Benzinkút területén a gyalogosnak vagy járműnek van elsőbbsége?
Tegyük fel adott egy autós és egy gyalogos a benzinkút területén, az autós állna ki a kútoszloptól, a gyalogos pedig megy be a shopba, de az útjuk nagyjából egyszerre keresztezi egymást. Ebben az esetben hivatalosan ki az, akinek meg kell adnia az elsőbbséget a másiknak, azaz megállnia és elengednie a másikat?
Azt gondolnám, hogy a gyalogosnak van elsőbbsége, mert például autószerelő műhelyekben is így van, de sajnos hiába kerestem, törvényes infót nem találtam erről.
Jó kis kérdés, gratulálok!
Szerintem a gépkocsinak van elsőbbsége.
A KRESZ szerint "Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad."
A kérdés az, hogy a benzinkút területe (ahol a kútoszlopok vannak) vajon egy többsávos út vagy több egysávos út. Én úgy gondolom, hogy a bejárattól a kijáratig a kút területe egyetlen többsávos útnak minősül (a bejáratnál több sávra oszlik, a kijárat előtt a sávok egyesülnek), így a jármű nem kanyarodik, hanem egyenesen, a saját sávjában folytatja az útját, azaz elsőbbsége van azzal a gyalogossal szemben, aki az egyik kútoszloptól a shop felé tart.
Nyilván a gyakorlatban többnyire működik az udvariasság elve és az alacsony sebesség miatt nincs igazi balesetveszély.
#1: A benzinkút közforgalom előtt megnyitott magánterület, így érvényesek a KRESZ szabályai.
Elvileg a fentiek szerint, ha más szabály nincs, az autónak.
Csak épp a gyalogost ez 99%-ban nem érdekli, elütni meg nyilvánvalóan nem fogjuk, szóval...
#7: Ez ebben a formában nem igaz, közforgalom elől elzárt területen nem feltétlenül a KRESZ szabályai érvényesek.
Ilyen például Ferihegy, ahol a RE-KRESZ szabályai az érvényesek, és csak az vezethet járművet, aki ebből vizsgázott (ugye a sima KRESZ-ben nincs szabályozva, hogy mikor kell elsőbbséget adni egy repülőgépnek, ott pedig nem árt tudni az ilyesmit).
De mondjuk a Hungaroringen sem érvényes a KRESZ - ha érvényes lenne, a GDP érzékelhető hányadát gyűjthetné be a rendőrség letámasztva egy-két háromlábút, Hamilton pedig már az első körben nyújtott teljesítménye alapján búcsút mondhatna a jogosítványának.
9. Te is pontosan tudod, hogy badarságot írsz. A repülőtér, a ring, az almáskertem nem közforgalom számára megnyitott magánterület.
Tudod te ezt jöl, csak kötekedsz.
Előttem író kifejezetten benzinkutakról hazudik.
Nem hozhatnak olyan szabályt, hogy ott bal oldali közlekedés van, kötlező a gyalogot elütni, szabad részegen vezetni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!