehető.”
↓
A jogszabály hatályos teljes szövege elolvasható
itt: [link] (Net Jogtár), vagy
itt: [link] (Nemzeti Jogszabálytár).
Aki könnyebben mozog vagy tolat annak illik udvariasnak lenni.
Mint ahogy egy fürge jól mozgó ember is elengedi a bottal nehezen döcögő embert vagy átadja a helyét a buszon.
9. Kár volt ezt ide böfögnöd.
De még azt is lehet mondani hogy a kamionok az utak királyai.
Nem az a kis pöcs mazsola aki ilyenkor azt se tudja mit kell csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!