Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Benzinkút területén a gyalogos...

Benzinkút területén a gyalogosnak vagy járműnek van elsőbbsége?

Figyelt kérdés

Tegyük fel adott egy autós és egy gyalogos a benzinkút területén, az autós állna ki a kútoszloptól, a gyalogos pedig megy be a shopba, de az útjuk nagyjából egyszerre keresztezi egymást. Ebben az esetben hivatalosan ki az, akinek meg kell adnia az elsőbbséget a másiknak, azaz megállnia és elengednie a másikat?

Azt gondolnám, hogy a gyalogosnak van elsőbbsége, mert például autószerelő műhelyekben is így van, de sajnos hiába kerestem, törvényes infót nem találtam erről.

2022. aug. 20. 16:12
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
4%
Senkinek, mert magánterület. Magánterületre nem vonatkoznak KRESZ szabályok.
2022. aug. 20. 16:16
 2/20 anonim ***** válasza:
100%
Ha más rendelkezés nincs, akkor közforgalom előtt negnyitott magánterületen a KRESZ èrvényes. Egyenesen haladó járművel szemben nincs a gyalogosnak elsőbbsége, kanyarodó járművel szemben természetesen van.
2022. aug. 20. 16:21
 3/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2022. aug. 20. 16:32
 4/20 anonim ***** válasza:
95%

Jó kis kérdés, gratulálok!

Szerintem a gépkocsinak van elsőbbsége.

A KRESZ szerint "Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad."

A kérdés az, hogy a benzinkút területe (ahol a kútoszlopok vannak) vajon egy többsávos út vagy több egysávos út. Én úgy gondolom, hogy a bejárattól a kijáratig a kút területe egyetlen többsávos útnak minősül (a bejáratnál több sávra oszlik, a kijárat előtt a sávok egyesülnek), így a jármű nem kanyarodik, hanem egyenesen, a saját sávjában folytatja az útját, azaz elsőbbsége van azzal a gyalogossal szemben, aki az egyik kútoszloptól a shop felé tart.

Nyilván a gyakorlatban többnyire működik az udvariasság elve és az alacsony sebesség miatt nincs igazi balesetveszély.

#1: A benzinkút közforgalom előtt megnyitott magánterület, így érvényesek a KRESZ szabályai.

2022. aug. 20. 16:33
 5/20 anonim ***** válasza:
1%
#2 #4 Csak addig érvényesek a KRESZ szabályok, amíg a tulajdonos nem hoz egyedi szabályokat. A legtöbb benzinkúton, legalábbis amelyeket én használom, egyedi szabályok találhatóak és így a KRESZ megbukik.
2022. aug. 20. 16:43
 6/20 anonim ***** válasza:
84%

Elvileg a fentiek szerint, ha más szabály nincs, az autónak.

Csak épp a gyalogost ez 99%-ban nem érdekli, elütni meg nyilvánvalóan nem fogjuk, szóval...

2022. aug. 20. 17:11
 7/20 anonim ***** válasza:
36%
A KRESZ-t senkinek nincs joga felülírni.
2022. aug. 20. 18:20
 8/20 anonim ***** válasza:
100%
5-ös, ha ez így van, akkor az ott közlekedők jelentős része - túlnyomó többsége - e szabályokat nem ismeri. Nem túl életszerű.
2022. aug. 20. 19:01
 9/20 anonim ***** válasza:
22%

#7: Ez ebben a formában nem igaz, közforgalom elől elzárt területen nem feltétlenül a KRESZ szabályai érvényesek.

Ilyen például Ferihegy, ahol a RE-KRESZ szabályai az érvényesek, és csak az vezethet járművet, aki ebből vizsgázott (ugye a sima KRESZ-ben nincs szabályozva, hogy mikor kell elsőbbséget adni egy repülőgépnek, ott pedig nem árt tudni az ilyesmit).

De mondjuk a Hungaroringen sem érvényes a KRESZ - ha érvényes lenne, a GDP érzékelhető hányadát gyűjthetné be a rendőrség letámasztva egy-két háromlábút, Hamilton pedig már az első körben nyújtott teljesítménye alapján búcsút mondhatna a jogosítványának.

2022. aug. 20. 19:14
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

9. Te is pontosan tudod, hogy badarságot írsz. A repülőtér, a ring, az almáskertem nem közforgalom számára megnyitott magánterület.

Tudod te ezt jöl, csak kötekedsz.

Előttem író kifejezetten benzinkutakról hazudik.

Nem hozhatnak olyan szabályt, hogy ott bal oldali közlekedés van, kötlező a gyalogot elütni, szabad részegen vezetni...

2022. aug. 20. 19:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!