Magánszemélytől autóvásárlás? Hogyan?
Eddig 1 autóm volt amit kereskedésben vettem.
Most megint vásárlásra kerül a sor, viszont magánszemélytől még nem vettem. A kereskedésben elintéztek minden hivatalos dolgot. Mi a menete ha magánszemélytől veszem?
Ugye elmegyek, megnézem az autót, ha jó akkor eldöntöm hogy kell. Ez után mi következik? Mikor, hogyan kerül sor az eredetvizsgára?
Az 1-es válaszban az eredetiségvizsgálat rossz sorrendi helyen van, az ár kifizetése után végeztetni: orosz rulett.
A jogszabályi megnevezése is: előzetes eredetiségvizsgálat, a célja pedig az, hogy a vevő a jármű- és annak okmányai eredetiségét szavatoló igazolással vásároljon autót; ne legyen gondja abból, ha baj van vele.
Az a rossz gyakorlat alakult ki, hogy a vásárlás után a vevő végezteti. A jogszabály nem rendelkezik arról, hogy ki végeztesse, de deklarált célja a venni szándékozó védelme. Ha valaki nem kér a védelemből, az az ő merészsége. Tény, hogy csak az esetek kis részében van vele gond, de ez nem vigasztalja azt, aki pórul jár. Márpedig, csak itt a Gy.k.-n több bajba került kérdező van, ilyen miatt nem tudta átíratni a kifizetett autót; az eladót nem érdekli, akár el sem tudja érni, pereskedhet, de az sok időbe és pénzbe kerül.
Az eladók azzal szokták indokolni, hogy a vizsgálati igazolás csak 60 napig érvényes, nem akartak felesleges pénzkidobást. Hát, aki 60 napon belül nem talál vevőt, annak baj van az autójával és/vagy az elvárt árával.
Nem rendszeres, hogy használt autót veszek, vagy adok el. Az idők folyamán kettőt vettem és hármat adtam el. Bőven volt kínálat, és mind a kétszer találtam eredetiség vizsgálatost, és én is így adtam el. A vásárolt autók egyike sem várt rám még egy hetet sem, nem hogy több mint két hónapot, és én is nagyon gyorsan el tudtam adni. Aki azt állította, hogy a vizsgálat a vevő dolga volt, mert az átíráshoz neki van rá szüksége, azt hagytam, hogy olyannak adja el, aki ezt elfogadja, vagy maga is így tudja.
Persze, a te döntésed, hogy hogyan csinálod.
4-es:" És ha nincs megcsináltatva, amikor elmész megnézni az autót, akkor otthagyod egy hétig, vagy inkább elhozod és megcsináltatod magadnak?"
Nem megyek váratlanul megnézni; a kapcsolatfelvételkor megkérdezem, hogy van-e? Ha nincs, akkor nem megyek megnézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!