Benzinkút területén a gyalogosnak vagy járműnek van elsőbbsége?
Tegyük fel adott egy autós és egy gyalogos a benzinkút területén, az autós állna ki a kútoszloptól, a gyalogos pedig megy be a shopba, de az útjuk nagyjából egyszerre keresztezi egymást. Ebben az esetben hivatalosan ki az, akinek meg kell adnia az elsőbbséget a másiknak, azaz megállnia és elengednie a másikat?
Azt gondolnám, hogy a gyalogosnak van elsőbbsége, mert például autószerelő műhelyekben is így van, de sajnos hiába kerestem, törvényes infót nem találtam erről.
#9 Sem a repülőtér olyan része, ahol repülőkkel lehet találkozni, sem a Hungaroring nem közforgalom előtt megnyitott magánút! Szóval ezeken eleve nem érvényes a KRESZ, így nem is kell felülírni, hanem egyedi szabályokat kell/lehet hozni.
Közforgalom előtt megnyitott magánúton pedig a KRESZ érvényes, és nem lehet felülírni.
#10, #11: Úgy látom, nehezen megy a szövegértés.
"A KRESZ-t senkinek nincs joga felülírni." Igaz ez az állítás? Közforgalom előtt megnyitott magánúton igen, egyébként nem.
Hogy kezdődött az én válaszom? "Ez ebben a formában nem igaz, közforgalom elől elzárt területen nem feltétlenül a KRESZ szabályai érvényesek." Magyarán közforgalom előtt megnyitott területen igen (ahogy #4 válaszomban is jeleztem, a benzinkút az), de egyébként nem feltétlen érvényesek a KRESZ szabályai. Az idézett válasz pedig azt állítja, hogy senki semmilyen körülmények között nem írhatja felül a KRESZ szabályait.
Örülnék, ha valaki rávilágítana az ellentmondásra, ami miatt badarságnak számít, amit írtam.
#12 Mindenkinek megy a szövegértés, csak neked nem.
A kérdésben egy közforgalom előtt NYITOTT területről van szó, erre te jössz egy teljesen ide nem illő témával és osztod az észt a közforgalom elől ELZÁRT közlekedésről csak mert... nem tudom, miért csinálod?
17: Ponthogy én voltam a gyalogos, erre ordibálnak, hogy nézzek szét, mert ő menne kocsival. Lol.
Mondanom sem kell, nem a társadalmunk kultúráltabb szeletéből való ember volt.
Na mindegy, csak azért vicces, hogy kb 3 km/h-val totyorog ki a kútoszlop mellől, gyalog simán átérek előtte, aztán már mikor a túloldalt vagyok ordibál, hogy legközelebb nézzek szét, mert ő megy...
Mondtam neki, hogy gyalogos elsőbbség (blöfföltem, amúgy nem voltam benne biztos), erre ő kiabál, hogy se zebra nincs, se lámpa. Mondom oké :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!