Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Benzinkút területén a gyalogos...

Benzinkút területén a gyalogosnak vagy járműnek van elsőbbsége?

Figyelt kérdés

Tegyük fel adott egy autós és egy gyalogos a benzinkút területén, az autós állna ki a kútoszloptól, a gyalogos pedig megy be a shopba, de az útjuk nagyjából egyszerre keresztezi egymást. Ebben az esetben hivatalosan ki az, akinek meg kell adnia az elsőbbséget a másiknak, azaz megállnia és elengednie a másikat?

Azt gondolnám, hogy a gyalogosnak van elsőbbsége, mert például autószerelő műhelyekben is így van, de sajnos hiába kerestem, törvényes infót nem találtam erről.

2022. aug. 20. 16:12
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

#9 Sem a repülőtér olyan része, ahol repülőkkel lehet találkozni, sem a Hungaroring nem közforgalom előtt megnyitott magánút! Szóval ezeken eleve nem érvényes a KRESZ, így nem is kell felülírni, hanem egyedi szabályokat kell/lehet hozni.

Közforgalom előtt megnyitott magánúton pedig a KRESZ érvényes, és nem lehet felülírni.

2022. aug. 20. 19:29
 12/20 anonim ***** válasza:
0%

#10, #11: Úgy látom, nehezen megy a szövegértés.

"A KRESZ-t senkinek nincs joga felülírni." Igaz ez az állítás? Közforgalom előtt megnyitott magánúton igen, egyébként nem.

Hogy kezdődött az én válaszom? "Ez ebben a formában nem igaz, közforgalom elől elzárt területen nem feltétlenül a KRESZ szabályai érvényesek." Magyarán közforgalom előtt megnyitott területen igen (ahogy #4 válaszomban is jeleztem, a benzinkút az), de egyébként nem feltétlen érvényesek a KRESZ szabályai. Az idézett válasz pedig azt állítja, hogy senki semmilyen körülmények között nem írhatja felül a KRESZ szabályait.

Örülnék, ha valaki rávilágítana az ellentmondásra, ami miatt badarságnak számít, amit írtam.

2022. aug. 20. 19:38
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
#12 Leírtam a 11-es válaszomban az ellentmondást. De akkor újra: az általad említett helyek, pl. a Hungaroring sem nem közút, sem nem közforgalom előtt megnyitott magánút. A KRESZ előírásai csak ezeken érvényesek. Közforgalom előtt nem megnyitott területen, mint pl. a Hungaroring, eleve soha nem is volt érvényes a KRESZ, semmi sem mondja ki, hogy érvényes lenne, ezért nem is kell felülírni semmivel. Hanem egyedi szabályokat hozhat a tulajdonos, üzemeltető, ha akar.
2022. aug. 20. 20:06
 14/20 anonim ***** válasza:
31%
Én láttam Hamiltont, amikor a rendőr megbüntette gyorshajtásért. 😂
2022. aug. 20. 20:36
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
#12: pl. Németországban sem érvényes a magyar KRESZ, ettől még nem felülírták, hanem soha nem volt ott érvényes. A kresz első bekezdésében szerepel, hogy Magyarországon lévő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza. Érted már, hogy miért tök értelmetlen az okoskodásod?
2022. aug. 20. 21:14
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

#12 Mindenkinek megy a szövegértés, csak neked nem.

A kérdésben egy közforgalom előtt NYITOTT területről van szó, erre te jössz egy teljesen ide nem illő témával és osztod az észt a közforgalom elől ELZÁRT közlekedésről csak mert... nem tudom, miért csinálod?

2022. aug. 20. 22:46
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Azt az 5 mp -et kibirod sztem, hogy elhalad előtted a gyalogos, azert nem mesz at rajta mert elsőbbseged volt.
2022. aug. 21. 07:48
 18/20 Alex Fly ***** válasza:
100%
Nyilván a gyalogosnak. A 4.hozzászólásban leírt, a gyalogosok elsőbbségéről szóló szabály helyett inkább a 24.§-nak az elinduló és forgalomba becsatlakozó járművekre vonatkozó szabályait kellene figyelembe venni...
2022. aug. 21. 10:23
 19/20 A kérdező kommentje:

17: Ponthogy én voltam a gyalogos, erre ordibálnak, hogy nézzek szét, mert ő menne kocsival. Lol.

Mondanom sem kell, nem a társadalmunk kultúráltabb szeletéből való ember volt.

2022. aug. 21. 14:36
 20/20 A kérdező kommentje:

Na mindegy, csak azért vicces, hogy kb 3 km/h-val totyorog ki a kútoszlop mellől, gyalog simán átérek előtte, aztán már mikor a túloldalt vagyok ordibál, hogy legközelebb nézzek szét, mert ő megy...

Mondtam neki, hogy gyalogos elsőbbség (blöfföltem, amúgy nem voltam benne biztos), erre ő kiabál, hogy se zebra nincs, se lámpa. Mondom oké :D

2022. aug. 21. 14:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!