Azért nem járni hosszú utakra autóval, mert kopik az autó az rendjén van? Nem azért van az autó?
Pont az árt neki, ha csak városi forgalomban használod. Vagyis ha éppen, mire bemelegszik a motor, már le is állítod. Sokat gyorsítasz, sokat fékezel, sokat váltasz sebességet.
Ha dízeles, akkor a folyamatos városi (fentebb leírt) használattal különösen ártasz neki.
Az én autóm futásának kb. fele város, fele országút. Ha már hetek óta csak városban ment, egyenesen keresem az alkalmat, hogy egy kicsit országúton is járathassam.
Nem tudom, melyik ismerősöd gondolkodik így, de nagyon rosszat tesz ezzel az autójának.
4
"Ha csak rövid utakra mennénk, összességében sokkal olcsóbb volna a taxi"
Nem taxiztál az elmúlt 30 évben? :)
Nálunk viszonylag olcsó, alapdíj 500, km-díj 400.
Ha csak 10 km-re jár az ember, mondjuk dolgozni, akkor 4500 reggel oda, 4500 délután vissza, napi 9000. Saját autóval viszont csak 700. (Én 15-35 km-t ingázok naponta, de még ez se tekinthető hosszú útnak, csak drágának.)
Igazán hosszú útra viszont nem szívesen mennék autóval. 1 órán túl már munka a vezetés, nem szórakozás. Ismeretlen területen, ahol még pluszban is kell figyelni, már erősen kívül esik a komfortzónámon. Horvátországban ott vannak a más közlekedési szabályok, a nyelvismeret hiánya, műszaki hiba lehetősége, stb., ezek mind a saját kocsi ellen szólnak.
Ha egy adott helyre megyek, akkor még az a haszna is kiesik a saját autónak, hogy mindenhová háztól-házig tudok közlekedni, mivel úgyse mászkálnék sokat. Ha meg körútra megyek, akkor sokkal jobb egy szervezett út, ahol mindenhová odavisz egy olyan ember, aki ismeri a helyi sajátosságokat. Nem nekem kell napi egy órát azzal tölteni, hogy megtervezzem a napot, aztán egy másik órát azzal, hogy megtaláljam a konkrét helyszínt, parkolót találjak, stb. Egy busszal minden helyszínre a lehető legközelebb visznek, ha úgy adódik, kiszállok, a járművet meg valaki elviszi helyettem az 1 km-ra lévő parkolóba, addigra nekem már megvette a jegyet a helyismerettel rendelkező személy, és bent vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!