Jó helyen tárolt kocsi gumi öregszik?
Pl a pótkerekem gumija 20 éves, de ránézésre olyan, mint az új.
Ez megfelelő lenne használatra, ha párban lenne, vagy nem jó, pl nem tapad, felkeményedett, kopik, repedezik?
Ha elfekvő készletből lenne 15 éves gumi párban, azt érdemes lenne megvenni?
Én 2 éve vettem felnit az akkori autómhoz, így jutott a tulajdonba 4 mocsok jó állapotú Michelin gumi, amit ha a kora engedett volna, simán el tudtam volna passzolni vagy 50 ezerért. Aztán megláttam, hogy 1997-es gyártás. Kidobtam mindet.
Tök mindegy milyen jó állapotú a futófelület, hogyan volt tárolva, vagy hogy mennyit futott. Max 10 év után ki kell őket dobni, mert még ha jónak is tűnik, a szerkezete már nem olyan strapabíró, "kikopnak" belőle az öregedésgátló anyagok és instabil lesz. Főleg ha előtte nem is volt felnin, felrakás közben ahogy megnyúlik a pereme, nem fogja jól viselni. Ha felnin volt de le volt eresztve és felfújod, ugyanez, hirtelen a nyomástól megnyúlik. Aztán rákerül az autóra, párszáz kiló teher, meg még a forgási energia, bármikor dönthet úgy, hogy az neki már túl sok és szétrobban. Nem éri meg vele játszani.
Látszatra hiába szép újszerű, de anyagában már ki van keményedve. Főleg vizes úton csúszna már nagyon.
Vésztartaléknak persze még jó lehet, de csak az első gumiszervizig.
4. A gumi alapanyaga a műkaucsuk .
A kaucsuk ugyanis arany árban van.
Ami ugyanolyan szerves anyag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!