Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Kresz szerint, egy kerékpárosn...

Kresz szerint, egy kerékpárosnak mennyire kell vagy nem kell az út szélén haladni?

Figyelt kérdés

Például, ha van egy út, ahol az autósoknak fel van festve az elválasztó sáv, akkor a kerékpárosnak elég csak a jobboldalas közlekedést betartania és mehet az autósáv közepén is akár, vagy az autósávon belül is jobboldalra kell húzódnia?

(Mert van egy kerékpáros, aki mindig sokkal bentebb halad, esetenkét a sáv közepén megy. És csak úgy lehet megelőzni, hogy a szembesávba megyek át. Viszont időnként túl nagy ehez a forgalom, és így, van hogy kilómétereken keresztül hússzal döcögünk.)

2023. okt. 19. 16:41
1 2 3
 11/25 nemaRendőrség ***** válasza:
100%

Ha fél méterrel előznének rendszeresen akkor én is sávfoglalnék.

Olyankor át szoktak menni a másik sávba teljesen előzésnél ami már megadja a biztonságos másfél métert.

Állj ki egy forgalmas út járdájának padkájára féllábon, hogy tud mit jelent a fél méter és imádkozz hogy ne ess el

2023. okt. 19. 19:11
 12/25 A kérdező kommentje:

40 alá szoktam lassítani mikor ilyen közel előzök, én biztonságosnak érzem.

Mások van hogy egyáltalán nem lassítanak, és olyat is láttam már, hogy a fél méter sem volt meg.

2023. okt. 19. 19:14
 13/25 anonim ***** válasza:
100%

Számomra eleve ott értelmezhetetlen az út szélén haladás, hogy az út szélére még a kocsival sem megy ki senki, mert szétcseszi a futóművet. Kerékpárral meg egyenesen életveszélyes, mert ha esik akkor be a paraszt autós elé, aki sávon belül előzi.

A fél méter is kevés, elég egy kis kilengés vagy oldalszél és máris centikre lesz tőle a kocsi. A minimum a 1,5 méter. de akkor meg már menjen át 1 sávval.

Nyilván autós-kerékpárosként azt mondom, illene egymást segíteni és egymás felé türelemmel lenni. Autósként elfogadni, hogy a másik élete és biztonsága fontosabb mint az, hogy nyerjünk szaros másodperceket. Kerékpárosként pedig illik adott esetben elengedni a forgalmat ha a lehetőség adott. Én például buszmegállóknál, kereszteződéseknél, szélesebb részeken igyekszem félre húzódni és intek, hogy menjen aki akar.

2023. okt. 19. 19:19
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
#12 Autóból jó, hogy annak érzed. Én motorral a buszsávban haladó kerékpárost is úgy előzöm, hogy átmegyek másik sávba.
2023. okt. 19. 19:28
 15/25 A kérdező kommentje:

Az út széle alatt nem az út mellettre gondolok.

Ez egy teljesen jó út, körülbelül 1 méter szabad helyük van a kerékpárosoknak, sok kerékpáros ezen az 1 méteren is jobbra tart, ez esetben körülbelül egy méterre előzöm.

Sajnos túl nagy a forgalom ahoz, hogy átmenjek a másik sávba és mindig 1,5 métert tartsak. Viszont egy 20 perces útból sem szeretek 1 órást csinálni, pláne nem dudáló sorral mögöttem.

2023. okt. 19. 19:41
 16/25 anonim ***** válasza:
83%

"mert az az egy kerékpáros indokolatlanul beljebb teker, legalább fél méterrel mint a többi, holott lenne helye. És így már át kell mennem a másik sávba előzésnél, amivel mem lenne problémám, csak előforult már, hogy a folyamatos szembeforgalom miatt a következő városig, mögötte kullogtam. Ott is csak azért szabadultam fel mert lekanyarodott."

Igen, pontosan azért csinálja ezt a bringás, hogy nagyobb kerülésre kényszerítsen, ugyanis már teli van a töke, hogy a sok gyökér egy arasznyira húz el mellette teljes gázzal. Ha csak 1 centire is, de ha el tud menni a gyökér a bringás mellett, akkor el is fog menni mellette. Ki kell ezt párszor próbálni a bringán is, aztán lehet hogy változik a véleményed.

2023. okt. 19. 20:41
 17/25 nemaRendőrség ***** válasza:
100%

Nem álltál még kanyarodó sávban úgy hogy mentek melletted 60al az autók?

A másfél tonnás kocsim úgy kileng ha kávéznék kifolyna..

Képzeld el ezt az erőt egy biciklivel is 100 kilós test esetén

2023. okt. 19. 20:59
 18/25 MolotovPunk ***** válasza:
78%
Lakott területen belül nem feltétlenül kell❗
2023. okt. 19. 21:34
 19/25 anonim ***** válasza:
66%

#18 Kevered. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úton nem kötelező lakott területen jobbra tartani, ha kialakult a párhuzamos közlekedés.

Sávon belül jobbra tartani amennyiben az út- és forgalmi viszonyok engedik (ezekre persze bármi ráhúzható) mindig kötelező. Ezért szidják (némileg jogosan, némileg nagyon nem jogosan) azokat a motorosokat is, akik kanyarban közel vannak a felezőhöz.

2023. okt. 19. 23:04
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

"Minimum félméteres oldaltávolságot szoktam tartani."

"40 alá szoktam lassítani mikor ilyen közel előzök, én biztonságosnak érzem."

Édes vagy. Te, a böhöm kocsiban ülve biztonságosnak érzed, hogy CSAK negyvennel előzöl full szabálytalanul. És még a másikat nézed bunkónak...

A másfél méter az nem olyan himihumi ajánlás, hanem az a MINIMUM, amit kötelezően tartanod kell tőle.

Fél méterre előzgetsz, és még büszke is vagy rá, hát az agyam eldobom. Ezért megy a sáv közepén, mert nem akarja folyamatosan életveszélyben érezni magát.

2023. okt. 20. 06:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!