Osztott pályás úton ahol középen zöldsáv van és az útkereszteződésben kötelező haladási irány tábla van kihelyezve meg szabad e fordulni a kereszteződés előtt található gyalogátkelőn ha az átkelő után még van zöld sáv kb. egy méter a kereszteződésig?
Debilező: nem, a 2,4,6 mondta jól, csak szokás szerint lepontozták.
A kérdező szerintem keverte a kötelező haladási irány táblát, ami egy rendes, szabványos magasságú oszlopon van, a kikerülési irány táblával, ami a járdaszigetek elején szokott lenni. Ilyen helyen természetesen meg szabad fordulni.
Például itt, a zebrán áthaladva, a zebra után a kereszteződésben teljesen szabályos a megfordulás:
#15 Jaja. Én vagyok a "debil". Én olyan osztott pályás útra gondoltam, ami Újbudán pl. gyakran előfordul, hogy van négy sáv, középen füves villamospálya, de a zebra néhány helyen minden sávot átszel, és ha a lámpák nem működnek, kereszteződés meg zebra után van, a zebrát fel lehet használni megfordulásra. Ritka, többség nem is csinál ilyet pont azért, mert intuitíve nem tűnik jó ötletnek, de szabad. Mivel a kérdező még mindig várat magára a konkrét szituációval, csak tippelni tudunk, mire gondolt.
De pl. nekem motorral már sikerült pont úgy megfordulnom kétsávos úton egy ívben, hogy a fordulás zebrán történt - természetesen ilyenkor is érvényes, hogy a gyalogos forgalmat nem zavarjuk, de szabályos.
Sőt , további támogatást kap.
A KRESZ alapján annyit tudunk , hogy zebrán nem tilos a megfordulás . Innentől kezdve az egyéb közúti jelzéseken múlik, hogy a fenti manőver szabályos-e. Illetve még egy fontos dolog van a KRESZ-ben: nem zavarhatod a gyalogosokat.
(És nyilván járdán sem közlekedhetsz, de itt gondolom folytonos zebráról beszélgetünk.)
[link] ,21.7150294,3a,75y,254.86h,68.91t,358.83r/data=!3m6!1e1!3m4!1s_vbMTaUHQmvtST7lsU5Gwg!2e0!7i16384!8i8192
Erre a kereszteződésre gondoltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!