Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ha meg akar büntetni a rendőr...

Ha meg akar büntetni a rendőr de nincs igaza, akkor mi a teendő?

Figyelt kérdés

Tételezzük fel, hogy tényleg nincs igaza a rendőrnek.

Ha nem fogadom el a büntetést, akkor mi fog történni?

Úgy tudom ilyenkor feljelentést tesz a rendőr.

Ennek mi a menete?

2023. márc. 1. 13:56
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
65%
Szerintem ha nincs a kocsidban, motorodon kamera ami rögzít mindent, és tudod bizonyítani az igazad, akkor nem érdemes vitatkozni, mert a rendőröknél meg pont az ilyen esetekre van, és meg is mutatják ha nem ismered el.
2023. márc. 1. 15:00
 12/17 A kérdező kommentje:

Van fedélzeti kamerám.

Egy konkrét dologra gondolok, de azert nem akarom kiírni, hogy ne az vigye el a témát.

2023. márc. 1. 15:03
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Mennyi sületlenséget összeírnak hozzá nem értők.

Ha nem fogadod el, akkor a rendőr szabálysértési feljelentést tesz, ami alapján szabálysértési eljárás indul ellened. Egyáltalán nem biztos hogy az eljárásban meghallgatnak. Ha olyan bizonyíték van a rendőrség kezében, ami szükségtelenné teszi a meghallgatásodat, akkor hoznak egy szabálysértési határozatot a büntetésről. Ez minden esetben magasabb összeg mint ami a felajánlott helyszíni bírság lett volna. De olyan nincs hogy így "összeszedj" egy eltiltást. Csak au alapján a szabálysértés alapján bírságolhatnak meg, amiért a rendőr helyszíni bírságot akart kiszabni - márpedig olyan szabálysértésre, aminek a büntetése eltiltás is lehet, nem szabható ki helyszíni bírság.

Ezt a szabálysértési határozatot is megfellebbezheted, a határozatban benne van hogy hol, meddig, és mi módon.

2023. márc. 1. 15:09
 14/17 anonim ***** válasza:
0%

"Kértem, hogy feltételezzük, hogy nem a rendőrnek van igaza."

Na de ahogy írtam, ennek feltétele, hogy BIZONYÍTANI TUDOD, hogy neked van igazad. Konkrét valódi megcáfolhatatlan bizonyíték kell. Tehát oké, feltételezhetjük, hogy igazad van, de ha ezt nem tudod bizonyítani, akkor semmire sem mész vele. Az "én mondom, ő mondja" típusú esetekben mindig a rendőrnek adnak igazat.

"Nem Önnek kell bizonyítani az ártatlanságát. A hatóságnak kell bizonyítani, hogy Ön követte el a szabálysértést!"

Ez csak akkor érvényes, ha pl. gyorshajtásról van szó, vagy illegális autóról, mert az könnyedén dokumentálható, előbbi konkrétan automatikusan történik, de utóbbinál is csak gyorsan nyomnak egy fényképet és kész. De pl. egy szabálytalan manőver esetében ez már nem érvényes. Ahogy ő nem tudja bizonyítani, úgy te sem, szóval itt fellép az, amit az előbb írtam: te mondod, ő mondja, neki adnak igazat.

"Van fedélzeti kamerám."

A szituációtól függően ez egy jó bizonyíték lehet, ha egyértelműen bizonyítja az igazadat.

"azert nem akarom kiírni, hogy ne az vigye el a témát"

Így viszont csak vaktában lövöldözünk és sok a "ha". Ha tényleg igazad van, akkor szerintem nincs okod rá, hogy ne oszd meg velünk és akkor legalább valami konkrétat is tudnánk mondani.

2023. márc. 1. 16:44
 15/17 anonim ***** válasza:
53%

"Na de ahogy írtam, ennek feltétele, hogy BIZONYÍTANI TUDOD, hogy neked van igazad. "

Nem igaz. Minek erősködsz olyan témában, amihez nem értesz?

Szabálysértési eljárásban (is) a bizonyítás terhe az eljáró hatóságon van.

2023. márc. 1. 18:23
 16/17 anonim ***** válasza:
52%
Ha nem fogadod el a helyszíni bírságot, megindítják ellened az eljárást. Utána elviszed a rendőrségre a felvételt. Ha tényleg annyira jó a bizonyítékod, akkor az eljárást meg fogják szüntetni.
2023. márc. 1. 22:51
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
Nekem volt egy gyalogos sztorim. Zölden mentem át az átjárón ( folytonos zöld ), de pár méterrel arrébb a rendőrautóból kiszálltak és megálítottak, hogy tudom-e, hogy pirosan mentem át. Mivel tisztán emlékeztem hogy zöld volt, erősítettem az igazam. Szerencsére volt kamera is az átjárónál, bár akkor én ezt nem tudtam, csak amikor a rendőr ajánlotta fel, hogy nézzük-e végig a felvételt. Megkértem rá. Mint kiderült, tényleg zölden léptem le, csak menet közben kezdett villogni, s mikor átértem, akkor váltott pirosra. Viszaadta a személyimet s szép napot kívánt.
2023. márc. 2. 12:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!