B kategóriás jogosítványom automatán szereztem, de jogszabály életbe lépése után D kategóriás jogosítványt szeretnék szerezni a BKV-nál lehetséges ez így vagy kelleni fog a különbözeti vizsga?
túlaggódod a témát. Az hamar kiderül, érzed -e a járművet, tudod e kezelni. Ne aggódj, adnak a kezedbe kéziváltós buszt is.
Nem kell senkinek mondani, hogy min tanultál, min vizsgáztál. Az ottani oktatók az első mozdulataidból látják, mit tudsz.
"B kategóriás jogosítványom automatán szereztem"
"B kategóriás jogosítványomon nem szerepel az automata korlátozás"
Látok itt némi komoly ellentmondást...
"túlaggódod a témát. Az hamar kiderül, érzed -e a járművet, tudod e kezelni."
"Nem kell senkinek mondani, hogy min tanultál, min vizsgáztál. Az ottani oktatók az első mozdulataidból látják, mit tudsz."
Azért a jogszabályokra sem árt odafigyelni...
Ellentmondásnak, ellentmondás, hogy automata váltós személygépkocsival vizsgázott, de a vezetői engedélyen nem szerepel a 78-as kód.
De a gyakorlatban nem egyedi eset. A vizsgabiztosok ezt nemegyszer elmulasztják megjelölni; az ilyenekről olvasottak szerint autóknál ritkábban, de segédmotoros kerékpároknál nem ritkán. Mivel a közúti közlekedési nyilvántartó szerv (ügyfélszolgálati helyei: kormányablak, okmányiroda) a jelölés nélkül kapja a vizsgalap alapján bevitt adatokat, nem kerül a vezetői engedélyre.
Tisztelt kérdező! Ha nincs a vezetői engedélyen a 78-as kód, akkor már nincs honnan rákerülnie. Vagyis: nincs, és már nem is lesz a „B” kategóriád automata sebességváltóval rendelkező járművekre korlátozva.
↑ 5/ válasz (2022. okt. 11. 21:27)
Bár nem értékeltem a válaszod, de megértem, hogy volt, aki nem hasznosnak értékelte.
Már a válasz eleje sem pontos, de a példával világossá tetted, hogy rosszul tudod.
Egyrészt, nincs visszamenőleges hatás. Új kategóriá(k)nál nem kerül bejegyzésre a korlátozás, ha már rendelkezik kézi sebességváltóval rendelkező jármű vezetésére jogosító engedéllyel.
Továbbá, hogy így legyen, jártassági és magatartásvizsgán sikeresen végre kell hajtani a megszabott feladatokat.
A vonatkozó hatályos jogszabályi rész:
┌ „28/A. § A „BE”, „C”, „CE”, „C1”, „C1E”, „D”, „DE”, „D1” vagy „D1E” kategóriájú jármű vezetésére jogosító engedélyen nem kell feltüntetni az automata sebességváltóra vonatkozó korlátozást, ha a kérelmező már rendelkezik kézi sebességváltóval rendelkező jármű vezetésére jogosító engedéllyel az alábbi kategóriák legalább egyikében: „B”, „BE”, „C”, „CE”, „C1”, „C1E”, „D”, „DE”, „D1” vagy „D1E”, továbbá a jártassági és magatartásvizsga során végrehajtotta az előírt tevékenységeket.” ┘
↑ 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!