Esélytelen az útvonal, ha bontóba mennék lejárt műszakival?
Biztos, hogy nem útvonalengedélyre van szükséged. Az útvonalengedély a Magyar Közút Nonprofit kft.-től igényelhető, túlméretes, túlsúlyos járművek időben is pontosan megtervezett útvonalon való közlekedésére. (Pl. hatalmas hídelemek, vagy például az ország karácsonyfájának szállításához.)
Amire te gondolsz, az a kormányablakban igényelhető ideiglenes forgalomban tartási engedély. „A forgalomba helyezett vagy a kérelemre ideiglenesen forgalomból kivont, de érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező jármű esetében a közlekedési igazgatási hatóság kérelemre ideiglenes forgalomban tartási engedélyt ad ki, amelynek érvényességi ideje 3 nap. Ezen ideiglenes forgalomban tartási engedély kizárólag a jármű javítása, eredetiségvizsgálata vagy hatósági vizsgálata céljából a jármű telephelye és a gépjárműfenntartó telephelye vagy az eredetiségvizsgálat, továbbá a hatósági vizsgálat helyszíne között történő közlekedésre jogosít.” ← 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról 92. § (7)
Igényléskor nem kell megnevezni, hogy hová akarsz menni; nem is szerepel ilyen az engedélyen. Kiadják akkor is, ha te azt tervezed, hogy kirándulni mész. Csak, rosszul járhatsz, ha igazoltatnak és nem hihető, hogy a megengedett helyek valamelyikére közlekedsz.
Az igaz, hogy bontóba történő közlekedésre nem használható, de ha van a környékén pl. autójavító, vagy a bontón túl van valami az engedélyezettek közül, akkor, ha megállítana a rendőrség, mondhatod, hogy oda mész.
Ha nincs ilyen lehetőség, akkor mindegy, hogy lejárt forgalmival közlekedsz, vagy ilyennel; az előbbihez nem kell ügyet intézni.
De, tényleg jó megoldás, ha elszállítja a bontó. Annál a bontónál, ami az én autómat vitte el, úgy volt, hogy ha a telephelyen vették volna át, kaptam volna érte húszezer forint körüli összeget, úgy, hogy azt választottam, hogy szállítsák el, nem kaptam semmit, de nem is kellett fizetnem.
M Á S. Hogy ne járj úgy, hogy „benézed” okmányod érvényességének lejártát, csináltass ügyfélkapu regisztrációt, ingyenes az igénylése és használata is. Kb. 5 perc a kormányablakban. De ha 2016. január 1. után kaptál személyazonosító igazolványt (chipes), akkor a regisztrációs kártyával online is tudsz ügyfélkapura regisztrálni.
Nagyon sok és egyre több célra használható az ügyfélkapu regisztráció, de ha másért nem, azért megéri, hogy minden a nevedhez köthető okmány lejárta előtt kétszer értesítenek emailben: 60, majd 30 nappal előtte. Így nehéz elfelejteni, benézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!